ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Appen som får elever att plugga mer

  • Foto: TT

ÖREBRO. Hur får man elever att sluta surfa på lektionerna och i stället fokusera på studierna? Ge dem en belöning. Det är tanken bakom appen Plockd som ska ha lanserats i tio svenska städer före sommaren.

”Jag har erfarenhet från hur det är i England, där man kunde bli av med mobiltelefonen i flera dagar om man surfade på lektionerna. Jag ville vända på saken och i stället belöna den som väljer att avstå”, säger Adam Jafer som läser till civilekonom vid Örebro universitet.

Han hade redan tidigare kontakt med Christoffer Nordström, innovationsrådgivare på Almi, och Göte Brunasso, lärare i ekonomi på Thorén Business School.

Plockd lanserades efter juluppehållet i år. Hittills har närmare 3.000 användare sparat poäng genom att låta bli sina mobiltelefoner.

Appen heter Plockd och finns ännu så länge enbart för Iphone.

Användaren samlar en poäng per kvart genom att inte använda sin telefon när man befinner sig i skolan eller på universitetet. För poängen kan man handla till rabatterade priser i de butiker som är kopplade till appen.

Ursprungsidén var att poängen skulle kunna användas som betalning, men intresset för att tävla i att samla flest poäng är stort och där finns utvecklingsplaner.

Även lärare finns med bland användarna, och har gjort det till en sport att tävla mot sina elever.

Att de genom sina egna studier och arbete direkt och enkelt har kontakt med appens målgrupp har betytt oerhört mycket för utvecklingen. Det ger dem till exempel information om var användarna brukar handla.

”Det kommer spontant fram elever till mig här på skolan och pratar om appen. Så fort något krånglat har vi snabbt fått reda på det genom användarna”, säger Göte Brunasso.

Än så länge är det universitetet och några gymnasieskolor i Örebro som de bearbetat. Inom en månad räknar de med att lansera Plockd i Karlstad och Västerås. Då även för Android.

”Planen är att finnas i tio större städer före sommaren och i hela Sverige innan året är slut”, säger Adam Jafer.

”Än så länge har vi inte tjänat några pengar. Målet så här långt har varit att få ut den till många”, säger Christoffer Nordström.

På sikt ser Göte Brunasso, Adam Jafer och Christoffer Nordström stora möjligheter att fortsätta lansera appen i både Skandinavien och Europa. Men då behövs förstås en del kapital.

Tyck till