Det var för drygt 30 år sedan och rubriken i Di löd: ”Tre jazzfantaster vädjar: köp en tangent!”. De tre var Aktiefrämjandets vd Björn Karlin, Handelsbankens tidigare vd och styrelseordförande Tore Browaldh och Karl Ahlenius, informationschef på SEB och tidigare journalist. De var medlemmar i den nybildade vänföreningen Faschings vänner och var ute för att ragga pengar till inköpet av en ny flygel, en Steinway B211 för 326.000 kronor.
Det gick till så att flygelns 88 tangenter såldes, en tavla trycktes upp med ett intyg att man ”ägde” en viss tangent. De vita kostade 500 kronor styck, de svarta 1.000 kronor eftersom de är färre, allt enligt den ekonomiska teorin om tillgång och efterfrågan. Tore Browaldh köpte två svarta tangenter enligt mottot att bankmän bör vara pessimistiska. Företag som ville sponsra fick betala 5.000 kronor.
Pengarna rasslade in efter uppropet i Di, köpet var säkrat, och den som fick äran att inviga den nya flygeln på Faschings scen var SHB:s Tore Browaldh som spelade den egenkomponerade ”Riksbanken Blues”, som enligt honom hade inbringat 132 kronor och 50 öre i ersättning från upphovsrättsorganisationen Stim. Den hade han komponerat efter att ha fått skäll av riksbankschefen för att ha varit för lättsinnig med utlåningen.
Därefter har praktiskt taget alla berömda jazzpianister som varit verksamma under 1990-talet och framåt spelat på flygeln: Herbie Hancock, McCoy Tyner, Chick Corea, Brad Mehldau, Esbjörn Svensson och Diana Krall för att bara nämna en handfull världsartister.
Uppskattningsvis har flygeln använts vid cirka 5.000 konserter, men den är väl underhållen och har mycket kvar att ge, enligt jazzklubben. Utropspriset är 150.000 kronor.
En ny flygel, också det en Steinway, är inköpt för ett miljonbelopp och fullt finansierad av Föreningen Faschings Vänner med över 3.000 medlemmar. Fredag den 3 februari bli det ”vaktavlösning”, då båda flyglarna under en kväll står på scenen och fyra välkända svenska pianister ska spela på dem under en konsert: Elise Einarsdotter, Monica Dominique, Britta Virves och Lars Jansson.
Handelsbanken har för övrigt fortsatt vurma för Steinway & Sons och köpte 2014 en nytillverkad flygel till det årets mottagare av Jan Wallanderpriset, jazzpianisten Joel Lyssarides. Den flygeln lämnas nu efter drygt åtta år vidare till 2023 års mottagare av musikpriset som delas ut den 23 mars.