Annons

AP-fondens vd: Vi har 11 september varje dag

Som ett ständigt pågående 11 september. Så beskriver Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och tidigare vice Riksbankschef den ekonomiska situationen. 

Om inget görs omedelbart riskerar världsekonomin att hamna i en depression. 

”Jag ser en bild av Tyskland på 1920-talet” säger Kerstin Hessius till Di Tv:s Ekonomistudion.

Foto:Jack Mikrut

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Kerstin Hessius, vd för Tredje AP-fonden och tidigare vice Riksbankschef jämför situationen på finansmarknaden just nu med ett ständigt pågående 11 september, datumet för terrorattacken på World Trade Center i New York.

”Det är ett läge som jag jämför med den upplevelse som jag hade när jag var chef på Stockholmsbörsen 11 september 2001. Det vill säga alla vet att det finns en stor risk men ingen vet omfattningen. Då faller alla värden helt fritt.”

”Vi är i ett läge där vi befinner oss i ett 11 september varje dag.”

Efter 11 september fanns ett lugn, en trygghet att myndigheterna agerade, men här är det en mer utdragen process?

”Vi är inte efter 11 september. Jag menar att vi är mitt i katastrofen. Det är vi på grund av att vi inte kan sätta en tidpunkt när vi vet hur vi ska komma tillbaka till ett vanligt liv igen. Det man inte kan säga att vi vidtar en åtgärd att vi stänger ner hela samhället, men inte när vi ska öppna upp det igen. Ingen kan fatta ett ekonomiskt beslut under de här omständigheterna.”

”Ingen kan till exempel ta ett lån för att klara sig genom perioden, för vi vet inte vilken period vi pratar om. En vecka? Ett år?”

Med en total stiltje i samhället förstörs enorma värden genom att inte ge besked om en slutpunkt enligt Kerstin Hessius.

”Politikerna behöver hjälp att ha en plan. De måste få stöd. Vi kan inte vänta på någon virusmedicin eller att någon ska bli immun. Det är totalt osäkert hur lång tid det kommer ta. Man måste säga att det här är ett läge som vi har under en väldigt kort period för att samla fakta och upplysa folk och få tid att tänka.”

”Man måste ha en tydlig plan där man ställer åtgärder mot konsekvenser och man måste göra en bred konsekvensanalys.”

Hur lång kan den här perioden vara?
”Vi förstör värden hela tiden, folk går ut i arbetslöshet varje dag. Tiden tickar hela tiden, det kostar varje sekund. Och så skickar vi ut gigantiska hjälppaket som inte hjälper eftersom ingen kan ta emot dem, eftersom man inte ens vet om man har en verksamhet kvar i morgon. Det kostar skattebetalarna hur mycket som helst och är bara ett slag i luften.”

”I alla kriser som jag varit med om så har man gjort åtgärder för att skydda verksamheter. Men här har man ingen genomarbetat strategi kring vad som är skyddsvärt. Man bara driver på helt utan någon aning om vart man ska.”

Samtidigt säger ju myndigheterna att man vill stoppa smittan?
”Myndigheterna säger att det som är effektivt, det jag hört, är att man inte ska gå ut om man är sjuk och att man isolerar de som är i riskgrupperna. Men vad gör man, man stänger ner hela samhället.”

Vad säger du till de som säger att det handlar om att ställa människoliv mot BNP eller spara arbetstillfällen?
”Det finns ju människoliv på andra sidan den här krisen också.”

Världsekonomin hotar nu att gå i en djup depression i spåren av virusutbrottet, enligt Kerstin Hessius.

Du pratar om en depression, vad är det för bild du ser framför dig?
”Jag ser en bild av Tyskland på 1920-talet.”

”Läget vi har försatt oss i, de smittskyddsåtgärder som vi har vidtagit till, de är säkert jättemotiverade för att utbilda allmänheten och att risken för överfulla sjukhus begränsas.”

”Men det är lika viktigt att ställa frågan vilka åtgärder har högst relevans för att begränsa belastningen på sjukvården och samtidigt minst konsekvenser för allmänheten och därmed världsekonomin.” 

”Man måste väga hela situationen. Om vi går in i en djup depression kommer folk dö av det skälet. Det blir en enorm fattigdom.”

Ekonomistudion är Dagens industris program om stora pengar. Nyheter, analys och debatt om dagens viktigaste nyheter. Du ser det varje vardag klockan 14.30 på Di.se. Poddversionen släpps på eftermiddagen vid klockan 15.30 i din poddspelare. 

Lyssna här: ACAST, APPLE PODCASTER, SPOTIFY 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera