Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Anrikt tryckeri i konkurs – 70-tal anställda drabbas

Ett av landets äldsta tryckerier, Tryckeri Aktiebolaget C.A. Andersson & Co, har gått i konkurs. Fler än 70 anställda på Malmöbolaget riskerar att bli av med sina jobb.

Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT

Malmöbolaget grundades 1869 och räknas som ett av landets äldsta tryckerier. I nutid har bolaget sysslat med olika trycktekniker som offset, digitaltryck, textiltryck och storformat. Men för något år sedan började det knaka i fogarna.

Så sent som i somras beviljades tryckeriet företagsrekonstruktion vid Malmö tingsrätt. Innan dess hade bolaget snabbt gått från en miljonvinst till förlust.

Vid det brutna räkenskapsåret i april förra året landade omsättningen på 100 miljoner kronor, fördelat på 74 anställda, och en förlust på 40.000 kronor efter finansnetto. Förlusten kan jämföras med vinsten på två miljoner kronor för det brutna verksamhetsåret 2017.

Den pågående företagsrekonstruktionen har inte fått bolaget på fötter, och förra veckan kastade företrädarna in handduken med en egen konkursansökan som tingsrätten beviljade. Därmed upphörde också rekonstruktionen av både Malmöbolaget och dess dotterbolag, Printfabriken i Karlskrona AB, som man köpte för två år sedan.

Samtidigt är det också en incident, kopplat till det förvärvade Karlskronabolaget, som anses vara en stor anledning till att Malmöbolaget nu har gått omkull.

”Man sålde en stor maskin från Printfabriken, som värderades till ett antal miljoner kronor och var avgörande för koncernens likviditet. Men när maskinen skulle lastas av hos köparen så råkade transportören göra ett misstag som innebar att maskinen for i backen och blev värdelös. Där försvann likviditeten”, säger konkursförvaltare Glenn Brorström på Advokatbyrån Gulliksson i Malmö.

Utöver den oturliga händelsen menar Glenn Brorström att bolaget även har dragits med strukturella problem:

”Organisationen har inte varit riktigt slimmad, det har kostat mer än vad det har smakat. Det var också därför som man beslutade om företagsrekonstruktion i somras.”

När rekonstruktionen trädde i kraft fick de tryckerianställda sin månadslön från den statliga lönegarantin. När bolaget nu har gått i konkurs börjar man om från början med en ny summa pengar genom lönegarantin.

Under rekonstruktionen förhandlade bolaget med en del intressenter som eventuellt skulle ta över rörelsen, men man nådde inte hela vägen fram. Nu är Glenn Brorström mitt uppe i förhandlingar med en av de tidigare spekulanterna som är villig att driva vidare Malmötryckeriet.

”Det ser positivt ut”, säger Glenn Brorström.

Vad händer om förhandlingarna med spekulanten rinner ut i sanden?
”Då får man försöka hitta någon annan intressent, jag lever på hoppet. Men verksamheten är kundkänslig, och lyckas man inte hålla igång produktionen så tappar externa spekulanter intresset. Då återstår det slakt. Men än så länge pågår verksamheten”, säger Glenn Brorström.

30 januari nästa år har Malmö tingsrätt kallat till ett så kallat edgångssammanträde dit bland andra borgenärerna kallas, alltså de aktörer som har en fordran eller krav på betalning mot Malmötryckeriet. Sammanträdet syftar till att gäldenären under ed ska intyga att de tillgångar och skulder som uppges i den kommande bouppteckningen är riktiga.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?