1515

Ännu ett bakslag för Angela Merkel

De tyska regeringspartierna Kristdemokraterna och Socialdemokraterna backade rejält i söndagens val i den tyska delstaten Hessen. De förlorade var tredje väljare jämfört med förra valet.

Det sänder chockvågor till Angela Merkels koalitionsregering i Berlin.

Valet i den tyska delstaten Hessen sänder chockvågor till Angela Merkels koalitionsregering i Berlin.
Valet i den tyska delstaten Hessen sänder chockvågor till Angela Merkels koalitionsregering i Berlin.Foto:Markus Schreiber
Många ser CDU:s partisekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer som Angela Merkels logiska efterträdare.
Många ser CDU:s partisekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer som Angela Merkels logiska efterträdare.Foto:Michael Sohn
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Volker Bouffier, regeringschef i delstaten Hessen, under ett valmöte i Fulda i centrala Tyskland.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Volker Bouffier, regeringschef i delstaten Hessen, under ett valmöte i Fulda i centrala Tyskland.Foto:Silas Stein

Hennes kristdemokratiska parti, CDU, backade från 38,3 procent i Hessens delstatsval till 27,2 procent i söndagens val. Det visar prognosen strax före kl 22, fyra timmar efter att vallokalerna, enligt tv-kanalen ZDF.

Socialdemokraterna SPD, föll från 30,7 till 19,7 procent.

Samtidigt fortsätter framgångarna för De gröna, som har regerat delstaten tillsammans med CDU. De gröna ökade från 11,1 procent för fem år sedan till preliminärt 19,5 procent, hack i häl på Socialdemokraterna. 

Dagens andra vinnare är Alternativ för Tyskland, AFD. Partiet ökade från 4,1 procent 2013, då det var nybildat, till 13,1 procent på söndagen, enligt ZDF-prognosen kl 21.45. 

Därmed fortsätter trenden från valet i Bayern för två veckor sedan. Där backade CDU:s stödparti CSU från 47,7 till 37,2 procent. SPD halverades till 9,7 procent och blev bara femma. Samtidigt fördubblades stödet för De gröna till 17,5 procent och AfD gick från noll till 11 procent.

En fjärdedel av de tyska väljarna har därmed sagt sitt de senaste två veckorna. De har gett usla betyg till alla tre partierna i den tyska regeringskoalitionen – CDU, CSU och SPD.

SPD-ledningen ska hålla ett möte redan på måndagsmorgonen. Vänsterflygeln trycker på för att partiet ska lämna den stora koalitionen efter bara ett drygt halvår. 

Också partiledaren Andrea Nahles var på söndagskvällen kritisk mot regeringsarbetet. 

”Tillståndet i regeringen är inte acceptabelt. Vi väntar oss att Unionen (CDU/CSU, reds anm) också drar sina konsekvenser av det”, sa hon enligt den tyska nyhetssajten Focus.

Tyska Socialdemokraternas partiledare Andrea Nahles är kritisk mot regeringsarbetet.
Tyska Socialdemokraternas partiledare Andrea Nahles är kritisk mot regeringsarbetet.Foto:Carsten Koall

Även Angela Merkel kan räkna med kritik för det svaga valresultatet när Kristdemokraterna håller styrelsemöte nästa söndag och måndag för att förbereda partikongressen om en månad. Frågan är om hon håller fast vid planen att fortsätta både som partiledare och förbundskansler ända fram till nästa ordinarie val, hösten 2021.

CDU:s partisekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer, som många ser som Angela Merkels troliga efterträdare, var på söndagskvällen självkritisk mot regeringens arbete.

”Vi har förlorat stöd och opinionsmätningarna för riket är otillfredsställande. Grunden ligger i hur koalitionen upplevs. Den arbetar bra, men döljer framgångarna med strider”, sa hon enligt Focus.

I torsdags varnade ”AKK” för konsekvenserna av om koalitionen havererar.

”Om den här regeringen faller, går det mot nyval”, sa hon på ett bankmöte i Frankfurt enligt nyhetsbyrån DPA.

Tysklandskännaren Leif Sjöström, tidigare generalkonsul i Hamburg, tror dock att Angela Merkel kan samla sina styrkor igen på samma sätt som hon har gjort tidigare.

”Angela Merkel är en pliktmänniska och har hon lovat att stanna en period till så får man tro henne. Att det blivit svårare tar hon nog snarare som en ytterligare utmaning. Sökande efter en efterträdare kommer under tiden nog att intensifieras, liksom slagsmålet bland förmenta kandidater, men jag vill inte gissa i dag.”

Det ser enligt Leif Sjöström sämre ut för SPD, som har fått igenom stora delar av sitt program men ändå inte har fått väljarnas förtroende.

”Fast vad ska man begära i stället – i opposition? Hur skall man kunna övertyga någon att rösta på ett parti som inte vill regera? Det går klent med den personella förnyelsen också. Om både Andrea Nahles och Olaf Scholz skulle lägga av finns inte mycket att satsa på”, säger Leif Sjöström.

Om Socialdemokraterna lämnar regeringen ser han förnyade förhandlingar om en ”Jamaicakoalition” med CDU, CSU, De gröna och liberala FDP som ”logiskt”.

”De gröna vill ju så gärna, och kan en del också, och jag är övertygad om att liberalerna denna gång biter på kroken, nu något fetare agnad. Men man måste också komma ihåg att Angela Merkel inte regerar så bra med bekännande liberaler.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?