ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Apple-artefakt under klubban: ”En av Woz’s största gåvor till mänskligheten”

  • Steve Wozniak och Steve Jobs. Foto: TT

En manual för Apples första dator drog in över 100.000 kronor på auktion. 

”En av Woz's största gåvor till mänskligheten.”

Det är en manual för Apples första dator, Apple I, som har sålts av auktionshuset RR Auctions i Boston. Det rapporterar sajten 9 to 5 mac. 1976 tillverkade Apples grundare, Steve ”Woz” Wozniak och Steve Jobs, 200 exemplar av datormodellen och sålde 175 av dem. 

Manualen såldes för 12.956 dollar, vilket motsvarar drygt 121.500 kronor, till en anonym entreprenör, skriver sajten Mac Rumors. Auktionshuset uppskattar att det är en av endast 65 manualer som finns kvar från första upplagan.

Tidiga Apple-produkter är eftertraktade och 2014 såldes en av de första 50 exemplaren av Apple I för 905.000 dollar, motsvarande nästan 8,5 miljoner kronor.

Den tolv sidor långa manualen har Apples originallogga på framsidan. Där kan den brittiske vetenskapsmannen Isaac Newton ses sitta under det äppelträd där han sägs ha knäckt gåtan om jordens gravitation. 

Den före detta ägaren som nu har sålt manualen fick den tillsammans med 500 dollar som lön i slutet av 1990-talet för en kod som han skrev till en hemsida.

Personen som sålde manualen lämnade också ett meddelande till köparen.

”Jag hatar verkligen att sälja den eftersom manualen är en av Guds, jag menar en av Woz’s största gåvor till nörd-mänskligheten. Min tid med denna vackra artefakt har nått sin ände och jag lämnar nu över facklan till dig.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer