1515
Annons

Anonyme byråkraten ska förvalta Putins styre

Michail Misjustin har arbetat på det ryska skatteverket i tio år och är mest känd – i den mån han alls är känd – för att ha digitaliserat deklarationerna.

Den politiskt ofärgade byråkraten har handplockats av Vladimir Putin för att lotsa skutan medan systemet reformeras.

Michail Misjustin.
Michail Misjustin.Foto:Mikhail Klimentyev

Precis som Vladimir Putin i slutet av 1990-talet, när han handplockades till Rysslands toppskikt av den dåvarande presidenten Boris Jeltsin, är Michail Misjustin relativt anonym, även för ryssar.

Men där Putin hade en lång ljusskygg bakgrund inom KGB under kalla kriget har Misjustin en till synes vanlig tjänstemannabakgrund, med en karriär inom offentlig förvaltning.

53-åringen har varit chef för Rysslands federala skattemyndighet i nästan tio år och väntas inom kort ersätta Dmitrij Medvedev som landets premiärminister. Under torsdagen framträder han i statsduman, som behöver godkänna honom.

Michail Misjustin är utbildad ingenjör och ekonom, enligt hans offentliga meritförteckning. Han har inte förekommit i några spekulationer om toppositioner i Kreml tidigare och väckte inte heller någon uppmärksamhet när han var en av få personer som fick vara med på ett möte med Putin i måndags, i förberedelse för det omvälvande tal till nationen som presidenten höll på onsdagen.

När det tillkännagavs att Misjustin nomineras till premiärminister rapporterade den statliga tv-kanalen Rossija-24 att han skapat ”det bästa beskattningssystemet i världen”, rapporterar AFP. Som skatteverkschef har Misjustin betonat vikten av en digital utveckling och varit högst ansvarig när myndigheten låtit ryssar deklarera via bland annat en app i telefonen och skatteintäkterna har ökat.

I en intervju med tidningen Kommersant förra året beskrev Misjustin digitaliseringen som den ”fjärde industriella revolutionen” och varnade för konsekvenserna om Ryssland inte hänger med i den, rapporterar AFP.

Vid sidan av detta beskrivs den trolige blivande premiärministern som en ishockeyfantast, som precis som president Putin regelbundet spelar själv. Han står som styrelsemedlem på det ryska ishockeyförbundets hemsida och sitter också i styrelsen för topplaget CSKA Moskva.

Vladimir Putin aviserar reformerna för maktfördelningen i Rysslands högsta skikt med fyra år kvar till det presidentval som han enligt rådande lagstiftning inte får ställa upp i. Även vid tidigare val – och mandatperiodsgränser – har det gjorts rockader. Som när den nu avgående premiärministern Dmitrij Medvedev efterträdde Putin som president och Putin blev premiärminister, varpå de bytte plats igen till nästa val.

Nu får en till synes okontroversiell tjänsteman ansvaret medan spelreglerna skrivs om.

”Misjustin är känd som en briljant byråkrat i ordets rätta bemärkelse”, säger den ryske analytikern Gleb Pavlovskij till nyhetsbyrån Interfax.

”Putin ser honom som någon som inte är inblandad i skandaler. Jag tror att detta beslut av Putin görs i övergångssyfte, men då för de kommande åren, inte månaderna. Presidenten litar på Misjustin, som inte associeras med några negativa omdömen.”

Nomineringen kom som en överraskning, men det behöver inte vara något negativt, anser Iljas Umachanov, vice talman i det ryska överhuset, federationsrådet.

”Det är inte alla skattechefer som går att tycka om och som framstår som sympatiska. Enligt mig uppfattas herr Misjustin som sympatisk”, säger Umachanov till Interfax.


Innehåll från HaglöfsAnnons

Haglöfs Restored – second hand gear for first hand adventures

Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.
Alla produkter går igenom en rigorös reparationsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder.

Begagnade kläder återställs och blir lika funktionella och fina som nya, samtidigt som avfall, utsläpp och resursanvändning minskar. Nu gör Haglöfs Restored det enklare för oss att minska vårt avtryck.

I över hundra år har Haglöfs tillverkat produkter som inspirerar människor att uppleva naturen. Att bidra till att naturen bevaras och kan upplevas i många generationer framöver ligger i företagets dna. Som ett led i hållbarhetsarbetet har varumärket skapat Haglöfs Restored, en kollektion med begagnade kläder som är lika funktionella som nyproducerade produkter, men som har en hel del extra fördelar för miljön. 

– För att tillverka kläder krävs resurser som energi, vatten och råvaror. Varje gång vi kan förlänga en produkts livslängd genom produktvård, reparation eller återanvändning så utnyttjar vi de resurserna på ett bättre sätt. Och framför allt undviker vi att använda ytterligare resurser genom att producera nya produkter, säger Fredrik Ohlsson, vd på Haglöfs.

Stort intresse för att handla begagnat

Till Haglöfs Restored kommer kläder på grund av produktionsfel, garantier och returer, eller för att konsumenten helt enkelt tröttnat på sitt plagg. Oavsett ursprung går alla produkter igenom en rigorös rengörings-, reparations- och impregneringsprocess som säkerställer att de uppfyller Haglöfs kvalitetsstandarder. Genom att återställa gamla produkter som ingen längre vill ha bidrar Haglöfs till mindre avfall, utsläpp och vattenanvändning i produktionsprocessen, samtidigt som de håller fortfarande högkvalitativa material borta från soptippen. Och intresset för att handla begagnat är stort.

– I arbetet med att ta fram Haglöfs Restored gjorde vi konsumentstudier som visade på ett stort sug efter att handla secondhand som man vet håller måttet. Att så många vill göra ett aktivt val att minska miljöavtrycket genom att köpa begagnat är väldigt glädjande, säger Fredrik Ohlsson.

Från slit och släng till cirkulärt

För Haglöfs startar hållbarhetsarbetet redan i företagets designfilosofi. Genom att skapa tidlösa kläder av hög kvalitet så ökar förutsättningarna att de får leva länge. Med konceptet Haglöfs Restored har man nu också skapat ett sätt att ytterligare förlänga livslängden på produkterna.

– För oss handlar det både om att se till att produkter används så länge som möjligt, och om att utforska nya affärsmodeller som innebär att vi inte alltid behöver producera nya produkter för att fortsätta växa som företag. Haglöfs Restored är en del av en process som syftar till att förändra hur vi handlar; att ta oss från en linjär modell med en slit-och-släng-filosofi till ett cirkulärt och mer resursåterhållsamt köpbeteende, säger Fredrik Ohlsson.

Fakta Haglöfs
Svenska outdoorvarumärket Haglöfs grundades 1914 av Wiktor Haglöf. De designar och utvecklar kläder, skor, ryggsäckar och sovsäckar i Stockholm och är verksamma i Europa och delar av Asien. Läs mer på www.haglofs.se 

www.haglofsrestored.com

 

Mer från Haglöfs

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Haglöfs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?