1515

Annie Lööf vill luckra upp arbetsrätten för små företag

Centerpartiet vill reformera den svenska modellen och föreslår slopade turordningsregler för mindre och medelstora företag. Dessutom vill partiet bygga ut Yrkeshögskolan och höja åldersgränsen för studiemedel.

Centerledaren Annie Lööf.
Centerledaren Annie Lööf.Bild:Jesper Frisk

Centerpartiet presenterade på tisdagen en rad nya förslag för att reformera den svenska modellen och få fler långtidsarbetslösa i arbete.

Partiet vill bland annat slopa turordningsreglerna för små och medelstora företag med upp till 50 anställda. Partiledaren Annie Lööf anser att arbetsmarknaden måste bli mer flexibel och att det är kompetens och inte anställningsår som ska vara vägledande.

”Jag tror att det här är viktigt för att få en mer dynamisk arbetsmarknad, att trygghet ligger i att hitta ett nytt jobb om man förlorar sitt, eller trygghet i kompetens”, säger hon.

Kravet på att luckra upp arbetsrätten är en känslig fråga inom alliansen och Moderaterna har tidigare sagt nej till att ta bort dagens turordningsregler.

Annie Lööf anser dock att en förändring är nödvändig och att regelverket behöver reformeras.

”Jag hoppas att det är fler partier som vill rusta jobbsökarna, som vill öppna jobbdörren för fler och prioritera yrkesskicklighet och kompetens”, säger hon.

Centerpartiet vill också göra det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete och även göra det möjligt att ta studielån längre upp i åldrarna.  Dessutom föreslår partiet en utbyggnad av Yrkeshögskolan med 5.000 nya platser.

Förslagen summerar till 900 miljoner kronor per år och kommer att finnas med i partiets budgetmotion i höst.

Annie Lööf pekar på att många utrikes födda och lågutbildade har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och att Centerpartiet vill leda förnyelsen av den svenska modellen.

”Jag kan inte acceptera att vi har ett Sverige där det finns människor som döms och glöms till livslångt utanförskap”, säger hon.

Samtidigt som Centern nu lägger fram en rad nya förslag på jobbområdet har partiet stärkts av stigande opinionssiffror.

Partiet ligger nu runt 12-13 procent i mätningarna och näringslivets förtroendesiffror för Annie Lööf har under våren stigit till nya rekordnivåer. Flera näringslivsprofiler har även lyft fram henne som alliansens statsministerkandidat.

Centerledaren ser de starka siffrorna som ett kvitto på sitt och partiets utvecklingsarbete.

”Sen är ju inte detta samma sak som vem som ska bli statsminister eller inte, utan det är ju faktiskt väljarna som avgör det på valdagen. Och det är det största allianspartiets partiledare som är statsministerkandidat”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?