1515

Anställda på Pensionsmyndigheten vill stoppa Bodström

Nu riktas tunga avgångskrav mot Thomas Bodström som landshövding i Stockholm – redan innan han har tillträtt. Det avslöjar Di TV.

Avgångskraven riktas i ett brev till civilminister Ardalan Shekarabi från 54 anställda på Pensionsmyndigheten.

Orsaken är Thomas Bodströms tidigare engagemang som styrelseledamot i det skandalomsusade fondbolaget Allra, ett engagemang han lämnade i början av året i samband med att skandalen rullades upp. 

Undertecknarna anser att den tidigare justitieministern Thomas Bodström, i likhet med övriga ledamöter, bär stort personligt ansvar för att pensionssparare blivit bedragna.

”Det väcker stor besvikelse och oro hos oss som arbetar med att förvalta och söka skapa förtroende för pensionssystemet och med att återvinna så mycket som möjligt av spararnas pensionspengar. Utnämningen lär minska de drabbade pensionsspararnas och övriga svenskars förtroende för regeringen, för pensionssystemet och pensionsmyndigheten och för rättsvårdande myndigheter”, skriver de i brevet.

Thomas Bodström svarar på kritiken i en skriftlig kommentar till Di TV:

”Det är bra att frågan om Allra utreds. Jag ser fram emot när utredningen är klar så att jag kan uttala mig om det dryga halvår som jag satt i styrelsen. Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag," skriver han. 

Civilminister Ardalan Shekarabi skriver i en skriftlig kommentar till Di att han avser att svara brevskrivarna samt att regeringen gjort en samlad bedömning ”i vanlig ordning” när Thomas Bodström tillsattes.

”Vid den samlade bedömningen som gjordes bedömdes inte hans tidigare uppdrag i Allra påverka hans möjligheter att leda länsstyrelsen i Stockholm”, skriver Ardalan Shekarabi.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, förstår undertecknarnas kritik.

"Antagligen har de fog för kritiken. Jag måste ge beröm till de över 50 personer som går ihop och vågar kritisera en tidigare minister", säger han.

Tror du att Thomas Bodström kände till vad som pågick i Allra?

"Han borde i alla fall ha känt till det. Han och några till är de som ska pekas ut som ansvariga för det som hände i Allra."

Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, säger sig ha viss förståelse för de 54 brevskrivarnas missnöje. 

”Vi som myndighet har inga synpunkter på regeringens utnämningar. Men jag förstår att våra medarbetare har det”, säger han och fortsätter:

"Det här är ett bolag som har gjort transaktioner av en enda anledning: att berika sina egna ägare.”

Allra är ett av de mest omtalade exemplen på fondbolag som stängts av från Pensionsmyndighetens fondtorg, då det berikat sina ägare i stället för att agera för sina sparares bästa, enligt undertecknarna.

I somras beslöt Allra att dela ut 70 miljoner kronor till sina ägare. Fonder som säljs med falska argument, ägare som lever lyxliv och har bolag i skatteparadis, spararflykt och personkopplingar till en överbetald underleverantörer är några av alla de nyheter som rullades upp när skandalen briserade.

Claes Hemberg menar att Allra-skandalens betydelse inte ska underskattas.

"Den har påverkat svenskarnas syn på pensioner och på PPM på många sätt. Den har undergrävt förtroendet", säger han.

I mitten av mars slängdes bolaget ut ur pensionssystemet och någon vecka senare polisanmäldes flera personer i bolaget för grov trolöshet mot huvudman.

Thomas Bodström tillträder sin tjänst som landshövding den 1 november i år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?