ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Drömmen föddes på flykt – ”Vi lever och andas apotek”

Ända sedan flykten från Iran för 33 år sedan har drömmen varit att någon gång driva ett helt eget apotek. Nu har Mona och Parviz Emam tre stycken, och har dessutom fått med sig sina två barn på företagarresan. 

Den skånska orten Bara har strax över 3.000 invånare. Den växer visserligen men är ändå för liten för att något av de stora apoteksbolagen ska våga etablera sig där med en egen butik. 

”Det passade oss bra, vi vill gärna finnas på små orter där kedjorna inte finns”, förklarar Jennifer Emam vars familj invigde sitt apotek på torget, mitt i Bara, förra hösten. 

Hon har fått ett övergripande ansvar för verksamheten i familjebolaget som numera utgörs av tre apotek som hennes föräldrar en gång grundade. Vägen hit har varit lika fascinerande som krokig. 

Som aktiva kommunister tvingades Mona och Parviz fly från sitt hemland Iran, 1986. De sökte sig till dåvarande Sovjetunionen där Parviz började jobba på apotek, precis som hemma i Iran. 

”Vi insåg snabbt att Sovjet inte var det paradis som vi hade målat upp och förstod att vi måste härifrån”, berättar han. 

Familjen stannade ändå i tre år innan flyttlasset gick till Sverige. Här skaffade sig både Parviz och Mona en svensk, officiell, utbildning som farmaceuter. 

”Jag fick sedan jobb på ett vanligt svenskt apotek men upptäckte att det var precis som apoteken i Sovjet! Lika stelt och lika ineffektivt.”

Frustrationen ökade, drömmen om ett eget apotek växte sig starkare och tog Mona och Parviz till Norge där marknaden hade öppnats upp och vem som helst kunde starta ett apotek. 

”Vi var där i fem år men när sedan Sverige avreglerade marknaden 2010 flyttade vi tillbaka hit direkt. Det var här vi ville bo och återförenas med våra barn”, berättar Parviz Emam. 

Omregleringen i Sverige gick ut på att statliga Apoteksbolaget bjöd ut ungefär hälften av sina apotek till försäljning. De köptes upp i stora klumpar av kapitalstarka ägare

Men eftersom marknaden ändå blivit fri fanns det också entreprenörer som såg en affärsmöjlighet och drog igång egna apotek. Mona och Parviz Emam var en av de absolut första när de invigde sitt apotek mitt inne i Malmö, Fridhemapotek. 

De berättar om många tuffa år där de har hankat sig fram i stenhård konkurrens. Det fanns redan flera apotek i samma kvarter som slogs om kunderna. Vidare har de stora kedjorna skalfördelar i och med att de kan ta in mediciner och kosmetika till lägre inköpspriser. Kraven på de fristående apoteken är dessutom desamma som på de nationella kedjorna vad gäller avancerade system och programvaror.

”På senare år har vi även den nya konkurrensen från nätapoteken att väga in. Så visst är det tufft. Vi har krälat oss fram på jättetunna marginaler eller till och med förlustår, berättar Jennifer Emam och konstaterar att fjolåret slutade med förlust efter några vinstår. 

Hon är den enda i familjen som inte är utbildad farmaceut. Hon jobbade i tio år i Köpenhamn och senast på konsumentvarujätten Unilever innan hennes far frågade om hon ville hjälpa till med familjebolaget. 

”Det var ett stort steg förstås, att hoppa av en storbolagskarriär. Men att jobba tillsammans med sin familj var en chans jag inte ville missa”, säger Jennifer Emam som har det ekonomiska ansvaret och även lägger upp expansionsplaner. Förutom apoteken i Bara och Malmö äger familjen Emam ett apotek i Lund där Jennifers bror Siamak är ansvarig. Men det kan bli fler i framtiden. 

”Många menar att den fysiska butiken på sikt är död men vi tror inte det utan menar att det finns en marknad för apotek med personlig service. De stora kedjorna har blivit som vanliga detaljhandelskedjor som säljer kosmetika och annat. Vi är mer 'old school’ och vill driva riktiga apotek där vi sätter ett värde av kunskap och att ha mycket mediciner på lager”, säger Jennifer Emam, nickar mot sin pappa och berättar hur kunder över hela Malmö lärt sig att uppskatta hans erfarenhet och kunskaper. 

”De känner till hans schema och kommer in när de vet att han jobbar!”

Parviz Emam har fyllt 70 år och har alltså jobbat på apotek mer eller mindre i hela sitt vuxna liv. Han berättar hur yrket har förändrats, från att i Iran ha blandat mediciner på apotekets övervåning till dagens roll som mer handlar om försäljning och att dela ut mediciner enligt förskrivna recept. 

”Men kärleken till yrket finns ändå kvar och jag är så glad att hela min familj är apotekare i dag. Vi verkligen lever och andas apotek och jag tror att vår personal känner samma sak, att det också är deras apotek. Vi vill sätta människan i första hand i vårt företag, då tänker jag både på personal och kunder. Det handlar om allas rättigheter till mediciner. Det handlar om jämlikhet!”, säger Parviz Emam och skrattar till ett ögonblick. 

”Vi är inte kommunister längre. Men kanske har vi kvar något av det där tänket ändå!”

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer