Annons

Antalet coronatester ska ökas kraftigt – upp till 100.000 i veckan

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade på fredagen planer för att kraftigt skruva upp coronatester för anställda inom samhällskritiska områden. Det berättade statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, på en pressträff.

Foto:Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer, Jonas Ekströmer

Socialminister Lena Hallengren säger att Sveriges nya strategi är att poliser, räddningstjänst och ytterligare personal med samhällskritiska uppgifter nu ska testas vid symtom på covid-19.

”Det handlar om att nå 50.000-100.000 provtagningar per vecka. Svårt att ge en exakt prognos exakt när vi kan vara upp i de siffrorna, det kommer att ta veckor”, säger Hallengren.

”Läget är fortsatt allvarligt med fler smittade varje dag. Vi får räkna döda i tusentals, och det är det vi gör nu. Bakom varje siffra finns en människa. Påminnelse till alla som är friska, ta ditt ansvar”, säger statsminister Stefan Löfven.

”I intensivvården arbetar man under hård press, och Sveriges oerhört skickliga vårdpersonal har fördubblat antal platser på intensivvården bara på några veckor. Vill rikta ett varmt tack, pengarna kommer inte att vara ett problem, staten står för kostnaderna oavsett vad notan hamnar på.”

”Vi har också en allvarlig situation inom äldreomsorgen. Insatserna för att skydda våra äldre behöver intensifieras”, säger statsministern.

”Det här kommer att bli långvarigt. Varje person i vårt land har ett stort ansvar på sina axlar. Men Sverige kommer att ta sig igenom krisen, en dag är vi igenom detta. Ju noggrannare vi följer myndigheterna rekommendationer, desto bättre är det”, säger Stefan Löfven också.

Om man går utanför sjukvården med tester måste man se till att man inte får undanträngningseffekter, så att viktiga grupper inte kan testas, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Syftet med strategin är att etablera tester mot själva viruset, inte antikroppstester.

”Där är vi inte framme än, inget land har bra tester, men vi kommer förhoppningsvis dit i en snar framtid”, säger Johan Carlson.

Idén är att stärka provtagningen av patienter och personal och även att hitta andra vägar för att testa personer som stannat hemma för att se om de kan gå till jobbet. Förutom sjukvård handlar det om personer inom polis, räddningstjänst och andra viktiga samhällsviktiga funktioner. Syftet är också att få en bild av hur smittan ser ut i samhället.

”Så småningom kan man komma till ett läge med tester som kan erbjudas allmänheten i största allmänhet, men där är vi inte nu.”


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?