1515

Anthony Weiner döms till fängelse

Han kallades New Yorks okrönte prins. Men hans sexchattande med en femtonårig flicka blev hans fall.
I dag dömdes den tidigare kongressledamoten Anthony Weiner till ett år och nio månaders fängelse.

Anthony Weiner.
Anthony Weiner.Bild:Richard Drew

Weiner själv kallade sitt handlande för det "absolut lägsta" när han talade i rätten innan fängelsedomen lästes upp i rättssalen i New York. 53-åringen kämpade med tårarna och grät också medan han läste ur ett skrivet uttalande och nämnde bland annat att han var "en mycket sjuk man under en lång tid" och han bad också om att få slippa fängelse.

Åklagarna hade yrkat på fängelse i mellan 21 och 27 månader, och domaren lade sig alltså på den lägre nivån. Weiner ska också böta 10.000 dollar (motsvarande nära 80.000 kronor). När han avtjänat sitt straff, som ska påbörjas senast den 6 november, ska hans internetvanor övervakas och han förbjuds att ha kontakt med 15-åringen. Han ska också genomgå behandling för vad han själv kallat "sexuell hyperaktivitet".

När domen hade blivit uppläst satt Weiner i flera minuter i sin stol och grät.

Förutom att förstöra sin egen karriär och sitt äktenskap svärtade skandalen även ner hans fru Huma Abedin, som var nära medarbetare och biträdande kampanjchef för Demokraternas dåvarande presidentkandidat Hillary Clinton. Weiner kan på det sättet också ha bidragit till Clintons förlust i valet.

I slutet av oktober i fjol, elva dagar före presidentvalet, slog bomben ner när dåvarande FBI-chefen James Comey meddelade att utredningen om Clintons hantering av sin e-post skulle återupptas. Nya mejl som väckt intresse hade upptäckts i Weiners dator, som också använts av Abedin. Hon hade fram tills sommaren 2016 levt ihop med Weiner. Fynden av de nya mejlen ska ha skett i den utredning som rörde Weiners kontakt med den 15-åriga flickan.

Weiners försvarare har enligt domstolspapper sagt att Weiner behandlas för att han utsatt 15-åringen för sin "sjukdom", men beskriver också flickan som anstiftare, som ville samla material till en bok och kanske påverka presidentvalet.

Åklagare anser att Weiner har en "farlig nivå av förnekelse och brist på självkontroll" och vill att han döms till uppemot två års fängelse. Åklagarna noterar, enligt nyhetsbyrån AP, att Weiner först ljugit om sina kontakter, sedan erkänt och lovat bättring men att han ändå fortsatt.

Weiner kallades en gång för New Yorks okrönte prins. Han blev invald i representanthuset sju gånger mellan 1999 och 2011, och aldrig med mindre än 59 procent av rösterna. Abedin har ansökt om skilsmässa

Weiner har även tigare skickat olämpliga sexmeddelanden och halvnakna badrumsbilder till olika kvinnor.


Innehåll från Eskilstuna LogistikAnnons

Framtidens e-handel finns i Eskilstuna

E-handeln växer stadigt och som en effekt av Coronapandemin ser den bara ut att öka. På Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder man möjligheter till företagande i en tillväxtregion med tillgång till såväl välutbyggd infrastruktur som hållbara logistiklösningar.

Eskilstuna Logistik och Etablering, som är en del av Eskilstuna kommun, samarbetar med regionens näringsliv och skolvärld i syfte att utbilda och skapa arbetstillfällen inom bland annat informationsteknik, logistik, produktion och handel. Sportamore, AWS, H&M och Amazon är bara några av jättarna som har hela eller delar av sin verksamhet i Eskilstuna. E-handelns framgång i Eskilstuna förklaras delvis av läget.

– Från Eskilstuna tar det 46 minuter med tåget till Stockholm, så det är inga avstånd att tala om. Från oss når man 3,8 miljoner människor inom en timme, samt att det är mycket mer kostnadseffektivt än i storstaden, säger Manuel Brändeborn, marknadschef.

Hållbara etableringar

De senaste åren har det varit fullt fokus på hållbara logistikösningar och en viktig del i denna ansats är Eskilstuna Kombiterminal, vilken möjliggör optimala export- och importflöden via hamnarna i Göteborg, Trelleborg och Malmö.

– Det är ett väldigt bra och hållbart transportsupplägg. För oss var inte frågan om vi skulle utveckla vår hållbarhet utan hur, säger Mikael Jonsson, etableringschef.

Eskilstuna Competence Services

För den som vill etablera sitt företag i Eskilstuna finns Eskilstuna Competence  Services (ESC) – ett samarbete mellan kommunen, bemannings-företagen, Arbetsförmedlingen, Mälardalens högskola och olika utbildningar via Yrkeshögskolan och vuxenutbildningar. Istället för att vända sig till aktörerna direkt får man via ESC tillgång till ett stort kompetensnätverk. Det är en del av den hållbara och långsiktiga plan Eskilstuna jobbar med.

– Vi vill att man kommer hit och växer och frodas över tid. Här finns människorna, kompetens, skolor, bostäder - ja hela paketet, avslutar Manuel.

Fakta

Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder hållbara och kostnadseffektiva lösningar för e-handel, logistik och transport, industri och datacenter. Vi ger möjligheten att verka i en tillväxtregion med 3,8 miljoner människor och tillgång till en välutbyggd infrastruktur samt god tillgång på kompetens.

Läs mer på www.eskilstunalogistik.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eskilstuna Logistik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?