Antalet coronatester ska ökas kraftigt – upp till 100.000 i veckan

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade på fredagen planer för att kraftigt skruva upp coronatester för anställda inom samhällskritiska områden. Det berättade statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, på en pressträff.

Foto:Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer, Jonas Ekströmer

Socialminister Lena Hallengren säger att Sveriges nya strategi är att poliser, räddningstjänst och ytterligare personal med samhällskritiska uppgifter nu ska testas vid symtom på covid-19.

”Det handlar om att nå 50.000-100.000 provtagningar per vecka. Svårt att ge en exakt prognos exakt när vi kan vara upp i de siffrorna, det kommer att ta veckor”, säger Hallengren.

”Läget är fortsatt allvarligt med fler smittade varje dag. Vi får räkna döda i tusentals, och det är det vi gör nu. Bakom varje siffra finns en människa. Påminnelse till alla som är friska, ta ditt ansvar”, säger statsminister Stefan Löfven.

”I intensivvården arbetar man under hård press, och Sveriges oerhört skickliga vårdpersonal har fördubblat antal platser på intensivvården bara på några veckor. Vill rikta ett varmt tack, pengarna kommer inte att vara ett problem, staten står för kostnaderna oavsett vad notan hamnar på.”

”Vi har också en allvarlig situation inom äldreomsorgen. Insatserna för att skydda våra äldre behöver intensifieras”, säger statsministern.

”Det här kommer att bli långvarigt. Varje person i vårt land har ett stort ansvar på sina axlar. Men Sverige kommer att ta sig igenom krisen, en dag är vi igenom detta. Ju noggrannare vi följer myndigheterna rekommendationer, desto bättre är det”, säger Stefan Löfven också.

Om man går utanför sjukvården med tester måste man se till att man inte får undanträngningseffekter, så att viktiga grupper inte kan testas, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Syftet med strategin är att etablera tester mot själva viruset, inte antikroppstester.

”Där är vi inte framme än, inget land har bra tester, men vi kommer förhoppningsvis dit i en snar framtid”, säger Johan Carlson.

Idén är att stärka provtagningen av patienter och personal och även att hitta andra vägar för att testa personer som stannat hemma för att se om de kan gå till jobbet. Förutom sjukvård handlar det om personer inom polis, räddningstjänst och andra viktiga samhällsviktiga funktioner. Syftet är också att få en bild av hur smittan ser ut i samhället.

”Så småningom kan man komma till ett läge med tester som kan erbjudas allmänheten i största allmänhet, men där är vi inte nu.”


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?