Annons

Anthony Weiner döms till fängelse

Han kallades New Yorks okrönte prins. Men hans sexchattande med en femtonårig flicka blev hans fall.
I dag dömdes den tidigare kongressledamoten Anthony Weiner till ett år och nio månaders fängelse.

Anthony Weiner.
Anthony Weiner.Bild:Richard Drew

Weiner själv kallade sitt handlande för det "absolut lägsta" när han talade i rätten innan fängelsedomen lästes upp i rättssalen i New York. 53-åringen kämpade med tårarna och grät också medan han läste ur ett skrivet uttalande och nämnde bland annat att han var "en mycket sjuk man under en lång tid" och han bad också om att få slippa fängelse.

Åklagarna hade yrkat på fängelse i mellan 21 och 27 månader, och domaren lade sig alltså på den lägre nivån. Weiner ska också böta 10.000 dollar (motsvarande nära 80.000 kronor). När han avtjänat sitt straff, som ska påbörjas senast den 6 november, ska hans internetvanor övervakas och han förbjuds att ha kontakt med 15-åringen. Han ska också genomgå behandling för vad han själv kallat "sexuell hyperaktivitet".

När domen hade blivit uppläst satt Weiner i flera minuter i sin stol och grät.

Förutom att förstöra sin egen karriär och sitt äktenskap svärtade skandalen även ner hans fru Huma Abedin, som var nära medarbetare och biträdande kampanjchef för Demokraternas dåvarande presidentkandidat Hillary Clinton. Weiner kan på det sättet också ha bidragit till Clintons förlust i valet.

I slutet av oktober i fjol, elva dagar före presidentvalet, slog bomben ner när dåvarande FBI-chefen James Comey meddelade att utredningen om Clintons hantering av sin e-post skulle återupptas. Nya mejl som väckt intresse hade upptäckts i Weiners dator, som också använts av Abedin. Hon hade fram tills sommaren 2016 levt ihop med Weiner. Fynden av de nya mejlen ska ha skett i den utredning som rörde Weiners kontakt med den 15-åriga flickan.

Weiners försvarare har enligt domstolspapper sagt att Weiner behandlas för att han utsatt 15-åringen för sin "sjukdom", men beskriver också flickan som anstiftare, som ville samla material till en bok och kanske påverka presidentvalet.

Åklagare anser att Weiner har en "farlig nivå av förnekelse och brist på självkontroll" och vill att han döms till uppemot två års fängelse. Åklagarna noterar, enligt nyhetsbyrån AP, att Weiner först ljugit om sina kontakter, sedan erkänt och lovat bättring men att han ändå fortsatt.

Weiner kallades en gång för New Yorks okrönte prins. Han blev invald i representanthuset sju gånger mellan 1999 och 2011, och aldrig med mindre än 59 procent av rösterna. Abedin har ansökt om skilsmässa

Weiner har även tigare skickat olämpliga sexmeddelanden och halvnakna badrumsbilder till olika kvinnor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?