Hoppa till innehållet

Annons

Annie Lööf: Vi har format politiken som vi ska gå till val på

Centerledaren Annie Lööf åker stärkt från partiets stämma i Malmö. I stort sett allt gick partiledningens väg.

Annie Lööf, ledare för Centerpartiet.
Annie Lööf, ledare för Centerpartiet.Bild:Johan Nilsson / TT

"Vi har nu format den politik som vi ska gå till val på", säger Annie Lööf.

Redan när partistämman inleddes på torsdagen var självförtroendet gott. Opinionssiffrorna är dubbelt så höga som förra valresultatet och Annie Lööf har högst förtroende av alla partiledare.

Under den fyra dagar långa stämman har ombuden fattat beslut om mer än 600 motioner och fyra program. Men de hårda konflikterna har varit få. Förslaget att avskaffa Systembolagets monopol och ersätta det med ett licenssystem för försäljning av alkohol var en av få debatter där åsikterna gick vitt isär. Men partistyrelsen vann frågan, om än med knapp marginal. C håller därför fast vid att monopolet ska vara kvar.

Det blev ingen debatt om motionerna som ville ha amnesti för ensamkommande flyktingbarn. I stället blev det full uppslutning kring partiets nuvarande migrationspolitik. C vill prioritera kvotflyktingar, familjeåterförening och dem som har starkast skyddsskäl. Men de asylsökande som tar sig till Sverige på egen hand ska inte automatiskt få tillgång till alla välfärdsförmåner, utan att först ha kvalificerat sig.

Det blev stöd till i stort sett alla förslag som partistyrelsen ville ha välsignelse för, som exempelvis krav på att en ny blocköverskridande skatte- och bostadspolitisk reform ska genomföras.

Ungefär samtidigt som stämman avslutas i Malmö väljs Ulf Kristersson till ny Moderatledare.

"Det blir ett nytt momentum när en ny partiledare kliver in. Det ska bli intressant att se hur diskussionerna kommer att gå på det första mötet mellan oss fyra", säger Annie Lööf.

Hon hoppas att oenigheten inom Alliansen i regeringsfrågan ska kunna lösas så snart som möjligt. Men denna fråga, som är en av de svåraste för Centern och Alliansen att komma överens om just nu, nämndes knappt från talarstolen i Malmö.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera