1515
Annons

Apoteas vd: Krisen skapar många möjligheter

Innovation, ledarskap och medarbetare i omställning. Det var temat när Di Gasell på onsdagen arrangerade den andra av tre digitala träffar som ska stötta och inspirera Sveriges entreprenörer att ta sig igenom coronakrisen. 

Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Apoteas vd Pär Svärdson.
Apoteas vd Pär Svärdson.Foto:Jack Mikrut

Coronakrisen har tvingat många bolag att ställa om sin verksamhet. I nätapoteket Apoteas fall har pandemin inneburit ett kraftigt ökat efterfrågetryck.

”Om man möts av tre gånger fler ordrar än vad man kan hantera har man en svettig uppgift. Det här är en av de tider i livet då jag har jobbat allra mest”, sa Pär Svärdson, grundare och vd av Apotea.

För att klara av läget har Apotea fått utöka skiften, så att det finns personal på plats för att hantera ordrar varje dag, alla dygnets timmar. Sedan början av mars har bolaget rekryterat 200 nya anställda. Under Gaselleventet passade Pär Svärdson också på att ge sin bild av regeringens och folkhälsomyndighetens coronastrategi.

”Jag tror att det kommer att visa sig att de valde rätt väg. Jag tycker att man på ett sansat sätt har skyddat näringslivet och hälsan i en bra mix.” 

Vidare lyfte Pär Svärdson att man inte ska glömma bort att krisen också skapar möjligheter. 

”Det här är en bra grogrund för företag, det är bara ut och köra.”

Han fick medhåll av Kerstin Cooley, managing partner på riskkapitalbolaget Bright Ventures. 

”I en kris tar sig de duktigaste entreprenörerna an problemen som behöver lösas. Ur ett investeringsperspektiv kommer de närmaste ett till två åren därför att vara väldigt intressanta”, sa Kerstin Cooley. 

Kerstin Cooley, Brightly Ventures.
Kerstin Cooley, Brightly Ventures.Foto:Joey Abrait

Hon berättade också att Bright Ventures inte har ändrat sitt investeringsfokus. Tvärtom, tror företaget att coronapandemin ytterligare skyndar på den digitala transformation som redan var på gång i samhället, där nya vanor med distansarbete, e-hälsa och digitala utbildningar, delvis är här för att stanna. 

För de bolag som just nu är mitt uppe i krisen betonade Kerstin Cooley vikten av att fatta de obekväma besluten som är avgörande för att överleva, och att satsa på att få med sig teamet, även när man inte kan träffas fysiskt. 

Men att kommunicera i kris är inte alltid lätt, och där delade styrelseproffset Lottie Knutson med sig av några av de lärdomar hon samlat på sig under många års arbete med att hantera bland annat flygolyckor, askmolnet och tsunamikatastrofen. 

”I svåra lägen gäller det att bestämma sig: vad är viktigast? Allt småtjafs kan man ta senare”, sa hon. 

 

Lundin Mining meddelar dödsfall i Neves Corvo-gruvan

Gruvbolaget Lundin Mining meddelar att en anställd hos en materialhanteringsentreprenör har avlidit i bolagets Neves Corvo-gruva, Portugal, under fredagskvällen.

Händelsen beskrivs av Lundin Mining som en ”isolerad incident under jorden” som inträffade när personen körde en del av en mobil utrustning.

”Det är med djup sorg som vi rapporterar den tragiska förlusten av en entreprenörskollega. Våra tankar går till familjen, vännerna och vårt Neves Corvo-team i denna svåra tid. Säkerheten för våra anställda och entreprenörer är fortfarande vår högsta prioritet”, säger Lundin Minings vd Peter Rockandel enligt pressmeddelandet.

Relevanta tillsynsmyndigheter har underrättats och verksamheten i gruvan har tillfälligt avbrutits, skriver Lundin Mining vidare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera