1515
Annons

Annika Hirvonen vill bli språkrör för Miljöpartiet

Annika Hirvonen är beredd att ta över som språkrör efter Isabella Lövin. Det säger hon till DN.

Annika Hirvonen.
Annika Hirvonen.Foto:Stina Stjernkvist/TT

Annika Hirvonen, gruppledare i riksdagen och migrationspolitisk talesperson, sa så sent som på fredagen att hon inte tagit något beslut i om hon vill kandiderat till posten som nytt språkrör på Miljöpartiet. 

Men på söndagen skriver DN att hon är beredd att ta över som nästa kvinnliga språkrör när Isabella Lövin lämnar i januari.

”Just nu står vi i en klimatkris och för att vi inte ska hamna i en situation med stort lidande måste vi göra allt vi kan för att ställa om. Samtidigt behöver vi vara en röst för dem som har det svårt här och nu, för människor som faller mellan stolarna i välfärden”, säger hon till tidningen.

Att båda språkrören ska sitta i regering har hon tidigare tyckt vara självklart, eftersom det är viktigt med en maktbalans mellan det manliga och kvinnliga språkröret. Nu är hon inte lika säker.

”Om partiet vill kan jag ompröva den hållningen. Det är kort tid till valet och det finns ett stort behov av att bygga vår rörelse”, säger hon till DN.

På frågan om det är självklart att MP ska sitta i regering om partiet får chansen igen efter nästa val svarar hon att partiet inte tänker göra det till vilket pris som helst, att det finns gränser.

Hon säger till tidningen att hon till exempel inte kommer gå med på att säga ja till utbyggnaden av Preems oljeraffinaderi.


Innehåll från EKNAnnons

Siffror från SCB: SME-exportföretagen växte under 2021

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.

Nya siffror från SCB visar att antalet SME-bolag som exporterar över en miljon kronor ökade rejält under 2021, trots pandemin. För att den positiva trenden ska fortsätta krävs goda möjligheter till finansiering – och här kan EKN hjälpa.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

Enligt ny statistik från SCB har antalet företag i Sverige ökat stadigt sedan 2013, även under pandemin. På exportfronten har utvecklingen också varit positiv; under 2021 tillkom fler än 500 nya företag som exporterar för över en miljon kronor per år. Vid slutet av året fanns cirka 10 700 företag av den här typen i Sverige.

– SME-bolagen utgör den absoluta merparten av det här tillskottet. Dessutom har 300 av de 500 nya företagen bara 0-9 anställda. Trots det svåra läget fortsatte alltså de mindre exportföretagen att tugga på, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.

Att se den här utvecklingen under pandemiåret 2021 är enligt Carl-Johan Karlsson smått otroligt.

– Det visar på vilka fantastiska produkter och tjänster de svenska bolagen tar på export, samt vilken motståndskraft och innovationsförmåga bolagen har. De har lyckats ställa om sin produktion och utveckla sitt erbjudande mitt i en brinnande pandemi.

Viktiga för Sverige

SME-företagen står för totalt 40 procent av Sveriges export. För att bolagen ska fortsätta växa och öka i antal krävs rätt förutsättningar, inte minst vad gäller finansiering.

– Under finanskrisen 2008-2010 försvann 7 000 av våra exporterande SME-bolag och det vill vi inte se igen. Tillgången till finansiering spelar en viktig roll i de här företagens överlevnad. Den tillgången har varit mycket god under pandemin, men med fallande börs, hög inflation och höjda räntor kan det bli svårare för företagen, säger Carl-Johan Karlsson och tillägger:

– Det första som händer i krissituationer är nämligen att banksystemet och finansbolagen sluter sig – och de mindre bolagen drabbas hårdast. Här kan EKN komma in och ta en stor del av bankernas risk. Det gör det enklare för bankerna att bevilja exportföretagen den finansiering de behöver för att fortsätta växa så bra, trots att det är osäkert läge på marknaden.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?