Annons

Apoteas vd: Krisen skapar många möjligheter

Innovation, ledarskap och medarbetare i omställning. Det var temat när Di Gasell på onsdagen arrangerade den andra av tre digitala träffar som ska stötta och inspirera Sveriges entreprenörer att ta sig igenom coronakrisen. 

Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Apoteas vd Pär Svärdson.
Apoteas vd Pär Svärdson.Foto:Jack Mikrut

Coronakrisen har tvingat många bolag att ställa om sin verksamhet. I nätapoteket Apoteas fall har pandemin inneburit ett kraftigt ökat efterfrågetryck.

”Om man möts av tre gånger fler ordrar än vad man kan hantera har man en svettig uppgift. Det här är en av de tider i livet då jag har jobbat allra mest”, sa Pär Svärdson, grundare och vd av Apotea.

För att klara av läget har Apotea fått utöka skiften, så att det finns personal på plats för att hantera ordrar varje dag, alla dygnets timmar. Sedan början av mars har bolaget rekryterat 200 nya anställda. Under Gaselleventet passade Pär Svärdson också på att ge sin bild av regeringens och folkhälsomyndighetens coronastrategi.

”Jag tror att det kommer att visa sig att de valde rätt väg. Jag tycker att man på ett sansat sätt har skyddat näringslivet och hälsan i en bra mix.” 

Vidare lyfte Pär Svärdson att man inte ska glömma bort att krisen också skapar möjligheter. 

”Det här är en bra grogrund för företag, det är bara ut och köra.”

Han fick medhåll av Kerstin Cooley, managing partner på riskkapitalbolaget Bright Ventures. 

”I en kris tar sig de duktigaste entreprenörerna an problemen som behöver lösas. Ur ett investeringsperspektiv kommer de närmaste ett till två åren därför att vara väldigt intressanta”, sa Kerstin Cooley. 

Kerstin Cooley, Brightly Ventures.
Kerstin Cooley, Brightly Ventures.Foto:Joey Abrait

Hon berättade också att Bright Ventures inte har ändrat sitt investeringsfokus. Tvärtom, tror företaget att coronapandemin ytterligare skyndar på den digitala transformation som redan var på gång i samhället, där nya vanor med distansarbete, e-hälsa och digitala utbildningar, delvis är här för att stanna. 

För de bolag som just nu är mitt uppe i krisen betonade Kerstin Cooley vikten av att fatta de obekväma besluten som är avgörande för att överleva, och att satsa på att få med sig teamet, även när man inte kan träffas fysiskt. 

Men att kommunicera i kris är inte alltid lätt, och där delade styrelseproffset Lottie Knutson med sig av några av de lärdomar hon samlat på sig under många års arbete med att hantera bland annat flygolyckor, askmolnet och tsunamikatastrofen. 

”I svåra lägen gäller det att bestämma sig: vad är viktigast? Allt småtjafs kan man ta senare”, sa hon. 

 

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?