ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Fler smittade på fartyg i karantän

  • Foto: Jae C. Hong

Ytterligare 70 personer har testats positivt för det nya coronaviruset på fartyget Diamond Princess, som ligger i karantän i Japan.

Ett annat kryssningsfartyg som fått tillåtelse att lägga till i Kambodja har meddelat ett första virusfall hos en tidigare passagerare.

Totalt har 355 av de runt 3.700 personer som befunnit sig på båten som ligger i karantän i Japan diagnosticerats med viruset. De smittade har evakuerats till japanska sjukhus, medan övriga passagerare sitter kvar på båten.

Hongkong och USA evakuerar sina runt 730 medborgare på fartyget. Amerikanerna ombord väntas lämna fartyget under söndagskvällen. Även Italien, Kanada och Sydkorea har meddelat att de planerar att evakuera medborgare som befinner sig ombord på fartyget.

”Regeringen planerar att hämta hem de koreaner som testar negativt på de undersökningar som japanska myndigheter genomför och som vill åka hem”, sade Sydkoreas hälso- och välfärdsminister Park Neung-hoo vid en pressträff på söndagen.

Fartyget sattes i karantän den 4 februari efter att en passagerare som gått av fartyget i Hongkong diagnosticerades med viruset. Spridningen på Diamond Princess är den största utanför Kina.

Kryssningsfartyget MS Westerdam, som lämnade Hongkong den 1 februari för en planerad tvåveckorskryssning i flera asiatiska länder, fick häromdagen tillåtelse att lägga till i Kambodja. När fartyget skulle angöra i Japan i förra veckan fick man nämligen nobben av myndigheterna.

Även länder som Taiwan och Thailand sade bestämt nej på grund av oro för viruset.

En amerikansk kvinna som tidigare befunnit sig ombord på fartyget har testats positivt för coronaviruset i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur, dit hon anlände i fredags. Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon annan av de över 2 200 personerna som varit på fartyget ska vara smittade.

Hittills har över 1.600 människor avlidit i det nya coronaviruset och minst 66.000 har smittats av viruset i Kina.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer