1515
Annons

Antalet aktieägare i Sverige steg i första kvartalet

Aktieägandet i Sverige fortsätter att öka. Under första kvartalet 2018 tillkom 9.774 nya ägare av aktier noterade i Sverige.

Ökningen visar att den nedgång i antalet aktieägare med 21 267 som skedde i fjärde kvartalet 2017 var tillfällig och bekräftar den långsiktiga trenden med allt fler aktieägare. Flest nya aktieägare finns bland unga vuxna, i åldersgruppen 21 till 30 år. Det framgår av ett pressmeddelande från Euroclear. 

På helårsbasis har antalet aktieägare ökat sedan 2014 och totalt finns nu 2,15 miljoner unika ägare, privatpersoner och institutioner, av aktier noterade i Sverige. 

"De stora rörelser vi såg på börsen under årets första kvartal verkar inte ha påverkat viljan att äga aktier eller fått investerare att lämna börsen. Tvärtom bekräftas trenden vi sett sedan 2014 med allt fler aktieägare", säger Anders Löfgren, affärsutvecklingschef på Euroclear. 

Sex av tio aktieägare är män och där har det inte skett någon förändring under de senaste tio åren. Sett till marknadsvärdet på innehaven äger män två tredjedelar och kvinnor en tredjedel.

Det utländska ägandet av aktier noterade i Sverige fortsätter att öka, både sett till antal ägare och till marknadsvärdet på innehaven. Vid utgången av det första kvartalet 2018 var 12 procent av ägarna utländska. De ägde totalt 41 procent av värdet på de noterade aktierna i Sverige, vilket sett över en tioårsperiod är en ökning med 21 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?