1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Anrikt tryckeri säljer en miljon skyddsvisir

Det anrika tryckeriet CA Andersson har i coronatider helt ställt om produktionen mot smittskyddsprodukter. Storsäljaren är ett visir som sålt nära en miljon exemplar.

”Vi har anställt 180 personer på visstidskontrakt men hinner ändå knappt med”, säger vd Olle Sterner.

Vd Olle Sterner.
Vd Olle Sterner.Foto:Pressbild.

I december gick tryckeriet CA Andersson, med anor från 1869, i konkurs. En tuff marknad i kombination med att en tryckpress tappades i marken under en transport, knäckte Malmöbolaget. Efter flera turer fick de 60-talet anställda behålla sina jobb när verksamheten togs över av konkurrenten Åtta.45 tryckeri i januari. Men bara några månader efter konkursen är det en helt annan stämning på tryckeriet i Malmö. Bolaget ställde nämligen i coronapandemin snabbt om mot att börja tillverka skyddsutrustning vilket visade sig vara ett succédrag. Idag går maskinerna dygnet runt.

”Steget från att trycka dekaler och annat till skyddsutrustning är faktiskt inte så stort som man kan tro. Vi har maskinerna och har bra kunskap om olika material. Det gjorde att vi snabbt kunde ta fram olika prototyper tillsammans med underleverantörer”, säger Olle Sterner, vd på CA Andersson som säger att hela omställningen från idé till första order tog mindre än en vecka. Bolaget fick också snabbt tillstånd från Arbetsmiljöverket.

Storsäljaren är ett skyddsvisir som köpts in av sjukvården i bland annat Stockholm, Skåne, Blekinge och Gävleborg. Enligt Olle Sterner produceras nära 40 000 om dagen och totalt har bolaget sålt runt en miljon skyddsvisir.

”Vi har också nyligen investerat i en maskin som bland annat skär plasten till visiren. Den kommer att öka produktionen ytterligare men med tanke på alla beställningar så kommer vi att behöva investera mer”, säger Olle Sterner som också börjat titta på större lokaler för bolaget.

Utöver den ordinarie arbetsstyrkan har CA Andersson knutit upp 180 personer på visstidskontrakt. Rekryteringarna har bland annat skett genom lokala idrottsklubbar.

”Många har idéer i de här speciella tiderna men det gäller att förverkliga dom också. Jag menar att vi varit på hugget”, säger Olle Sterner som tidigare ägde CA Andersson tillsammans med sin far Gustav Sterner men som nu alltså jobbar inom en större, rikstäckande, organisation.

”Det är klart att det hade varit roligt att driva bolaget vidare nu när det går bra. Men det blev inte så och vi vill inte titta bakåt. Jag är glad att personalen kan jobba vidare och att vi faktiskt också gör en insats för samhället”, säger Olle Sterner.


Innehåll från ToyotaAnnons

Experimentstaden som kan avslöja vår framtid

Vätgasdrivna och självkörande fordon, assistansrobotar och artificiell intelligens som övervakar invånarnas hälsa.

Snart påbörjar Toyota-koncernen bygget av Woven City, en prototypstad driven helt av vätgas. 

Det är här framtidens lösningar ska formas.

En värld bortom utsläpp och begränsningar – det här är Beyond Zero 

Den omfattar 175 hektar och ligger vid foten av det vackra och berömda berget Fuji i Japan. 

Det är här som Toyota, i samarbete med många andra företag, planerar att utveckla tekniska lösningar för automatisering, robotar, personlig mobilitet, smarta hem och artificiell intelligens. Det låter som science fiction, men är det inte.  

Woven City är redan uppritad i detalj digitalt. Senare i år påbörjas själva bygget av staden som på sikt ska bli ett hem för cirka 2 000 invånare. 

Flera länder storsatsar

Den nya staden ska drivas helt av vätgas, en teknik som EU-kommissionen tror kan bidra till att rädda klimatet och man har därför lanserat en satsning på över 4 000 miljarder kronor som en del i klimatpolitiken. 

