1515

AP-fonderna redovisar rekordsiffror: ”Bästa året sedan starten”

Fonder som förvaltar svenskarnas allmänna pensionskapital hade ett rekordår 2019.

”Det är det bästa året sedan starten på det nya, reformerade pensionssystemet”, säger Niklas Ekvall, vd på Fjärde AP-fonden.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Fjolåret var ett starkt år för flera av fonderna som förvaltar det allmänna pensionssystemets buffertkapital. Både Första, Andra och Fjärde AP-fonden som publicerat sina årsbokslut redovisar rekordsiffror.

Syftet med AP-fonderna är att se till att det finns en trygghet i systemet när verkligheten ser ut som den har gjort under de senaste åren, sedan den stora kullen 40-talister blivit pensionärer.

När inbetalningarna till pensionssystemet understiger utbetalningarna som behöver göras till pensionärer tas mellanskillnaden från AP-fonderna.

AP-fonderna räknar med att göra nettoutbetalningar till pensionssystemet i ytterligare cirka 20 år.

Fjärde AP-fonden som är den största av buffertfonderna hade sitt bästa år sedan 2001 under förra året.

”Finansmarknaderna har varit starka och vi har mycket aktier i portföljen. Men även många andra investeringar har gett bidrag”, säger Niklas Ekvall på Fjärde AP-fonden.

Fonden hade en avkastning efter kostnader på 21,7 procent och redovisar ett resultat på 75 miljarder kronor efter kostnader och nettoutbetalningar till pensionssystemet på 6,5 miljarder kronor. Vid årets slut uppgick fondkapitalet till 418 miljarder kronor.

Utvecklingen på börsmarknaderna avspeglas även i de andra AP-fonderna. Första AP-fonden hade i fjol sin bästa årliga avkastning på tio år – 15,1 procent. Resultatet landade på 48,6 miljarder kronor och fondkapitalet uppgick till cirka 366 miljarder vid årsskiftet.

”Det innebär att vi med god marginal överträffar våra långsiktiga mål”, säger Teresa Isele, tillförordnad vd för Första AP-fonden, i ett pressmeddelande.

Målet för fonden över en fyraårsperiod är en snittavkastning på fyra procent.

Även andra AP-fonden, som presenterade sitt bokslut tidigare i februari, överträffade sina långsiktiga avkastningsmål och nådde sitt högsta resultat någonsin 2019. Fondens avkastning efter kostnader var 15,9 procent och resultatet uppgick till 53 miljarder kronor. Totalt uppgick fondkapitalet till 381 miljarder kronor.

Tredje och Sjätte AP-fonderna har ännu inte redovisat sina bokslut för 2019.


Innehåll från City NetworkAnnons

Europeisk molntjänst tar bankerna in i framtiden

Johan Christenson, vd och grundare av City Network.
Johan Christenson, vd och grundare av City Network.

Molnet spås bli ett avgörande verktyg för banker som vill behålla sin konkurrenskraft och innovationsförmåga framåt. Här vill City Network bana väg med sin molntjänst med inbyggd regelefterlevnad anpassad för bank- och finanssektorn.

Molntjänster kommer att utgöra grunden för bankernas digitala transformation och boosta både innovations- och konkurrenskraften. Detta menar Johan Christenson, vd och grundare av molntjänstföretaget City Network.

– Med en molninfrastruktur kan allting automatiseras. Utveckling av nya tjänster och lösningar kan därför ske i en mycket hög hastighet. Vi har exempel där företag 20-faldigat sin produktivitet med samma antal utvecklare som tidigare, säger han och fortsätter:

– Den bästa tiden för att påbörja den här accelerationen var i går. Att genomföra en digital transformation är en fem till tio år lång resa, där företaget inte bara behöver investera i en modern infrastruktur utan också göra en omfattande kunskapsförflyttning. 

Legala utmaningar med molntjänster

På grund av de höga regulatoriska kraven inom banksektorn finns det en tradition av försiktighet när det gäller att använda system utanför den egna organisationens väggar, berättar Johan Christenson. Säkerhet och integritet är två tungt vägande skäl till detta. 

De senaste årens juridiska diskussioner och rättsfall kring användning av utomeuropeiska molntjänster bidrar också till tveksamhet. Banker som använder molntjänster måste göra detta i enlighet med svensk och europeisk datalagstiftning samt branschspecifika krav.

– Vårt mål är att banksektorn ska kunna dra nytta av alla fördelarna med molnet för att fortsätta sin digitala transformation i den takt som marknaden kräver, utan att behöva kompromissa med säkerhet eller lagstiftning, säger Johan Christenson.

Europeiskt alternativ för ökad säkerhet

City Network vill fungera som ett tryggt europeiskt alternativ och har därför byggt in regelefterlevnad i sin tjänst för bank- och finansbranschen, Compliant Cloud, som hjälper företag att påvisa hur lagarna följs vid granskning av Finansinspektionen. Bland kunderna finns bolag inom bank, försäkring och säkerhet.

– Precis som alla organisationer inom de reglerade branscherna har våra kunder ett stort behov av att accelerera sin innovationstakt för att kunna leverera fler och bättre tjänster till sina kunder. Det är kombinationen av automatiserad och programmerbar infrastruktur och regelefterlevnad som gör att vi matchar så väl som leverantör, säger Johan Christenson.

Backas upp av stark ägare

I höstas förvärvades City Network av EQT-ägda Iver som utvecklar och levererar tjänster inom IT-drift, högsäkerhetslösningar och applikationsutveckling. Affären skyndar på den kunddrivna internationaliseringen.

– Samtidigt som banksektorn är kraftigt reglerad och lokal är internationalisering och integration med andra marknader en viktig aspekt. Därför behöver de en molnpartner som kan täcka hela regionen. City Network är det trygga europeiska molnalternativet, avslutar Johan Christenson.

Läs mer om det trygga molnalternativet här.

Om City Network

City Network är det ledande europeiska molnalternativet och erbjuder IT-infrastruktur som tjänst. Molntjänsterna säkrar att kunder kan efterleva svensk och europeisk datalagstiftning, samt branschkrav och regler gällande revision, loggning, databehandling och datasäkerhet som exempelvis Solvency, Basel och GDPR.

Mer från City Network

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med City Network och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?