Annons

Annie Lööf: Vi tänker inte fälla regeringen

Centerpartiet säger nej till en gemensam alliansbudget och tänker inte bidra till att kasta in Sverige i ett politiskt kaos. Det beskedet ger partiledaren Annie Lööf.

 

Annie Lööf, partiledare (C).
Annie Lööf, partiledare (C).Bild:Stina Stjernkvist/TT

På torsdagen kom M-ledaren Anna Kinberg Batra med det dramatiska beskedet att Moderaterna vill att alliansen så snart som möjligt ska gå fram med en gemensam budget.

Det skulle med all sannolikt kasta i Sverige i en ny politisk kris. Men någon sådan vill inte Annie Lööf bidra till. Hon gör istället klart att Centerpartiet avvisar Moderaternas förslag och säger nej till en gemensam alliansbudget.

”Jag hade gärna sett en gemensam alliansbudget, jag hade gärna sett att vi byter ut Stefan Löfven och jag hade gärna sett en ny stark alliansregering. Men för det krävs folkets stöd och sist det var val så röstade faktiskt väljarna bort alliansen”, säger hon.

Annie Lööf håller med Anna Kinberg Batra om att regeringen driver en skadlig politik, men anser inte att det är ansvarsfullt att kasta in landet i ett kaos.

”I en allt mer orolig omvärld, där Donald Trump väljs till president i morgon, där Theresa May meddelat att det blir en hård brexit, med ett allt mer aggressivt Ryssland och det försämrade säkerhetspolitiska läget för Sverige. Att då vara beredd att kasta in Sverige i osäkerhet och instabilitet, det vill jag inte medverka till”, säger hon.

Centerledarens besked är att hon istället siktar in sig på en valseger 2018.

Innebär ditt besked att Stefan Löfven får regera vidare fyra år till om de rödgröna blir större än alliansen i nästa val?

”Det jag har sagt då, om valsiffrorna blir som i valet 2014, är att jag är beredd att, inom ramen för hela alliansen, föra samtal över blockgränsen”, säger hon.

Ytterligare ett besked från Moderaterna under torsdagen är att partiet nu öppnar för att förhandla med Sverigedemokraterna i riksdagen. Men även här säger Centerpartiet nej.

”Det här är Moderaternas besked och det är inget som Centerpartiet står bakom”, säger Annie Lööf.

”Det finns ett antal partier som jag inte förhandlar med, Vänsterpartiet är ett och Sverigedemokraterna är ett annat”, fortsätter hon.

Inte heller efter valet 2018 är det aktuellt för Centerpartiet att sätta sig i en regering som är beroende av Sverigedemokraterna.

”Vi vill inte från Centerpartiets sida sätta oss i en alliansregering tillsammans med SD eller med aktivt stöd av SD”, säger Annie Lööf.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?