Annons

Ännu ett bakslag för Angela Merkel

De tyska regeringspartierna Kristdemokraterna och Socialdemokraterna backade rejält i söndagens val i den tyska delstaten Hessen. De förlorade var tredje väljare jämfört med förra valet.

Det sänder chockvågor till Angela Merkels koalitionsregering i Berlin.

Valet i den tyska delstaten Hessen sänder chockvågor till Angela Merkels koalitionsregering i Berlin.
Valet i den tyska delstaten Hessen sänder chockvågor till Angela Merkels koalitionsregering i Berlin.Foto:Markus Schreiber
Många ser CDU:s partisekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer som Angela Merkels logiska efterträdare.
Många ser CDU:s partisekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer som Angela Merkels logiska efterträdare.Foto:Michael Sohn
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Volker Bouffier, regeringschef i delstaten Hessen, under ett valmöte i Fulda i centrala Tyskland.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Volker Bouffier, regeringschef i delstaten Hessen, under ett valmöte i Fulda i centrala Tyskland.Foto:Silas Stein

Hennes kristdemokratiska parti, CDU, backade från 38,3 procent i Hessens delstatsval till 27,2 procent i söndagens val. Det visar prognosen strax före kl 22, fyra timmar efter att vallokalerna, enligt tv-kanalen ZDF.

Socialdemokraterna SPD, föll från 30,7 till 19,7 procent.

Samtidigt fortsätter framgångarna för De gröna, som har regerat delstaten tillsammans med CDU. De gröna ökade från 11,1 procent för fem år sedan till preliminärt 19,5 procent, hack i häl på Socialdemokraterna. 

Dagens andra vinnare är Alternativ för Tyskland, AFD. Partiet ökade från 4,1 procent 2013, då det var nybildat, till 13,1 procent på söndagen, enligt ZDF-prognosen kl 21.45. 

Därmed fortsätter trenden från valet i Bayern för två veckor sedan. Där backade CDU:s stödparti CSU från 47,7 till 37,2 procent. SPD halverades till 9,7 procent och blev bara femma. Samtidigt fördubblades stödet för De gröna till 17,5 procent och AfD gick från noll till 11 procent.

En fjärdedel av de tyska väljarna har därmed sagt sitt de senaste två veckorna. De har gett usla betyg till alla tre partierna i den tyska regeringskoalitionen – CDU, CSU och SPD.

SPD-ledningen ska hålla ett möte redan på måndagsmorgonen. Vänsterflygeln trycker på för att partiet ska lämna den stora koalitionen efter bara ett drygt halvår. 

Också partiledaren Andrea Nahles var på söndagskvällen kritisk mot regeringsarbetet. 

”Tillståndet i regeringen är inte acceptabelt. Vi väntar oss att Unionen (CDU/CSU, reds anm) också drar sina konsekvenser av det”, sa hon enligt den tyska nyhetssajten Focus.

Tyska Socialdemokraternas partiledare Andrea Nahles är kritisk mot regeringsarbetet.
Tyska Socialdemokraternas partiledare Andrea Nahles är kritisk mot regeringsarbetet.Foto:Carsten Koall

Även Angela Merkel kan räkna med kritik för det svaga valresultatet när Kristdemokraterna håller styrelsemöte nästa söndag och måndag för att förbereda partikongressen om en månad. Frågan är om hon håller fast vid planen att fortsätta både som partiledare och förbundskansler ända fram till nästa ordinarie val, hösten 2021.

CDU:s partisekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer, som många ser som Angela Merkels troliga efterträdare, var på söndagskvällen självkritisk mot regeringens arbete.

”Vi har förlorat stöd och opinionsmätningarna för riket är otillfredsställande. Grunden ligger i hur koalitionen upplevs. Den arbetar bra, men döljer framgångarna med strider”, sa hon enligt Focus.

I torsdags varnade ”AKK” för konsekvenserna av om koalitionen havererar.

”Om den här regeringen faller, går det mot nyval”, sa hon på ett bankmöte i Frankfurt enligt nyhetsbyrån DPA.

Tysklandskännaren Leif Sjöström, tidigare generalkonsul i Hamburg, tror dock att Angela Merkel kan samla sina styrkor igen på samma sätt som hon har gjort tidigare.

”Angela Merkel är en pliktmänniska och har hon lovat att stanna en period till så får man tro henne. Att det blivit svårare tar hon nog snarare som en ytterligare utmaning. Sökande efter en efterträdare kommer under tiden nog att intensifieras, liksom slagsmålet bland förmenta kandidater, men jag vill inte gissa i dag.”

Det ser enligt Leif Sjöström sämre ut för SPD, som har fått igenom stora delar av sitt program men ändå inte har fått väljarnas förtroende.

”Fast vad ska man begära i stället – i opposition? Hur skall man kunna övertyga någon att rösta på ett parti som inte vill regera? Det går klent med den personella förnyelsen också. Om både Andrea Nahles och Olaf Scholz skulle lägga av finns inte mycket att satsa på”, säger Leif Sjöström.

Om Socialdemokraterna lämnar regeringen ser han förnyade förhandlingar om en ”Jamaicakoalition” med CDU, CSU, De gröna och liberala FDP som ”logiskt”.

”De gröna vill ju så gärna, och kan en del också, och jag är övertygad om att liberalerna denna gång biter på kroken, nu något fetare agnad. Men man måste också komma ihåg att Angela Merkel inte regerar så bra med bekännande liberaler.”

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera