Anställd på Danske Bank: Allt handlade om att maximera transaktionerna

”Hela avdelningen för icke-estniska kunder byggde på en enda princip: alla tjänade på transaktioner över gränserna, eftersom kunder som inte var estländare fick betala 90 dollar för varje överföring”, säger nu Mihhail Murnikov som jobbade som kundansvarig på Danske Banks enhet i Estland mellan 2009 och 2015 till Bloomberg.

Danske Bank tog ner skylten i Estland på lördagen den 5 oktober 2019.
Danske Bank tog ner skylten i Estland på lördagen den 5 oktober 2019.Foto:Peti Kollanyi

2013, när överföringarna var som flest, hanterade Danske Bank DANSKE +2,24% Dagens utveckling i Estland 500.000 transaktioner åt 4.000 icke-estniska kunder. Danske Bank hade det året en avkastning på 402 procent i enheten för icke-estniska kunder. De flesta av kunderna var från det forna Sovjetunionen. 

”Jag hade en tydlig plan att genomföra 40.000 transaktioner på ett år, för då skulle jag få en bonus”, berättar Mihhail Murnikov i intervjun med Bloomberg. 

”Du var direkt motiverad att få så många kunder som möjligt. Allt annat var oviktigt.”

Efter penningtvätthärvan fortsatte Mihhail Murnikov ge finansiella råd i ett konsultbolag tillsammans med tre andra kollegor från banken, uppger den estländska tidningen Postimees.

Danske Bank kommenterade intervjun i ett mejl till Bloomberg så här: ”Eftersom myndigheterna fortfarande undersöker saken kan vi inte säga mer än vad vi redan har gjort i rapporten från september 2018.”

2017 avslöjas skandalen när den danska tidningen Berlingske Business rapporterade att Danske Bank fanns med i en internationell penningtvätthärva. 

I slutet av september 2019 hittades den före detta vd:n för Danske Banks Estlandsverksamhet död i den egna trädgården. Omständigheter på platsen pekar på att det rör sig om ett självmord, enligt estnisk polis.

I tisdags avslutade Danske Bank all verksamhet i Estland, efter att den estniska finansinspektionen uppmanade banken att lämna landet i februari i år.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?