Flera länder och företag storsatsar också på vätgasbaserad teknik som kan generera kraft till bland annat industrier och bostäder samt fungera som bränsle till fordon.

Men medan de flesta företag är på försöksstadiet för att utforska teknikens möjligheter, finns det en aktör som ligger i framkant – Toyota.

Den japanska tillverkaren upptäckte tidigt bränslecellsteknikens och vätgasens enastående förmåga. Redan 2014 presenterades Toyota Mirai, världens första serietillverkade bränslecellsbil. Drygt sju år senare lanseras nu nästa generation av Mirai, med djärvare design, förbättrade köregenskaper och bättre prestanda.

Räckvidden är 65 mil. Bilen tankas på 4-5 minuter och det bästa av allt – dess enda restprodukt är vattenånga.

Vätgas ska ”städa” transportsystemen

Men Toyotas satsning på bränslecellsteknik och vätgas innefattar långt mycket mer än personbilar. Förhoppningen är att bränslecellsteknik ska kunna bidra till att ”städa” en stor del av världens transportekosystem. Exempelvis går det att uppnå koldioxidneutralitet i lastbilar och tunga transporter, tåg, bussar, taxibilar, fartygstrafik samt industriella processer. Vart gränserna går för bränslecellsteknikens förmåga är en central fråga för forskarna i Woven City att ta reda på.

Robotiserat logistiksystem

Det finns även mycket annat på agendan. Tanken är att i skarpt läge forska fram och testa lösningar som gör livet i en stad enklare, säkrare, mer hållbart och glädjerikt. 

Ett exempel är det robotiserade logistiksystemet. Under staden kommer ett sinnrikt system av kulvertar att byggas, där självkörande distributionsfordon åker runt och fraktar varor till rätt huskropp. Väl där tar vagnen hissen upp och levererar godset i en ”postlåda” vid lägenheten.

Samhället i Woven City kommer att vara sammanlänkat med tre olika typer av gator. Vissa blir helt avsedda för självkörande fordon, andra för fotgängare med personliga mobilitetsfordon och en tredje kategori blir rena gågator. 

Invånarna får tillgång till den senaste tekniken, som assistansrobotar. Hemmen ska vara utrustade med sensorer kopplade till AI-baserade system som underlättar vardagslivet och hjälper de boende att upprätthålla en god hälsa.

Toyota har hela tiden sagt att de välkomnar nya partners och företag som vill bidra till utvecklingen. En tanke är att låta forskare från hela världen få flytta in i staden och arbeta med sina egna projekt.

Tror på olika lösningar

Även om Woven City och bränslecellsteknik är central i Toyotas forskning och utveckling, tror man inte att en enda teknisk lösning räcker i framtiden. 

Det krävs istället parallella spår där elhybrider, laddhybrider, elbilar och bränslecellsbilar täcker olika behov. 

Fram till 2025 ska Toyota ha lanserat 40 nya eller uppdaterade elektrifierade fordon – vilket i så fall blir det största elektrifierade modellprogrammet på marknaden.

Satsningen är ett led i Toyotas manifest Beyond Zero som syftar till att bidra till ett bättre samhälle och en bättre värld. 

- Miljövänliga tekniker måste användas av tillräckligt många för att få genomslag, därför måste vi tänka nytt, konstaterar Toyotas koncernchef Akio Toyoda.

Visste du att…

… i Woven City kommer hus att byggas av trä och byggnadstekniken blandar traditionellt japanskt hantverk med de senaste rönen.

… de boende i Woven City kommer att kunna ta del av den allra senaste tekniken med robotar och artificiell intelligens – allt med människans behov och önskningar som utgångspunkt.

… parkmiljö kommer att prägla Woven City. Fotgängare, långsamtgående mobilitetshjälpmedel och självkörande transportmoduler samsas men hålls samtidigt isär.

En värld bortom utsläpp och begränsningar – det här är Beyond Zero 

 

Mer från Toyota

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toyota och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?