1515
Annons

AP-fond hotar svartlista jättar

Sjunde AP-fonden höjer tonläget mot bolag som bryter mot Parisavtalet. Sex globala energijättar slängs ut från mångmiljardportföljen om de inte rör sig i en mer klimatvänlig riktning.

 

ETISKA RIKTLINJER. Ryska Gazprom är ett av bolagen som hotas av uteslutning.
ETISKA RIKTLINJER. Ryska Gazprom är ett av bolagen som hotas av uteslutning.Bild:Misha Japaridze

I höstas beslutade sig premiepensionssystemets soffliggarfond, Sjunde AP-fonden, för att ta med Parisavtalet i sina etiska riktlinjer. Det innebär att klimatbovar kommer att uteslutas från den globala aktieportföljen på drygt 300 miljarder kronor.

Nu står det klart att sex bolag har ett halvår på sig att reagera, annars säljer fonden dessa aktier.

Bland de sex märks fyra amerikanska. Exxon Mobil, vars vd Rex Tillerson nyligen utsågs till utrikesminister i president Trumps kommande regering, Entergy, Southern Company och Westar Energy.

Dessa anses motarbeta klimatavtalet som tecknades i Paris samt bedriver en verksamhet som är oförenlig med målet om två graders uppvärmning.

Är du förvånad över av att inte fler åkte dit i granskningen?
”Syftet var att identifiera de värsta bolagen, så vi hade inte förväntat oss ett stort antal. På det här sättet deltar vi i en uttolkningsprocess av vad Parisavtalet betyder i praktiken, så vi får se vad det tar vägen”, säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden.

Även kanadensiska Transcanada och ryska Gazprom hotas av uteslutning. Det senare har hamnat i kategorin klimatmålsförnekare.

Vad blir nästa steg i processen?
”Vi kontaktar skriftligen vd för respektive bolag och informerar om vår slutsats att de agerar i strid med Parisavtalet”, säger Richard Gröttheim.

Fonden har haft en dialog med bolagen om bristerna när det gäller klimatfrågan.

”Det här ett sista försök att skärpa tonen ytterligare.”

Kommer ni att agera tillsammans med andra större investerare?
”Det här initiativet har vi tagit på egen hand, men flera andra investerare har reagerat positivt så vi ser samordnade påtryckningar som en trolig utveckling framöver”, säger Richard Gröttheim.

I veckan stod det också klart att Sjunde AP-fonden utökat listan över bolag som man inte investerar i. Bland de fyra nya svartlistade bolagen märks Avichina, som säljer vapen till Burma i strid med ett EU-embargo, och Cemig som anses ha kränkt mänskliga rättigheter vid ett dammbygge i Brasilien.

Även Repsol och SK Innovation svartlistas då de anses ha kränkt mänskliga rättigheter vid gasutvinningsprojekt i Peru.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?