ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Annika Falkengren fick 7,4 miljoner i semesterersättning

  • Annika Falkengren. Foto: Jesper Frisk

Annika Falkengren fick mer betalt för att vara ledig förra året än efterträdaren Johan Torgeby för nio månaders slit som vd. Det framgår av SEB:s årsredovisning.

Banken betalade ut 7,4 miljoner i semesterersättning efter att hon flyttat till Schweiz. Därmed kunde även skatten kapas med miljoner.

Under sina tolv år som vd i SEB byggde Annika Falkengren i det tysta upp ett semesterberg av en omfattning som är historisk i svenskt näringsliv. Det är ännu oklart vem eller vilka i styrelsen som hade insikt i frågan, men saldot i dagar bara växte, och därmed också bankens skuld.

”Sammanlagt rörde det sig om cirka 150 dagar. Ersättningen betalades ut i augusti efter att hon hade slutat”, svarar Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationsdirektör på SEB.

Då hade Annika Falkengren sålt villan i Djursholm och lämnat Sverige. Den 14 juli 2017 flyttade hon ut till Schweiz och Chêne-Bougeries i Genève, enligt Skatteverkets folkbokföring. Hon slutade som vd i mars, men lämnade banken först 15 juli, och i augusti betalade SEB ut hennes 150 sparade semesterdagar i pengar: 7,37 miljoner kronor på ett bräde.

Annika Falkengren var fortfarande skyldig att skatta för ersättningen i Sverige men kunde sänka sin skattesats dramatiskt.

”Om det rör sig om ersättning som är att hänföra till arbete i Sverige, men personen har flyttat ut till ett annat land - och inte har någon väsentlig anknytning till Sverige vid utbetalningstillfället - då har man möjlighet att bli beskattad med SINK-skatt. Det står för särskild inkomstskatt för utomlands bosatta och skatten är 25 procent. 2017 var skattesatsen 20 procent”, säger Lena Eriksson, rättslig expert på Skatteverket.

I stället för cirka 60 procent i skatt kunde Annika Falkengren med en enkel ansökan kapa skatten till 20 procent och spara 3 Mkr i skatt.

Nu när bankens årsredovisning är släppt står också det klart för aktieägarna att man i praktiken betalade två vd-löner förra året. Trots att Annika Falkengren lämnade som vd den 28 mars fick hon större ersättningar under 2017 än sin efterträdare.

Johan Torgeby tog över som vd i SEB den 29 mars och fick 7,24 miljoner i lön och förmåner under året. Annika Falkengren, som var vd knappt tre månader av året fick 10,35 miljoner i lön och förmåner. Därutöver tog banken en kostnad för hennes aktieprogram på 1,9 Mkr.

Enbart utbetalningen för hennes sparade semesterdagar på 7,37 Mkr var alltså mer än efterträdaren tjänade på att jobba i fjol.

Di kunde härom året avslöja att Börje Ekholm lyfte 7 miljoner för gamla semesterdagar när han slutade på Investor. Hans Vestberg kammade hem cirka 14 miljoner i semesterersättning när han fick sparken från Ericsson.

På några få år har alltså flera fall av semesterhamstring uppdagats bland toppcheferna i börsbolagen.

Tidigare var det ett okänt fenomen – varje vd förutsattes att själv ta ansvar för att löpande bränna av semesterdagarna varje år.

Gemensamt för Ericsson, Investor och SEB är att alla tre är Wallenbergbolag. Därutöver finns ett fjärde uppmärksammat fall som rör statliga Telia och Johan Dennelind som också fick semester i pengar.

Viveka Hirdman-Ryrberg säger att det som hänt i banken inte kommer hända igen:

”Det är väldigt tydligt från styrelsens sida att vad gäller nuvarande vd Johan Torgeby så har han 30 semesterdagar och han kan spara fem dagar i fem år – precis som alla anställda i banken.”

Annika Falkengren är i dag arbetande delägare i den schweiziska privatbanken Lombard Odier Group.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer