Att kliva in i Engströms Trikåaffär på hörnet Scheelegatan och Bergsgatan i Stockholm är, förutom en resa i tiden, som att bli omfamnad. Samma känsla som när brusiga stadsgator begravs i snö på vintern. Här inne är varenda millimeter av den 52 kvadratmeter stora butiksytan täckt med kläder, liksom de 4 meter höga väggarna och de stora skyltfönstren. Även delar av taket nyttjas för att förvara de dryga 30.000 artiklar som butiken erbjuder.
”Vi säljer allt här, konfektion inom barn, dam och herr. Med undantag för några krokar ser det likadant ut som det gjort sedan 1886 när huset byggdes”, berättar Joel Canerstam, som driver och äger butiken i tredje generationen, när han tar med oss in på det än mer proppfulla lagret.
Som liten fick Joel Canerstam följa med sin mamma till butiken och sedan dess har han varit den trogen.
”Jag låg under klädställningarna och lyste på kunderna med en ficklampa. Men då var det inte samma fart som det är nu, då gick det att hänga här som barn.”

Redan som 14-åring började han extraknäcka i butiken som startades av en John Zimmerman samma år som huset byggdes. På 1920-talet togs den över av Helmer Engström och i slutet på 1940-talet började Joel Canerstams mormor jobba där. Först i slutet på 1970-talet hamnade den i familjen Canerstams ägo, men något namnbyte har aldrig varit aktuellt.
Förvärva, förvalta och fördärva brukar det heta när familjeägda verksamheter går i arv, men det är inget Joel Canerstam tänker leva upp till. För den välklädda 38-åringen är det förvalta som gäller, varken mer eller mindre.
”Utveckla? Nä, det behövs inte. Vi klarar inte mer än det vi har i dag, i så fall måste vi öppna fler kanaler eller butiker och det har vi inga planer på.”
E-handel, omnikanaler eller hemsida är ingenting för Engströms Trikåaffär.
”Det finns det andra som är bättre på, vi gör det vi är bäst på, att sälja kläder över disk. Vi lever på att vara snälla. NK och Åhlens skickar ofta kunder till oss för att de inte hittar sina varor där. Medan alla andra går åt samma håll har vi stannat kvar i sortimentet.”
Han ber om ursäkt när han bryter för att svara i telefonen, ”kunderna kommer alltid först, det är därför vi finns”, säger han när han slår sig ned på ett minimalt kontorsutrymme i lagerdelen.

”Jaha, de där blusliven med kort ärm. De görs dessvärre inte längre. Det är nog sex år sedan så dem kommer du inte att kunna hitta”, svarar han vänligt kunden i telefonen.
”Men jag har något motsvarande, i ren bomull, men kanske inte riktigt lika långa. Ja, det är öppet köp och vi har ingen tidsbegränsning så det är bara att ta med sig hem och prova, kom när det passar. Vi har en modell för 179 kronor och en för 199, vi har öppet mellan halv tio och sex på vardagar och tio till tre på lördagar, samma öppettider som alltid”, säger han och avslutar.
Jag frågar honom om hur den 135-åriga butiken med sina fem anställda, varav två syskon, klarade sig när coronapandemin förlamade världen i mars förra året.
”Det tvärdog de första veckorna.”
Då gjorde Joel Canerstam något han aldrig brukar göra annars. Han satte ned priserna på alla butikens 30.000 artiklar med 30 procent. Det fick avsedd effekt, faktum är att lönsamheten under det senast rapporterade bokslutet förbättrades, pandemin till trots.
”Nu när så många varit hemma har det gått lite mer lounge-kläder, det passar ju oss.”
Annars är pengar inget som Joel Canerstam varken gärna pratar om eller går igång på. Det är mötet med kunderna som ger honom glädje.
”Att få känna att vi kan hjälpa till och göra nytta. Vi blir ju mer och mer unika för varje dag som går.”