AP-fonderna äger svartlistade aktier för en miljard

Tre svenska AP-fonder har innehav i det kinesiska telekombolaget ZTE, nyligen stämplat av Säpo som en säkerhetsrisk och svartlistat av PTS. Det rapporterar SVT. 

Sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim.
Sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim.Foto:Jack Mikrut

Nyligen beslutade PTS att utrustning från Huawei och ZTE inte får användas av operatörerna i det 5G-nät, vars utbyggnad just nu planeras. Orsaken är säkerhetspolitiska bedömningar från Säpo och Försvarsmakten. 

Nu avslöjar SVT att den Sjunde, Första och Andra AP-fonden har innehav i ZTE och i sju andra kinesiska telekom- och övervakningsbolag värda en dryg miljard kronor. 

Men där PTS gör en bedömning säger regeringens instruktion till AP-fonderna något annat. 

”I dag är säkerhetsskäl inte en uteslutningsgrund”, säger Sjunde AP-fondens vd Richard Gröttheim till SVT. 

De kinesiska bolagen ska, enligt SVT, finnas på USA:s svarta lista över kinesiska bolag som klassas som ett säkerhetshot. 

Beskedet har resulterat i ett pärlband av överklaganden från Huawei, Tre, men också från PTS som överklagat Förvaltningsrättens beslut att inhibera PTS beslut. 

Tillsammans förvaltar de tre fonderna närmare 1.400 miljarder kronor. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?