1515
Annons

Antalet covidsjuka på iva fortsätter att öka: ”Inga tecken på att det viker av”

Antalet svårt covidsjuka patienter i intensivvården fortsätter att öka och är den högsta på ett halvår.

”Att vi nu går in i jul- och nyårshelgerna med den ökningen är oroande”, säger Johnny Hillgren, ansvarig för Svenska intensivvårdsregistret.

Foto:Stian Lysberg Solum

Julveckan har inletts med 88 covidsjuka patienter inlagda på iva. Så hög har siffran inte varit sedan midsommarveckan. Men då var antalet på nedåtgående. Nu är den stigande – förra måndagen, luciadagen, var antalet covidsjuka iva-patienter 62.

”Vi kan förvänta oss att det fortsätter att öka. Det finns inga tecken på att det viker av och minskar, så vi kan vänta oss en ökande belastning de närmaste två veckorna”, säger Johnny Hillgren, ordförande i Svenska intensivvårdsregistret (Sir).

Antagandet baseras på att smittspridningen fortsätter att öka i landet. Från insjuknande till iva-vård går det i snitt elva dagar. 

Merparten av de covidsjuka på iva ovaccinerade.

”Fortfarande är merparten ovaccinerade. Sedan har det sett lite olika ut i olika åldersgrupper och olika tidsperioder. Vi hade en period i oktober-november när vi såg fler i gruppen dubbelvaccinerade i åldern 65 år och äldre, vilket sannolikt har att göra med att vaccinationseffekten av första och andra sprutan avtagit”, säger Hillgren.

Vaccinering och att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer är det som kan trycka ned den uppåtgående kurvan av covidrelaterade iva-fall.

”Det handlar om att skydda sig själv och andra och inte vara ute bland folk när man har symptom”, säger Hillgren. 

Utöver covidpatienterna är det en relativt hög belastning på intensivvården, fortsätter han.

”Det rör sig inte om några specifika grupper, utan det är det vanliga intensivvårdspanoramat”, säger Johnny Hillgren.

De inrapporterade fallen av influensa som kräver intensivvård ligger ännu på en relativt låg nivå – i förra veckan registrerades sju fall. Kulmen på influensasäsongen brukar komma först i februari.

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

Fortsatt ökning av covidpatienter i Stockholm

Antalet covidpatienter fortsätter att öka i Region Stockholm, meddelar regionen. Totalt vårdas 268 patienter med covid-19 vid något av regionens sjukhus. Det är 51 fler än vad som rapporterades förra tisdagen.

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Det är ungefär hälften som vårdas för covid-19 och hälften som vårdas med covid-19, det vill säga vårdas av en annan orsak men samtidigt har covid-19.

”Även vårdens medarbetare testar positivt för covid-19 vilket gör att vi har högre sjukfrånvaro än vad vi brukar ha på sommaren. Norrtälje sjukhus är nu i stabsläge men övriga sjukhus är i normalläge”, säger chefläkare Elda Sparrelid i ett uttalande på regionens hemsida.

I Västra Götalands-regionen syntes också en ökning gällande antalet covidpatienter i den senaste lägesrapporten. Under vecka 28 konstaterades 664 bekräftade fall av covid-19, vilket var drygt 20 procent fler än veckan före. Det finns stora regionala skillnader i länet och störst ökning sker i Skaraborg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera