1515

AP-fondens vd: Vi har 11 september varje dag

Som ett ständigt pågående 11 september. Så beskriver Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och tidigare vice Riksbankschef den ekonomiska situationen. 

Om inget görs omedelbart riskerar världsekonomin att hamna i en depression. 

”Jag ser en bild av Tyskland på 1920-talet” säger Kerstin Hessius till Di Tv:s Ekonomistudion.

Foto:Jack Mikrut

 

Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och tidigare vice Riksbankschef jämför situationen på finansmarknaden just nu med ett ständigt pågående 11 september, datumet för terrorattacken på World Trade Center i New York.

”Det är ett läge som jag jämför med den upplevelse som jag hade när jag var chef på Stockholmsbörsen 11 september 2001. Det vill säga alla vet att det finns en stor risk men ingen vet omfattningen. Då faller alla värden helt fritt.”

”Vi är i ett läge där vi befinner oss i ett 11 september varje dag.”

Efter 11 september fanns ett lugn, en trygghet att myndigheterna agerade, men här är det en mer utdragen process?

”Vi är inte efter 11 september. Jag menar att vi är mitt i katastrofen. Det är vi på grund av att vi inte kan sätta en tidpunkt när vi vet hur vi ska komma tillbaka till ett vanligt liv igen. Det man inte kan säga att vi vidtar en åtgärd att vi stänger ner hela samhället, men inte när vi ska öppna upp det igen. Ingen kan fatta ett ekonomiskt beslut under de här omständigheterna.”

”Ingen kan till exempel ta ett lån för att klara sig genom perioden, för vi vet inte vilken period vi pratar om. En vecka? Ett år?”

Med en total stiltje i samhället förstörs enorma värden genom att inte ge besked om en slutpunkt enligt Kerstin Hessius.

”Politikerna behöver hjälp att ha en plan. De måste få stöd. Vi kan inte vänta på någon virusmedicin eller att någon ska bli immun. Det är totalt osäkert hur lång tid det kommer ta. Man måste säga att det här är ett läge som vi har under en väldigt kort period för att samla fakta och upplysa folk och få tid att tänka.”

”Man måste ha en tydlig plan där man ställer åtgärder mot konsekvenser och man måste göra en bred konsekvensanalys.”

Hur lång kan den här perioden vara?
”Vi förstör värden hela tiden, folk går ut i arbetslöshet varje dag. Tiden tickar hela tiden, det kostar varje sekund. Och så skickar vi ut gigantiska hjälppaket som inte hjälper eftersom ingen kan ta emot dem, eftersom man inte ens vet om man har en verksamhet kvar i morgon. Det kostar skattebetalarna hur mycket som helst och är bara ett slag i luften.”

”I alla kriser som jag varit med om så har man gjort åtgärder för att skydda verksamheter. Men här har man ingen genomarbetat strategi kring vad som är skyddsvärt. Man bara driver på helt utan någon aning om vart man ska.”

Samtidigt säger ju myndigheterna att man vill stoppa smittan?
”Myndigheterna säger att det som är effektivt, det jag hört, är att man inte ska gå ut om man är sjuk och att man isolerar de som är i riskgrupperna. Men vad gör man, man stänger ner hela samhället.”

Vad säger du till de som säger att det handlar om att ställa människoliv mot BNP eller spara arbetstillfällen?
”Det finns ju människoliv på andra sidan den här krisen också.”

Världsekonomin hotar nu att gå i en djup depression i spåren av virusutbrottet, enligt Kerstin Hessius.

Du pratar om en depression, vad är det för bild du ser framför dig?
”Jag ser en bild av Tyskland på 1920-talet.”

”Läget vi har försatt oss i, de smittskyddsåtgärder som vi har vidtagit till, de är säkert jättemotiverade för att utbilda allmänheten och att risken för överfulla sjukhus begränsas.”

”Men det är lika viktigt att ställa frågan vilka åtgärder har högst relevans för att begränsa belastningen på sjukvården och samtidigt minst konsekvenser för allmänheten och därmed världsekonomin.” 

”Man måste väga hela situationen. Om vi går in i en djup depression kommer folk dö av det skälet. Det blir en enorm fattigdom.”

Ekonomistudion är Dagens industris program om stora pengar. Nyheter, analys och debatt om dagens viktigaste nyheter. Du ser det varje vardag klockan 14.30 på Di.se. Poddversionen släpps på eftermiddagen vid klockan 15.30 i din poddspelare. 

Lyssna här: ACAST, APPLE PODCASTER, SPOTIFY 


Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Så hjälper Stena Recycling industrin med cirkulära affärslösningar

Förra året utökade Sveriges ledande industriella återvinningsbolag, Stena Recycling, sin verksamhet med den internationella konsultverksamheten Stena Circular Consulting. Med 80 års praktiskt erfarenhet inom återvinning tar Stena Recycling nu nästa steg som den ledande aktören inom cirkulära lösningar.

Vid det här laget har vi lärt oss att vi måste accelerera omställningen till mer hållbara affärslösningar. Smältande isar, höjda havsnivåer och extremväder är bara några av konsekvenserna om vi inte får ner utsläppen. Trots denna kunskap visar data att det går för långsamt. Mats Linder är ny i rollen som Head of Circular Consulting på Stena Recycling Sverige och har lång erfarenhet av att jobba med cirkulär ekonomi. Han menar att vi som land, samhälle och industri har stora möjligheter att samarbeta för att ställa om mot cirkulär ekonomi och trappa upp kampen mot de stigande temperaturerna. 

– Rapporter visar att vi håller på att missa Parisavtalet. För att vända utvecklingen räcker det inte att bara effektivisera den befintliga verksamheten – vi måste utmana vårt nuvarande sätt att tillverka, sälja och använda produkter. Att möta behoven av att anpassa produkter och processer, men också användningen av dessa kommer vara värdeskapande för ett företag som vill framtidssäkra sin verksamhet, säger Mats Linder.

– Satsningen Stena Circular Consulting ligger helt rätt i tiden. Med Mats och hela det team vi rekryterat har vi rätt kompetens på plats, och vi väljer att satsa för att vara med och leda utvecklingen. Det kommer inte räcka enbart med teori och kunskap, vi måste ta det ett steg längre och skapa konkreta resultat. Som norra Europas ledande återvinningsbolag sitter vi på en position med både teori och praktik under samma tak. Den positionen gör oss unik och ger oss möjlighet att skapa cirkulära lösningar tillsammans med våra kunder, säger Mattias Nilsson, Sales & Marketing Director på Stena Recycling Sverige.

Bred produktportfölj och praktisk kunskap

 Med Stena Circular Consulting som partner får man hjälp att planera och driva sitt företags utveckling mot en cirkulär ekonomi. De olika tjänsterna Stena Circular Consulting erbjuder omfattar bland annat områden som strategiutveckling med fokus på att skapa nya samarbeten i värdekedjan, process- och produktdesign, optimering av återvinning - inklusive avfallsminimering och återanvändning, samt utveckling av cirkulära affärsmodeller. 

–  Den 80 år långa erfarenheten som återvinnare har resulterat i en omfattande kunskap om återvinning av alla olika materialslag. Framförallt har vi omfattande erfarenhet av produktion och infrastruktur kring återvinning, samt hur olika materials egenskaper och sammanfogningstekniker påverkar möjligheten till återvinning. I Halmstad på Stena Nordic Recycling Centre finns både processerna och möjligheten att testa på plats. När vi tar med oss kunder dit och kombinerar teori och praktik brukar resultaten bli mycket talande, säger Mattias Nilsson.

– Vi har en mycket bred produktportfölj och kan hjälpa till på många olika sätt. Till exempel kan vi genomlysa en specifik produkt för att se hur man kan designa för att hålla längre, eventuellt återanvändas och slutligen maximera återvinningen. Vi kan titta på affärsmodeller och analysera på vilket sätt en produkt kan säljas som tjänst – allt för att öka värdeskapandet, säger Mats Linder. 

Värdeskapande verksamhet

 Genom att satsa på en cirkulär ekonomi blir ditt företag mer lönsamt, konkurrenskraftigt och attraktivt för befintliga och potentiella intressenter. Stena Recyclings målsättning framgent är att fortsätta hjälpa företag i deras utveckling mot cirkularitet och bredda Circular Consulting ytterligare, både i Sverige och utomlands.

– När vi som företag om fem år tittar tillbaka vill vi kunna se att vi verkligen har varit en positiv kraft för att driva förändringen mot en mer cirkulär ekonomi, avslutar Mats Linder

Upptäck mer av Stena Circular Consulting

Om Stena Recycling

Stena Recycling är Sveriges ledande återvinningsbolag och en helhetspartner för att utveckla hållbara lösningar inom alla typer av verksamheter. Med 1 600 engagerade medarbetare och 90 anläggningar över hela landet skapar vi långsiktiga lösningar varje dag för såväl kunder som för samhället i stort. Stena Recycling finns förutom i Sverige även i Norge, Danmark, Finland, Polen, Tyskland och Italien.

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?