1515

Apoteagrundaren om krisstarten: "Det var läskigt"

Nya uppgifter om Apoteas grundande och vad han ser framför sig när Amazon kommer till Sverige. Det bjuder serieentreprenören och nätapoteks-vd:n Pär Svärdson på i lördagens ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

Apoteas vd Pär Svärdson.
Apoteas vd Pär Svärdson.Foto:Joey Abrait

För drygt fyra år sedan lade Pär Svärdson, tillsammans med några kompanjoner, grunden till Apotea. Sedan dess har bolaget vuxit från ett fåtal medarbetare till cirka 500 anställda och en omsättning på över 1,5 miljarder 2017. En utveckling som vd:n Pär Svärdson är förvånad över.

"Eller jag trodde det skulle gå bra att växa, men det som förvånat mig är att vi har haft så lite konkurrens. Särskilt eftersom apoteksvaror är bland de bästa man kan sälja på internet", säger han i Di:s ledarskapspodd. 

När de tog över bolaget 2012, var det dock ingen framgångssaga. Tvärtom. Det omsatte 12 miljoner kronor och gick back med nära 2 miljoner kronor i månaden. 

"Det var läskigt, och det var mer än en gång vi tänkte: vad händer om vi inte lyckas vända det här?"

Vad var det första ni gjorde i det skedet?
"Vi tog avtalspärmen, började på A och sa upp alla utom det för lokalen där kontoret låg. Sedan byggde vi om it-systemet, fyllde på med ett bra sortiment och skapade en tjänst vi var stolta över, som lanserades under namnet Apotea ett år efter att vi tagit över." 

Till framgångssagan hör också att Pär Svärdson kan "vara lite rastlös" som ledare, och gärna klurar på nya logistiksystem eller affärsstrategier, på kvällar, helger och semestrar. 

"Min regel är att bara göra roliga saker på fritiden, då gör jag det jag har lust till, medan allt tråkigt och administrativt ryms inom de 40 timmarna jag är på jobbet." 

Hur mycket handlar du på nätet?
"Jag är egentligen inte en stor nätshoppare, om jag ska vara ärlig. Jag handlar framför allt från oss själva. Mest för att jag behöver våra grejer, men också för att det är ett bra test." 

Det ryktas om att Amazon AMZN +0,28% Dagens utveckling ska lanseras i Sverige lagom till Black Friday-helgen. Är du orolig?
"Jag tror inte att det kommer att drabba Apotea primärt, men butiker i stan kommer absolut lida av det. Även vissa e-handlare kommer att få det tufft." 

Läs mer: Caroline Åkerlund intervjuade Pär Svärdson i maj, när han hade fått Albert Bonniers Pris som Årets företagare 2017 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?