1515
Annons

Antalet varsel ökar drastiskt – så ser det ut i ditt län: ”Siffran väntas öka”

Siffror från Arbetsförmedlingen visar att närmare 50.000 personer varslades i Sverige 2019. Det är en ökning med 39 procent jämfört med 2018, enligt Nyhetsbyrån Siren. 

”Den siffran väntas att öka”, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. 

”Vi har gått in i en mer avmattad konjunktur, vilket gör att efterfrågan på arbetskraften har dämpats”, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
”Vi har gått in i en mer avmattad konjunktur, vilket gör att efterfrågan på arbetskraften har dämpats”, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.

Varseltalen är de högsta sedan 2014, men det är fortfarande låga nivåer, enligt Arbetsförmedlingen som ser en avmattad konjunktur som en av anledningarna till de stigande varseltalen. Även digitaliseringen spelar en roll. 

”Vi har gått in i en mer avmattad konjunktur, vilket gör att efterfrågan på arbetskraften har dämpats och det såg vi också under vår prognosundersökning under hösten”, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. 

I Stockholms län varslades nästan 21.000 personer. Det är nästan dubbelt så många som varslades 2018. 

”Varslen har ökat i två tredjedelar av länen i Sverige. Det sprider sig till fler län än tidigare år.” 

Även strukturrationaliseringar har en effekt på antalet varsel. 

”Exempelvis effektiviserar arbetsgivarna sina produktionsprocesser och liknande. Det sker oberoende av marknadsläge. Digitaliseringen påskyndar den utvecklingen. Inom handel ser vi att det går mer mot e-handel, man ser även att till exempel självscanning och liknande ersätter kassapersonal”. 

Län med mycket industri har även drabbats hårt. 

”Men kan härröra varsel till vilken typ av näringslivsstruktur som finns i olika län. Så man kan se att varsel har varit något högre inom tillverkning och byggverksamhet. Då man kan ponera att industritunga län kan ha haft lite högre varseltal, på grund av det.

Enligt Arbetsförmedlingen kommer antalet varsel att öka även i framtiden. 

”Vår prognos är att jobbtillväxten och efterfrågan på arbetskraft kommer vara lite mer dämpad framöver. Det betyder att arbetsgivaren kan behöva vidta kostnadsbesparande åtgärder, vilket gör att vi ser att varseltalen kan komma att öka något framöver också.”

Arbetsgivare är skyldiga att lämna varsel till Arbetsförmedlingen om de planerar att säga upp eller minska arbetstiden för minst fem anställda. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?