Annons

Anställda på Pensionsmyndigheten vill stoppa Bodström

Nu riktas tunga avgångskrav mot Thomas Bodström som landshövding i Stockholm – redan innan han har tillträtt. Det avslöjar Di TV.

Avgångskraven riktas i ett brev till civilminister Ardalan Shekarabi från 54 anställda på Pensionsmyndigheten.

Orsaken är Thomas Bodströms tidigare engagemang som styrelseledamot i det skandalomsusade fondbolaget Allra, ett engagemang han lämnade i början av året i samband med att skandalen rullades upp. 

Undertecknarna anser att den tidigare justitieministern Thomas Bodström, i likhet med övriga ledamöter, bär stort personligt ansvar för att pensionssparare blivit bedragna.

”Det väcker stor besvikelse och oro hos oss som arbetar med att förvalta och söka skapa förtroende för pensionssystemet och med att återvinna så mycket som möjligt av spararnas pensionspengar. Utnämningen lär minska de drabbade pensionsspararnas och övriga svenskars förtroende för regeringen, för pensionssystemet och pensionsmyndigheten och för rättsvårdande myndigheter”, skriver de i brevet.

Thomas Bodström svarar på kritiken i en skriftlig kommentar till Di TV:

”Det är bra att frågan om Allra utreds. Jag ser fram emot när utredningen är klar så att jag kan uttala mig om det dryga halvår som jag satt i styrelsen. Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag," skriver han. 

Civilminister Ardalan Shekarabi skriver i en skriftlig kommentar till Di att han avser att svara brevskrivarna samt att regeringen gjort en samlad bedömning ”i vanlig ordning” när Thomas Bodström tillsattes.

”Vid den samlade bedömningen som gjordes bedömdes inte hans tidigare uppdrag i Allra påverka hans möjligheter att leda länsstyrelsen i Stockholm”, skriver Ardalan Shekarabi.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, förstår undertecknarnas kritik.

"Antagligen har de fog för kritiken. Jag måste ge beröm till de över 50 personer som går ihop och vågar kritisera en tidigare minister", säger han.

Tror du att Thomas Bodström kände till vad som pågick i Allra?

"Han borde i alla fall ha känt till det. Han och några till är de som ska pekas ut som ansvariga för det som hände i Allra."

Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, säger sig ha viss förståelse för de 54 brevskrivarnas missnöje. 

”Vi som myndighet har inga synpunkter på regeringens utnämningar. Men jag förstår att våra medarbetare har det”, säger han och fortsätter:

"Det här är ett bolag som har gjort transaktioner av en enda anledning: att berika sina egna ägare.”

Allra är ett av de mest omtalade exemplen på fondbolag som stängts av från Pensionsmyndighetens fondtorg, då det berikat sina ägare i stället för att agera för sina sparares bästa, enligt undertecknarna.

I somras beslöt Allra att dela ut 70 miljoner kronor till sina ägare. Fonder som säljs med falska argument, ägare som lever lyxliv och har bolag i skatteparadis, spararflykt och personkopplingar till en överbetald underleverantörer är några av alla de nyheter som rullades upp när skandalen briserade.

Claes Hemberg menar att Allra-skandalens betydelse inte ska underskattas.

"Den har påverkat svenskarnas syn på pensioner och på PPM på många sätt. Den har undergrävt förtroendet", säger han.

I mitten av mars slängdes bolaget ut ur pensionssystemet och någon vecka senare polisanmäldes flera personer i bolaget för grov trolöshet mot huvudman.

Thomas Bodström tillträder sin tjänst som landshövding den 1 november i år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?