1515

Annie Lööf lovar storsatsning på järnvägen

Centerledaren Annie Lööf säger tydligt ja till höghastighetståg finansierade utanför infrastrukturbudgeten.

Men regeringsfrågan fortsätter att förfölja henne.

Trafikverkets förslag att höghastighetstågen ska gå i 250 kilometer i timmen i stället för 320 blev hårt åtgånget av Centerledaren Annie Lööf på stämman i Malmö.

”Är det inte väldigt typiskt? Är det inte en trist svensk halvmesyr att sänka farten och låta banorna vara klara någon gång på 2090-talet”, sa hon inför närmare 1 300 centerpartister och ger beskedet att partiet står för en snabb utbyggnad i ett svep finansierad utanför den ordinarie infrastrukturbudgeten för att skapa jobb och miljönytta.

”Då behöver man titta på andra kreativa finansieringsmetoder”, säger Annie Lööf som inte sätter ned foten om några finansieringslösningar.

Därmed blir den politiska klyftan mellan allianspartierna, där både Moderaterna och Liberalerna har sagt nej till höghastighetståg, allt tydligare.

”För mig handlar det om att stå upp för det vi gick till val på”, säger Annie Lööf.

I en av intervjuerna på pressträffen pekade hon på att motioner till stämmor och landsmöten i övriga partier kan ändra spelplanen.

Men på följdfrågan påminde hon hellre om att finansieringsförslag från Sverigeförhandlingen senare i höst kan öppna dörrar.

”Då hoppas jag att vi kan ta en förnyad diskussion.”

Till sitt tal hade Annie Lööf tagit med sig en av partiets större reformer i onsdagens kommande budgetmotion, nämligen ytterligare 4 miljarder kronor över tre år till järnvägen där 2,5 miljarder ska gå till ökad punktlighet och underhåll och 1,5 miljarder avsätts för att rusta upp regionala tågbanor.

I regeringsfrågan pekar hon på att alliansen är enig om mycket, men att knäckfrågan fortsatt är inställningen till SD.

”Jag hoppas att vi får en möjlighet till nystart under hösten med en ny Moderatledare, så att vi kan komma över den regeringsfråga som ideligen är på tapeten”, säger Annie Lööf.

Centern vill, till skillnad från M och KD, föra blocköverskridande samtal vänsterut om alliansen blir den större minoriteten efter valet. Samtidigt är utfästelsen att partiet inte vill göra sig beroende av SD.

Vad skulle krävas av ett samarbete vänsterut för att du inte bryter dina löften åt andra hållet?

”Det handlar inte om att bryta löften. Det handlar om vilka principer man har när man går in i en förhandling, som vi står upp för”, säger Annie Lööf.

Samtidigt medger hon att Socialdemokraterna inte har på sin mentala karta att vara stödparti till alliansen.

”Jag är så frustrerad över att Stefan Löfven alltid är solen som allt ska kretsa kring och att Socialdemokraterna alltid ser sig som den som ska ha statsministerposten”, säger hon.

På stämman på fredag beslutas att partiet ska driva frågan om en blocköverskridande skattereform, med en kraftigt sänkt skattekvot.

Är det realistiskt att komma överens om skatter med Socialdemokraterna?

”Även ansvarsfulla Socialdemokrater borde vilja sänka skattetrycket.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?