ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

AP-fondens vd: ”Vi måste lämna panikläget”

Världsekonomin hotar att gå i en djup depression i spåren av virusutbrottet.

”Vi måste lämna panikläget”, säger Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius.

Land efter land har stängt ned i försöken att begränsa coronavirusets spridning. Men det är en mycket farlig strategi , menar paneldeltagarna på konferensen Hållbart Näringsliv i regi av Aktuell Hållbarhet och Fond & Bank.

”Konsekvenserna för världsekonomin är på väg att bli helt okontrollerbara”, säger Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och tidigare vice Riksbankschef. 

”Många människors livsverk går helt i spillror och arbetslösheten stiger för varje sekund. Om det här läget fortsätter i flera månader kommer världsekonomin försättas i en djup depression”, fortsätter hon.

Att stänga ner hela samhället kan man göra under kort period, men nu måste politikerna snarast sätta en slutpunkt då ett mer normalt läge kan infinna sig.

”Den får inte ligga långt borta, det kan handla om någon vecka”, säger Kerstin Hessius.

”Jag är övertygad om att politikerna vill nå dit så snart som möjligt men de måste få stöd”, fortsätter hon.

Hon vill se en bred konsekvensanalys som fokuserar på mer än att bara stoppa smittospridningen. Det handlar om att se vilka åtgärder som har högst relevans för att begränsa belastningen på sjukvården och samtidigt minst negativa konsekvenser för allmänheten och därmed världsekonomin. 

”Det går inte att lösa det här med finans- eller penningpolitik, man löser det bara med att gå över från panik till sans och balans”, säger Kerstin Hessius.

”Min bedömning är inte dyster, jag menar att man måste byta strategi och sluta att bara fokusera på en enda fråga.”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth understryker att det viktigaste nu är tidsperspektivet, det måste blir klart hur länge dagens akuta läge kan pågå.

”Det finns en risk att vi går in i något förfärligt om vi inte lyckas med det här”, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer