1515
Annons

Anställd på Danske Bank: Allt handlade om att maximera transaktionerna

”Hela avdelningen för icke-estniska kunder byggde på en enda princip: alla tjänade på transaktioner över gränserna, eftersom kunder som inte var estländare fick betala 90 dollar för varje överföring”, säger nu Mihhail Murnikov som jobbade som kundansvarig på Danske Banks enhet i Estland mellan 2009 och 2015 till Bloomberg.

Danske Bank tog ner skylten i Estland på lördagen den 5 oktober 2019.
Danske Bank tog ner skylten i Estland på lördagen den 5 oktober 2019.Foto:Peti Kollanyi

2013, när överföringarna var som flest, hanterade Danske Bank DANSKE +0,13% Dagens utveckling i Estland 500.000 transaktioner åt 4.000 icke-estniska kunder. Danske Bank hade det året en avkastning på 402 procent i enheten för icke-estniska kunder. De flesta av kunderna var från det forna Sovjetunionen. 

”Jag hade en tydlig plan att genomföra 40.000 transaktioner på ett år, för då skulle jag få en bonus”, berättar Mihhail Murnikov i intervjun med Bloomberg. 

”Du var direkt motiverad att få så många kunder som möjligt. Allt annat var oviktigt.”

Efter penningtvätthärvan fortsatte Mihhail Murnikov ge finansiella råd i ett konsultbolag tillsammans med tre andra kollegor från banken, uppger den estländska tidningen Postimees.

Danske Bank kommenterade intervjun i ett mejl till Bloomberg så här: ”Eftersom myndigheterna fortfarande undersöker saken kan vi inte säga mer än vad vi redan har gjort i rapporten från september 2018.”

2017 avslöjas skandalen när den danska tidningen Berlingske Business rapporterade att Danske Bank fanns med i en internationell penningtvätthärva. 

I slutet av september 2019 hittades den före detta vd:n för Danske Banks Estlandsverksamhet död i den egna trädgården. Omständigheter på platsen pekar på att det rör sig om ett självmord, enligt estnisk polis.

I tisdags avslutade Danske Bank all verksamhet i Estland, efter att den estniska finansinspektionen uppmanade banken att lämna landet i februari i år.

 


Innehåll från HaglöfsAnnons

Haglöfs Restored – second hand gear for first hand adventures

Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.
Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.

Begagnade kläder återställs och blir lika funktionella och fina som nya, samtidigt som avfall, utsläpp och resursanvändning minskar. Nu gör Haglöfs Restored det enklare för oss att minska vårt avtryck.

I över hundra år har Haglöfs tillverkat produkter som inspirerar människor att uppleva naturen. Att bidra till att naturen bevaras och kan upplevas i många generationer framöver ligger i företagets dna. Som ett led i hållbarhetsarbetet har varumärket skapat Haglöfs Restored, en kollektion med begagnade kläder som är lika funktionella som nyproducerade produkter, men som har en hel del extra fördelar för miljön. 

– För att tillverka kläder krävs resurser som energi, vatten och råvaror. Varje gång vi kan förlänga en produkts livslängd genom produktvård, reparation eller återanvändning så utnyttjar vi de resurserna på ett bättre sätt. Och framför allt undviker vi att använda ytterligare resurser genom att producera nya produkter, säger Fredrik Ohlsson, vd på Haglöfs.

Stort intresse för att handla begagnat

Till Haglöfs Restored kommer kläder på grund av produktionsfel, garantier och returer, eller för att konsumenten helt enkelt tröttnat på sitt plagg. Oavsett ursprung går alla produkter igenom en rigorös rengörings-, reparations- och impregneringsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder. Genom att återställa gamla produkter som ingen längre vill ha bidrar Haglöfs till mindre avfall, utsläpp och vattenanvändning i produktionsprocessen, samtidigt som de håller fortfarande högkvalitativa material borta från soptippen. Och intresset för att handla begagnat är stort.

– I arbetet med att ta fram Haglöfs Restored gjorde vi konsumentstudier som visade på ett stort sug efter att handla secondhand som man vet håller måttet. Att så många vill göra ett aktivt val att minska miljöavtrycket genom att köpa begagnat är väldigt glädjande, säger Fredrik Ohlsson.

Från slit och släng till cirkulärt

För Haglöfs startar hållbarhetsarbetet redan i företagets designfilosofi. Genom att skapa tidlösa kläder av hög kvalitet så ökar förutsättningarna att de får leva länge. Med konceptet Haglöfs Restored har man nu också skapat ett sätt att ytterligare förlänga livslängden på produkterna.

– För oss handlar det både om att se till att produkter används så länge som möjligt, och om att utforska nya affärsmodeller som innebär att vi inte alltid behöver producera nya produkter för att fortsätta växa som företag. Haglöfs Restored är en del av en process som syftar till att förändra hur vi handlar; att ta oss från en linjär modell med en slit-och-släng-filosofi till ett cirkulärt och mer resursåterhållsamt köpbeteende, säger Fredrik Ohlsson.

Fakta Haglöfs
Svenska outdoorvarumärket Haglöfs grundades 1914 av Wiktor Haglöf. De designar och utvecklar kläder, skor, ryggsäckar och sovsäckar i Stockholm och är verksamma i Europa och delar av Asien. Läs mer på www.haglofs.se 

www.haglofsrestored.com

 

Mer från Haglöfs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Haglöfs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?