1515
Annons

Apoteas vd: Vi har brustit kring arbetsmiljön

Apoteas vd Pär Svärdson erkänner att nätapoteksjätten brustit kring arbetsmiljöfrågor.

”Vi har vuxit för fort och inte mäktat med samtidigt som vi varit pressade”, säger han.

Fackförbundet Unionen ska nu utreda situationen.

Foto:Fredrik Sandberg/TT
Foto:Fredrik Sandberg/TT

I flera artiklar har tidningen Dagens ETC rapporterat om missförhållanden kring anställda hos Apotea vid huvudlagret i Morgongåva. Ett 30-tal anställda ska ha vittnat om en arbetsmiljö där bland annat stress och sexuella trakasserier förekommer.

Efter att uppgifterna framkommit har fackförbundet Unionen kontaktat anställda och inlett en utredning. Avsikten är att ha ett möte med Apotea nästa vecka och inleda förhandlingar kring arbetsmiljön.

”I de svar som vi sammanställt finns en allmän uppfattning av att man är kameraövervakad. De vittnar om stress och kollektiv bestraffning om något blir fel. Man har ett uttryck, ”att man bränner för teamet””, säger Unionens regionala ombudsman Jörgen Gustavsson till TT.

Ett exempel som ges i artiklarna är att arbetsledare ska ha blockerat dörren och sagt att ingen får lämna byggnaden utan ska arbeta beordrad övertid.

”Att bli instängd och inte få gå hem kändes väldigt kränkande”, säger bland annat en av medarbetarna till tidningen.

Jörgen Gustavsson bekräftar att just denna händelse har lyfts upp i de svar man tagit del av.

”Det har framkommit att man strax före arbetspassets slut fått veta att man fått beordrad övertid. Chefer ska ha stått vid utgången och hindrat dem från att gå ut. Det här ska ju inte förekomma, det känns som en typ av kidnappning och vi måste diskutera vad som hänt.”

Pär Svärdson, vd för Apotea, medger att felaktigheter förekommit.

”Vi har absolut brustit i vår arbetsmiljö”, säger han till TT.

Gällande situationen med beordrad övertid, hävdar han bristande information till de anställda är bakgrunden.

”Då ställde sig arbetsledare vid utgången och informerade om att passet inte var slut. Det var en olycklig incident som vi dragit lärdom av och efter händelsen har vi arbetat aktivt med att förbättra kommunikationen.”

När TT besökte anläggningen i Morgongåva fanns vid arbetsplatsen ett digitalt tidtagarur som tickar under tiden som paketen färdigställs. Enligt Pär Svärdson är inte skälet att se hur snabbt paketen packas av de anställda.

”Detta är för att se när senaste paketet packades på en station, så att kollegorna kan se om stationen är ledig eller inte.”

Hur förklarar du oron för kameraövervakning på arbetsplatsen?

”Vi kameraövervakar inte några anställda men vi har kameror då vi har känsliga produkter, exempelvis receptbelagda läkemedel. Om någon eller några anställda känner sig övervakade måste vi bli bättre på att förklara vad de används till och när. Man ska självklart inte känna sig övervakad.”


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?