En gård i Skåne har avlivat 2.200 kalkoner efter ett nytt utbrott av fågelinfluensan.
Det är den andra skånska gården som drabbas på kort tid.
TT
Foto:Seth Wenig
I början av januari slaktades först 18.000 kycklingar efter ett utbrott på en äggkläckningsfarm i Skåne. Sedan dess har den siffran har bara ökat och mängden slaktade kycklingar på gården är nu nästan dubbelt så stor: 34.000.
Dessutom kan det bli fler.
”Nu har det spridit sig till flera andra hus på gården och det är ju bekymmersamt för oss. Det är obehagligt att det är ett så häftigt virus”, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, till SVT Nyheter Skåne.
Smittan på kalkongården konstaterades i torsdags. Men den anses ligga bättre till, då många kalkoner redan slaktats och olika besättningarna ligger flera kilometer ifrån varandra.
Jordbruksverket har spärrat av gården och upprättat ett skyddsområde för att minska spridningsrisken.
Verket tror att fågelinfluensan spridits via vildfåglar och in bland besättningarna via ventilationssystem, säger Henrikson.
”Vi har ett jättebekymmer i hela Europa nu. Detta är en tuff vinter och det cirkulerar överallt.”
TT
Innehåll från MediCheckAnnons
Fästingar: Så slipper du att bli sjuk
Fästingar som sprider TBE-smitta kan ge livslånga problem. Vaccinering skyddar mot sjukdom – med det gäller att ta vaccinera i tid.
– Vill man ha ett fullgott skydd till sommaren är det läge att göra det nu, säger Kenneth Ilvall, medicinskt ansvarig läkare hos MediCheck.
Upp till en tredjedel av alla som smittas med viruset TBE, som sprids av fästingar, drabbas av hjärnhinneinflammation. Vanliga symptom är hög feber och svår huvudvärk, ibland kan man bli förvirrad och i enstaka fall kramper och förlamningar. Många får besvär, ibland bestående, med trötthet och försämrat minne.
– Sjukdomen är lurig, en del blir bara lindrigt sjuka medan andra blir väldigt sjuka där den fysiska och kognitiva förmågan drabbas allvarligt. Samtidigt hjälper inte antibiotika mot sjukdomen, men vaccin skyddar, säger Kenneth Ilvall och fortsätter:
– Vaccinering, och det gäller egentligen alla typer av vaccin, fungerar på samma sätt som en försäkring. Det kanske inte är sannolikt att drabbas, men om man blir biten av en fästing som bär på viruset har man ett skydd mot sjukdomen.
”Enkelt att hitta en tid snabbt”
För den som inte är vaccinerad mot TBE gäller det att ta tre sprutor inom ett år för att skapa ett grundskydd. Detta behöver sedan fyllas på regelbundet. För att få ett skydd på 75 procent gäller två sprutor med en månads mellanrum. Ilvall rekommenderar särskilt TBE-vaccin för den som rör sig mycket i skog och mark, i skärgården eller har husdjur.
– Antalet fästingar som bär på TBE i Sverige har ökat de senaste åren, vilket också ökat risken att bli sjuk. Det är också vanligt att husdjuren får fästingar och drar med sig dem hem, säger han.
Tack vare MediChecks samarbete med Kronans Apotek kan man enkelt boka TBE-vaccinering:
– Man klickar in sig på vår sajt och letar upp närmaste apotek på sin ort, det brukar vara enkelt att hitta en tid snabbt.
”Bidrar till folkhälsan”
TBE-vaccinet är ett av vaccinen som MediCheck erbjuder tillsammans med Kronans Apotek. Förutom vanliga resevaccin, som hepatit och difteri, går det även att vaccinera sig mot stelkramp, säsongsinfluensa och bältros. Just bältros, som orsakas av samma virus som vattkoppor, drabbar ofta personer över 50 år och orsakar smärtsamma blåsor på kroppen.
– Det är ett vaccin som jag verkligen rekommenderar, ett jättebra exempel på vaccin som ger ett bra skydd och minskar onödigt lidande.
Numera går det även att vaccinera sig mot vattkoppor, en smittsam sjukdom som oftast drabbar barn.
– Generellt kan man säga att vaccin är bra för alla, det bidrar till folkhälsan och minskar risken för spridningen av sjukdomar. Även samhällsekonomiskt har det fördelar då man belastar vården mindre och samtidigt minimerar frånvaro från skola och arbete.