1515

Apoteas vd: Krisen skapar många möjligheter

Innovation, ledarskap och medarbetare i omställning. Det var temat när Di Gasell på onsdagen arrangerade den andra av tre digitala träffar som ska stötta och inspirera Sveriges entreprenörer att ta sig igenom coronakrisen. 

Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Apoteas vd Pär Svärdson.
Apoteas vd Pär Svärdson.Foto:Jack Mikrut

Coronakrisen har tvingat många bolag att ställa om sin verksamhet. I nätapoteket Apoteas fall har pandemin inneburit ett kraftigt ökat efterfrågetryck.

”Om man möts av tre gånger fler ordrar än vad man kan hantera har man en svettig uppgift. Det här är en av de tider i livet då jag har jobbat allra mest”, sa Pär Svärdson, grundare och vd av Apotea.

För att klara av läget har Apotea fått utöka skiften, så att det finns personal på plats för att hantera ordrar varje dag, alla dygnets timmar. Sedan början av mars har bolaget rekryterat 200 nya anställda. Under Gaselleventet passade Pär Svärdson också på att ge sin bild av regeringens och folkhälsomyndighetens coronastrategi.

”Jag tror att det kommer att visa sig att de valde rätt väg. Jag tycker att man på ett sansat sätt har skyddat näringslivet och hälsan i en bra mix.” 

Vidare lyfte Pär Svärdson att man inte ska glömma bort att krisen också skapar möjligheter. 

”Det här är en bra grogrund för företag, det är bara ut och köra.”

Han fick medhåll av Kerstin Cooley, managing partner på riskkapitalbolaget Bright Ventures. 

”I en kris tar sig de duktigaste entreprenörerna an problemen som behöver lösas. Ur ett investeringsperspektiv kommer de närmaste ett till två åren därför att vara väldigt intressanta”, sa Kerstin Cooley. 

Kerstin Cooley, Brightly Ventures.
Kerstin Cooley, Brightly Ventures.Foto:Joey Abrait

Hon berättade också att Bright Ventures inte har ändrat sitt investeringsfokus. Tvärtom, tror företaget att coronapandemin ytterligare skyndar på den digitala transformation som redan var på gång i samhället, där nya vanor med distansarbete, e-hälsa och digitala utbildningar, delvis är här för att stanna. 

För de bolag som just nu är mitt uppe i krisen betonade Kerstin Cooley vikten av att fatta de obekväma besluten som är avgörande för att överleva, och att satsa på att få med sig teamet, även när man inte kan träffas fysiskt. 

Men att kommunicera i kris är inte alltid lätt, och där delade styrelseproffset Lottie Knutson med sig av några av de lärdomar hon samlat på sig under många års arbete med att hantera bland annat flygolyckor, askmolnet och tsunamikatastrofen. 

”I svåra lägen gäller det att bestämma sig: vad är viktigast? Allt småtjafs kan man ta senare”, sa hon. 

 

 


Innehåll från PriorNilsson FonderAnnons

PriorNilsson Evolve investerar i de bästa mikrobolagen för framtiden

Den 1 juni 2020 startades mikrobolagsfonden Evolve med europeisk inriktning. Målet är att få en avkastning som slår index över tid och samtidigt investera i bolag som bland annat bidrar till den gröna omställningen. 

Näringslivet har en viktig roll i den gröna omställningen då det utgör en stor del av hela samhället. 

– Sambandet mellan den gröna omställningen och de möjligheter och risker som den innebär på börsen i framtiden är intressant. Vi vill vara med och bidra med vår kunskap och syn på denna omställning som investerare är en naturlig del av. Med PriorNilsson Evolve får vi ett större univers att välja bolag ifrån och den europeiska marknaden för mikrobolag är ännu i stort outforskad. För att sålla fram och investera i de bästa och för framtiden mest hållbara mikrobolagen arbetar vi med en kvantitativ screeningprocess följt av analys, säger Jonas Skilje, förvaltare. 

Stort värde i hållbarhet

Hållbarhet är en otroligt viktig och relevant aspekt i att bedöma det underliggande värdet i ett bolag. Därför analyserar förvaltarna på PriorNilsson mikrobolagens potentiella riktning och utveckling för att kartlägga om deras profil är hållbar på sikt. 

– Allt som är grönt kommer inte per automatik att gå bra utan det handlar om att kunna välja bland de gröna aktierna och se vilka som de facto kommer att tjäna på en grön omställning. Där har vi som specialister på aktiv förvaltning ett jobb att göra med att hitta de bolag som har en uthållig tillväxtpotential och som kommer att gynnas av omställningen, säger Jonas Skilje. 

Unik exponering mot svåråtkomlig marknad

Det som är unikt med Evolve är att fonden lyckas erbjuda en exponering mot den högintressanta mikrobolagsmarknaden som annars är mycket svår att komma åt. Det finns inga index som fångar in dessa bolag och få analytiker finns att tillgå. 

– Vi erbjuder en diversifiering från andra svenska småbolagsfonder eftersom vi har ett europeiskt mandat, vi hittar kvalitativa bolag som få andra kommer åt idag. Vi en av ytterst få fonder med den här inriktningen och mikrobolag har, tack vare sin högre genomsnittliga tillväxttakt, lyckats prestera bättre än de flesta aktieindex. Evolve innebär ett sätt att öka riskstyrningen i portföljen och addera lite extra krydda. Samtidigt är det viktigt att på djupet förstå affärsmodellen, riskerna och möjligheterna varför vi har en nära dialog med bolagen, säger Jonas Skilje.

Vinnande mikrobolag i den gröna omställningen

Jonas Skilje berättar om två innehav i PriorNilsson Evolve som är särskilt relevanta med tydliga förtjänster i en grön omställning.

Garo - Många experter är överens om att en elektrifierad bilflotta kommer vara en av nycklarna till hållbara utsläppsnivåer i framtiden. Därför är behovet av en utvecklad laddinfrastruktur stort. Garo som producent och utvecklare av bland annat laddstolpar är en del av lösningen.

STEICO - Det tyska bolaget tillverkar isoleringsmaterial i hållbart trä från FSC-certifierade skogsbruk. Att isolera med STEICOs material sänker uppvärmningskostnaden avsevärt vilket innebär lägre kostnader, men även lägre utsläpp. En grön renoveringsvåg i Europa och en stark trend mot trähus kommer driva tillväxten. 

– Omställningen till ett hållbart näringsliv börjar i de små och innovativa bolagen. Med PriorNilsson Evolve fokuserar vi på att analysera och investera i de bästa mikrobolagen för framtiden, säger Jonas Skilje avslutningsvis.

Att en fond tidigare har ökat i värde är ingen garanti för att den ska göra det i framtiden. Dina fondandelar kan öka eller minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. För mer information om risk se fondernas faktablad och informationsbroschyr med fondbestämmelser på 

Fakta PriorNilsson Fonder 

* Grundades 2002 av de erfarna och framgångsrika förvaltarna Torgny Prior och PO Nilsson.

* Förvaltar idag 7 fonder:

Aktiefonder

* Sverige Aktiv

* Realinvest

* Smart Global  

* Evolve

Hedgefonder

* Idea

* Yield

* Balans 

Förvaltat kapital 12 miljarder SEK

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med PriorNilsson Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?