Annons

Annika Hirvonen vill bli språkrör för Miljöpartiet

Annika Hirvonen är beredd att ta över som språkrör efter Isabella Lövin. Det säger hon till DN.

Annika Hirvonen.
Annika Hirvonen.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen och migrationspolitisk talesperson, sa så sent som på fredagen att hon inte tagit något beslut i om hon vill kandiderat till posten som nytt språkrör på Miljöpartiet. 

Men på söndagen skriver DN att hon är beredd att ta över som nästa kvinnliga språkrör när Isabella Lövin lämnar i januari.

”Just nu står vi i en klimatkris och för att vi inte ska hamna i en situation med stort lidande måste vi göra allt vi kan för att ställa om. Samtidigt behöver vi vara en röst för dem som har det svårt här och nu, för människor som faller mellan stolarna i välfärden”, säger hon till tidningen.

Att båda språkrören ska sitta i regering har hon tidigare tyckt vara självklart, eftersom det är viktigt med en maktbalans mellan det manliga och kvinnliga språkröret. Nu är hon inte lika säker.

”Om partiet vill kan jag ompröva den hållningen. Det är kort tid till valet och det finns ett stort behov av att bygga vår rörelse”, säger hon till DN.

På frågan om det är självklart att MP ska sitta i regering om partiet får chansen igen efter nästa val svarar hon att partiet inte tänker göra det till vilket pris som helst, att det finns gränser.

Hon säger till tidningen att hon till exempel inte kommer gå med på att säga ja till utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?