Annons

Apoteas vd: Krisen skapar många möjligheter

Innovation, ledarskap och medarbetare i omställning. Det var temat när Di Gasell på onsdagen arrangerade den andra av tre digitala träffar som ska stötta och inspirera Sveriges entreprenörer att ta sig igenom coronakrisen. 

Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Foto:Joey Abrait
Apoteas vd Pär Svärdson.
Apoteas vd Pär Svärdson.Foto:Jack Mikrut

Coronakrisen har tvingat många bolag att ställa om sin verksamhet. I nätapoteket Apoteas fall har pandemin inneburit ett kraftigt ökat efterfrågetryck.

”Om man möts av tre gånger fler ordrar än vad man kan hantera har man en svettig uppgift. Det här är en av de tider i livet då jag har jobbat allra mest”, sa Pär Svärdson, grundare och vd av Apotea.

För att klara av läget har Apotea fått utöka skiften, så att det finns personal på plats för att hantera ordrar varje dag, alla dygnets timmar. Sedan början av mars har bolaget rekryterat 200 nya anställda. Under Gaselleventet passade Pär Svärdson också på att ge sin bild av regeringens och folkhälsomyndighetens coronastrategi.

”Jag tror att det kommer att visa sig att de valde rätt väg. Jag tycker att man på ett sansat sätt har skyddat näringslivet och hälsan i en bra mix.” 

Vidare lyfte Pär Svärdson att man inte ska glömma bort att krisen också skapar möjligheter. 

”Det här är en bra grogrund för företag, det är bara ut och köra.”

Han fick medhåll av Kerstin Cooley, managing partner på riskkapitalbolaget Bright Ventures. 

”I en kris tar sig de duktigaste entreprenörerna an problemen som behöver lösas. Ur ett investeringsperspektiv kommer de närmaste ett till två åren därför att vara väldigt intressanta”, sa Kerstin Cooley. 

Kerstin Cooley, Brightly Ventures.
Kerstin Cooley, Brightly Ventures.Foto:Joey Abrait

Hon berättade också att Bright Ventures inte har ändrat sitt investeringsfokus. Tvärtom, tror företaget att coronapandemin ytterligare skyndar på den digitala transformation som redan var på gång i samhället, där nya vanor med distansarbete, e-hälsa och digitala utbildningar, delvis är här för att stanna. 

För de bolag som just nu är mitt uppe i krisen betonade Kerstin Cooley vikten av att fatta de obekväma besluten som är avgörande för att överleva, och att satsa på att få med sig teamet, även när man inte kan träffas fysiskt. 

Men att kommunicera i kris är inte alltid lätt, och där delade styrelseproffset Lottie Knutson med sig av några av de lärdomar hon samlat på sig under många års arbete med att hantera bland annat flygolyckor, askmolnet och tsunamikatastrofen. 

”I svåra lägen gäller det att bestämma sig: vad är viktigast? Allt småtjafs kan man ta senare”, sa hon. 

 


Innehåll från NanexaAnnons

Nanexa växer – nytt projekt och egen produktportfölj

Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.
Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.

Att styra och förlänga frisättningen av läkemedel i kroppen är av stor vikt för att skapa effektiva läkemedel. Det kan underlätta mycket för patienten och frigör stora resurser inom vården. Det finns ett stort intresse från läkemedelsindustrin att utveckla långtidsverkande läkemedel för behandling av många sjukdomar.

Med sin patenterade teknologi PharmaShell® styr Nanexa frisättningen av läkemedel i kroppen genom att belägga extremt små läkemedelspartiklar med ett nanotunt skal som långsamt löser upp sig och frisätter läkemedel under en längre tid, från en vecka till sex månader. Nanexa utvecklar nu en egen produkt, NEX-18, baserad på PharmaShell® som förväntas förenkla behandlingen för patienter med MDS Leukemi. 

– Vi har startat ett eget produktprojekt inom cancerområdet, NEX-18, för att förbättra en befintlig produkt som används vid behandling av MDS Leukemi. NEX-18 gör att patienten kommer kunna ersätta månadsvis återkommande sju dagars injektioner med en injektion per månad. Det frigör mycket tid för både patient och vård samt möjliggör att negativa biverkningar minskar, säger David Westberg, vd på Nanexa.

Läs mer om bolaget.

Mångsidig teknologi – många fördelar

En stor fördel med PharmaShell-teknologin är att den inte är begränsad till att fungera med ett visst läkemedel utan den kan användas brett. Både små syntetiska molekyler samt biologiska såsom peptider och proteiner. Något som flera bolag inom läkemedelsindustrin har uppmärksammat under det senaste året.

– Det har varit ett väldigt spännande år för Nanexa. Vi har nu nio projekt med totalt sex olika läkemedelsbolag och veterinärmedicinska bolag som alla håller på att utvärderas. Vi har fått upp ett riktigt bra moment i bolaget, en rörelse framåt, det ska vi förvalta samtidigt som vi ser möjligheter att utöka vår portfölj med ytterligare intressanta egna produktprojekt, avslutar David Westberg. 

Fakta

Nanexa AB är ett nanoteknologiskt drug delivery-företag som fokuserar på utvecklingen av PharmaShell® som är ett nytt och banbrytande drug delivery-system som bedöms ha en stor potential inom ett flertal substanstyper och indikationsområden. Inom ramen för PharmaShell® utvecklar Nanexa egna projekt och har samarbetsavtal med flera läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?