Annons

AP backar i norska valen – de gröna går framåt

Arbeiderpartiet (AP) ser ut att backa rejält i de norska lokalvalen som avlutades på måndagskvällen.

Enligt norska TV 2:s: prognos går AP tillbaka 8,6 procentenheter och landar på 24,4 procent. Men miljöpartiet går framåt – särskilt i Oslo.

Andra prognoser ger något annorlunda siffror men alla pekar att samma håll. Håller siffrorna från TV 2:s prognos i sig innebär det att de norska socialdemokraterna gör sitt sämsta lokalval i partiets historia

Den tidigare bottennoteringen för AP var år 2003 och då fick partiet 27 procent.

Vallokalerna öppnade redan i söndags och norrmännen har därmed haft nästan två dagar på sig att rösta. Därtill har rekordmånga förtidsröstat i år.

Høyre får enligt prognoserna runt 20 procent av rösterna nationellt, och backar därmed drygt 3 procentenheter.

Partiet ser inte heller ut att vara i närheten av att återta makten i Oslo eller Trondheim. Den biträdande partiledaren, kunskaps- och integrationsminister Jan Tore Sanner, är missnöjd med siffrorna.

”Vi har helt klart högre mål än det här”, säger han till NRK.

I Bergen måste partiet ha stöd av både Fremskrittspartiet, Folkeaksjonen Nei til mer bompenger och Senterpartiet för att kunna få majoritet, och i prognosen från Stavanger ser Høyre och de borgerliga ut att mista sin majoritet.

Enfrågepartiet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger, som kräver kraftigt sänkta vägavgifter, ser ut att göra en riktig valskräll i Norges näst största stad Bergen – enligt preliminära siffror kan partiet få hela 18 procent.

Men nationellt sett ser partiet ut att få cirka 3,4 procent, och i huvudstaden Oslo pekar siffrorna på 6,4 procent av väljarstödet.

Senterpartiet gör sitt bästa lokalval hittills enligt prognoserna och får totalt 14,4 procents väljarstöd, vilket är en uppgång med 5,9 procentenheter sedan det förra lokalvalet.

Även det norska miljöpartiet Miljøpartiet De Grønne (MDG) gör bra i från sig enligt prognoserna. Partiet ser ut att få 7,9 procent vilket är 2,8 procentenheter mer än partiet fick de förra lokalvalen 2015. I Oslo ser MDG dessutom att skrälla – enligt prognoserna får partiet nästan 17 procent av rösterna där.

Fremskrittspartiet gör sitt svagaste kommunalval sedan 1991 och får 7,9 procent enligt TV 2:s prognos. Partiet backar därmed 1,6 procentenheter.

Lokalvalen har genomförts i 356 kommuner.

Innehåll från ReTec Miljö ABAnnons

Här är lösningen som möter nya lagen om förpackat avfall

Från 1 januari 2024 måste emballaget skiljas från förpackat avfall för att sorteras, vilket ställer nya och hårda krav på både livsmedels- och återvinningsbranschen.

Företaget ReTec Miljö erbjuder lösningar som automatiserar processen.

– Vi kan leverera enskilda maskiner och hela anläggningar anpassade för den kapacitet som behövs, säger Daniel Gunnarsson, försäljningsingenjör på företaget.

Den nya lagen innebär att avfallsinnehavare blir skyldiga att se till så att förpackningar skiljs från sitt innehåll innan de slängs, eller säkerställa att det görs senare.

I dag räcker det med att alla förpackningar skiljs från sitt innehåll och skickas till förbränning. Förändringen innebär att förpackningarna ska sorteras och gå till återvinning, samtidigt som innehållet, ifall det handlar om organiskt material, kan förädlas till biogas.

Men att tömma förpackningar på innehåll är en utmaning som bäst och effektivast utförs maskinellt.

Företaget ReTec Miljö erbjuder ett brett sortiment av maskiner som kan utföra uppgiften, lämpliga för större livsmedelshandlare och producenter. 

Här finns bland annat maskiner för förbehandling av organiskt avfall, som SMIMO som finns i olika storlekar.

– Den är speciellt framtagen för att hantera och separera förpackningar till framförallt förpackat livsmedelsavfall såsom konservburkar, pappers- och plastförpackningar, förklarar Daniel Gunnarsson.

ReTec Miljös lösningar tömmer olika typer av förpackningar

ReTec Miljö kan också erbjuda olika lösningar för avvattningssystem. Vätska i PET-flaskor eller kartonger kan avvattnas effektivt med lösningen ReTec Skruvpress, som också kan användas för att pressa och avvattna innehåll från plastförpackningar för till exempel juice och yoghurt. 

– Man lägger bara förpackningarna i maskinen. Sedan pressas innehållet ur, avvattnas och samlas under maskinen samtidigt som de tomma förpackningarna komprimeras och transporteras via en ränna till en container eller dit man önskar, säger Daniel Gunnarsson.

Dessa mindre maskiner levereras och installera på 10-16 veckor.

ReTec Miljö har lång erfarenhet

ReTec Miljö kan också skräddarsy lösningar för större anläggningar med kringfunktioner, som lastning och tömning, mer lämpade för kommuner och företag som sysslar med avfallshantering.

Sedan 2016 har man installerat åtta större anläggningar i Sverige.

– Vi har erfarenhet av den här verksamheten och bygger anläggningar som uppfyller alla krav, både vad gäller förpackningstyp, flöden och volymer, avslutar Daniel Gunnarsson.

Om ReTec Miljö AB

Vi utvecklar, producerar och säljer maskinutrustning inom återvinning och avfallshantering. Utöver det bygger vi också våra egna totallösningar, till exempel balöppnare, mobila dokumentförstörare, mineralullrecycler och förbehandlingsanläggningar till matavfall.

Läs mer på: www.retecmiljo.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ReTec Miljö AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera