1515
Annons

Appen som ska hjälpa ungdomar ut i arbetslivet

I en studie med över 200 HR-chefer så säger åtta av tio att svenska ungdomar är tillräckligt utbildade men helt saknar arbetslivserfarenhet. Frågar man ungdomarna så säger nio av tio att det är avsaknaden av arbetslivserfarenhet som gör att de inte får något jobb.

“Det måste vara enkelt att få jobba om man vill”, säger Jacob Rudbäck, VD och grundare av bolaget Yepstr.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting mer än tredubblas chanserna till ett arbete efter gymnasiet om man haft ett extrajobb under studietiden. Samtidigt har antalet unga som extrajobbar vid sidan av studierna halverats under det senaste decenniet.

“Det är oroväckande. Många unga saknar en del grundläggande arbetsetikett som att komma i tid, inte prata i sin mobil och vara uppmärksam på gäster. Färdigheter som man lär sig via tidigare anställningar.”, säger Madeleine Rudefors, hotelldirektör.

Men det kan finnas en lösning i ungdomarnas egna mobiler. Nya tjänster vill hjälpa fler hitta arbete och en av dessa är Yepstr som är helt fokuserad på ungdomar mellan 15 - 21 år.

“Att ta det första klivet ut i arbetslivet är en stor utmaning för många unga. Vi vill sänka den tröskeln, göra steget lättare och skapa arbetstillfällen”, säger Jacob Rudbäck.

Yepstr grundades 2015 och är en app-baserad tjänst som kopplar ihop arbetssugna ungdomar med privatpersoner som behöver enklare sysslor utförda. Uppgifterna varierar, från gräsklippning till barnvakt, läxhjälp eller biltvätt.

“Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan som vill jobba. Vi gör det tryggt och enkelt för dem att träffas”, fortsätter Jacob.

Efter lanseringen i Stockholm 2016 växte intresset snabbt och antalet användare ännu snabbare. Med 10 000 uppdrag utförda släpps Yepstr nu på onsdag 23 maj över hela Sverige. Målet är att bli Sveriges största jobbskapare före 2020.

Evelina Duwe, 16 från Sthlm, har använt Yepstr flera gånger: “Första gången jag jobbade via Yepstr så var det såklart lite nervöst men nu känner jag mig väldigt trygg. Först jobbade jag mycket som barnvakt men sen också som läxhjälp. På senare tid har jag fått många event och företagsjobb också och det är kul för de är mest välbetalda”.


Kriget ”biljonbonus” för ryska oljekassan

Ryssland väntas få in ”upp till en biljon rubel” ytterligare i olje- och gas-intäkter i år jämfört med tidigare prognoser, säger finansminister Anton Siluanov. Mångmiljardökningen beror till stor del på landets anfallskrig mot Ukraina, som tryckt upp priserna på fossila bränslen.

Rysslands finansminister Anton Siluanov.
Rysslands finansminister Anton Siluanov.Foto:Dmitry Astakhov

”Vi väntar oss upp till en biljon rubel (150 miljarder kronor) i extra olje- och gasintäkter, enligt den prognos vi nu gjort”, säger Siluanov i ett tal som statlig rysk tv visar delar av.

Ökningen kommer alltså sig av att världen trots kriget fortsätter köpa ryska råvaror. Samtidigt har Ryssland nya utgifter med anledning av det blodiga kriget, så det finns ingen möjlighet att lägga undan något av denna ”biljonbonus”, inskärper Siluanov.

”Vad gäller pengarna till ”specialoperationen” så krävs oerhörda resurser”.

I Ryssland är det förbjudet att kalla kriget något annat än ”en specialoperation”. 

Utöver direkta krigsutgifter vill ryska regeringen stödja landets pensionärer med större utbetalningar, och även sjösätta allmänna stödpaket till ekonomin.

Västvärlden har infört en lång rad straffåtgärder mot Ryssland på grund av kriget. Men EU-länder tycker sig än så länge vara för beroende av olja och gas för att stoppa den handeln. Även länder som Indien rapporteras fortsätta handla Rysslands fossila bränslen som vanligt.

President Vladimir Putin har hånat Europas ”kaotiska åtgärder” just för att de kan leda till ökande intäkter för Ryssland.

Samtidigt får sanktionerna ändå svåra konsekvenser för Rysslands möjligheter till internationella affärer. Ett tillstånd som USA haft för Ryssland att via amerikanska banker göra skuldavbetalningar i utländska valutor löpte ut i torsdags, och myndigheterna i Washington gjorde klart att det inte kommer att förnyas.

Därmed ökar risken att Ryssland i sommar gör ett slags unik konkurs – ett finansiellt haveri som inte beror på att landet har slut på pengar, utan av att det saknar möjligheter att föra över medlen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Å andra sidan lyckades Ryssland göra två obligationsavbetalningar på fredagen, trots att USA:s tillstånd löpt ut, uppger Siluanov enligt Reuters. Nästa större avbetalningar är i slutet av juni, och Ryssland säger sig nu arbeta på vilka metoder som kan användas för att göra dem.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?