1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Anrikt tryckeri säljer en miljon skyddsvisir

Det anrika tryckeriet CA Andersson har i coronatider helt ställt om produktionen mot smittskyddsprodukter. Storsäljaren är ett visir som sålt nära en miljon exemplar.

”Vi har anställt 180 personer på visstidskontrakt men hinner ändå knappt med”, säger vd Olle Sterner.

Vd Olle Sterner.
Vd Olle Sterner.Foto:Pressbild.

I december gick tryckeriet CA Andersson, med anor från 1869, i konkurs. En tuff marknad i kombination med att en tryckpress tappades i marken under en transport, knäckte Malmöbolaget. Efter flera turer fick de 60-talet anställda behålla sina jobb när verksamheten togs över av konkurrenten Åtta.45 tryckeri i januari. Men bara några månader efter konkursen är det en helt annan stämning på tryckeriet i Malmö. Bolaget ställde nämligen i coronapandemin snabbt om mot att börja tillverka skyddsutrustning vilket visade sig vara ett succédrag. Idag går maskinerna dygnet runt.

”Steget från att trycka dekaler och annat till skyddsutrustning är faktiskt inte så stort som man kan tro. Vi har maskinerna och har bra kunskap om olika material. Det gjorde att vi snabbt kunde ta fram olika prototyper tillsammans med underleverantörer”, säger Olle Sterner, vd på CA Andersson som säger att hela omställningen från idé till första order tog mindre än en vecka. Bolaget fick också snabbt tillstånd från Arbetsmiljöverket.

Storsäljaren är ett skyddsvisir som köpts in av sjukvården i bland annat Stockholm, Skåne, Blekinge och Gävleborg. Enligt Olle Sterner produceras nära 40 000 om dagen och totalt har bolaget sålt runt en miljon skyddsvisir.

”Vi har också nyligen investerat i en maskin som bland annat skär plasten till visiren. Den kommer att öka produktionen ytterligare men med tanke på alla beställningar så kommer vi att behöva investera mer”, säger Olle Sterner som också börjat titta på större lokaler för bolaget.

Utöver den ordinarie arbetsstyrkan har CA Andersson knutit upp 180 personer på visstidskontrakt. Rekryteringarna har bland annat skett genom lokala idrottsklubbar.

”Många har idéer i de här speciella tiderna men det gäller att förverkliga dom också. Jag menar att vi varit på hugget”, säger Olle Sterner som tidigare ägde CA Andersson tillsammans med sin far Gustav Sterner men som nu alltså jobbar inom en större, rikstäckande, organisation.

”Det är klart att det hade varit roligt att driva bolaget vidare nu när det går bra. Men det blev inte så och vi vill inte titta bakåt. Jag är glad att personalen kan jobba vidare och att vi faktiskt också gör en insats för samhället”, säger Olle Sterner.

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera