1515
Annons

Anna Kinberg Batra ny Di-krönikör

Anna Kinberg Batra blir ny krönikör i Dagens industri. Politik och företagande blir några av de ämnen hon kommer ta sig an. 

”Det ska bli roligt. Di är en bra tidning. Där förs debatten om hur jobben skapas, både ur politikens och företagens perspektiv”, säger hon. 

Anna Kinberg Batra, ny krönikör för Dagens Industri.
Anna Kinberg Batra, ny krönikör för Dagens Industri.Foto:Martina Huber

Den tidigare moderata partiledaren debuterar som krönikör i Dagens industri i samband med att den nya riksdagen samlas. Anna Kinberg Batra passar på att skicka en hälsning till de nya ledamöterna som alla slåss för makten.

”Min uppmaning är att låta innehållet stå för dramatiken. Det har varit för mycket av det politiska spelet och för lite om innehållet. Man ska säga vad man tycker och inte vara ängslig över vem som tittar på vem och vem som pratar med vem”, säger hon.

Även om Anna Kinberg Batra inte säger sig vilja lägga sig i frågan om regeringsbildning och hur alliansen ska förhålla sig till SD, står hon fast vid sin ståndpunkt om att det måste gå att förhandla med SD i vissa frågor.

”Det har suttit två och blir sannolikt tre sverigedemokrater i varje utskott. Vi har pratat om dem i åratal och under hela valrörelsen och veckorna efter valet. Under tiden har de blivit martyrer. Jag skulle själv aldrig rösta på dem och jag delar inte deras värderingar. Men vi behöver vanligt riksdagsarbete”, säger Anna Kinberg Batra.

”Det är det politiska innehållet och vilka förslag som går igenom som är det viktiga”, fortsätter hon.

Sedan Anna Kinberg Batra förra hösten tvingades bort som partiledare för M har hon haft ett friare liv med en rad uppdrag. Hon är bland annat knuten till den högskola hon själv gick på, Handelshögskolan i Stockholm. Hon arbetar för centret för ledarskapsforskning. Och den senaste tiden har hon varit fullt upptagen med sin bok ”Inifrån” som Albert Bonniers Förlag ger ut. Den handlar om vägen till partiledarposten och vad som egentligen hände när hon avsattes.

”Jag lägger sista handen vid boken. Det känns pirrigt men roligt. Det är en personlig bok. Det finns en del att berätta som bör sättas in i ett sammanhang.”

I dagarna väntar också en resa till Indien där hon leder en företagsdelegation. Sweden-India Business Council är initiativtagare och med på resan syns bland andra AI-professorn på KTH Carl-Gustaf Jansson. 

”Indienintresset började privat i och med att jag är gift med en man med indisk bakgrund”, säger hon.

Anna Kinberg Batra säger sig vara tillfreds med sin nya tillvaro.

”Jag har lämnat ett jobb som gav mycket energi, men också tog all energi.  Jag har varit helt fokuserad på politik ändå sedan jag fick barn 2006. Det har varit familj och politik och inget annat. Jag har saknat resten av livet och det har varit skönt att få större utrymme till det”, säger hon.

Samtidigt utesluter hon inte nya uppdrag i politiken.

”Jag gör inga planer. Min gammelmormor blev 103 år. Det ger lite perspektiv på yrkeslivet”, säger hon.

Omstritt beslut om omval i Falun

Omvalet på söndag kan förändra hela maktbalansen i Faluns kommunfullmäktige.

Beslutet att hålla valet chockade många när det kom i februari. Inte minst de väljare och lokalpolitiker vars partier nu riskerar att förlora makten.

Foto:Ulf Palm/TT

”Luften gick först ur en och jag tänkte, nej, det får inte vara så. Men det var bara att ta tag i saken och nu är det in i kaklet en gång till”, säger Vanja Ottewall (M), som sitter i Faluns kommunfullmäktige efter septembervalet.

Omvalet i Falun på söndag hålls då en postsäck med röster försenades, hanterades fel, och sedan inte fick räknas.

De uteblivna rösterna påverkade inte riksdagsvalet eller regionvalet. Men 126 oräknade röster i kommunalvalet hade i teorin kunnat ge en annan politisk balans i kommunfullmäktige då det var väldigt snäv marginal som gav ett mandat till Moderaterna i stället för till Vänsterpartiet.

I september var valdeltagandet på 87 procent i Falun. I omvalet på söndag väntas ett betydligt lägre valdeltagande.

”Hamnar vi 20 procentenheter lägre (67 procent) skulle jag vara jättenöjd. Hamnar vi över det är det bara bonus”, säger valsamordnaren och kommunjuristen Ellen Gräfnings.

”Det är bara att hoppas att det är tillräckligt högt för att inte folk ska känna att det blir ett orättvist val”, tillägger hon.

Camilla Sparring (C), som inför omvalet är ordförande i Faluns omvårdnadsnämnd, tyckte att beskedet var tufft efter allt slit i det ordinarie valet och så tätt inpå EU-valet, som ska hållas om sju veckor.

Rösträkningen borde ha gått att lösa trots den felaktiga hanteringen, kanske hade det gått med hjälp av utländska rösträknare, enligt Sparring.

”Det här är ju en jätteapparat”, säger hon och påminner om att det inte bara är i Falun som det går att rösta utan i alla svenska kommuner och på svenska ambassader runt om i världen.

Hon tillägger att hon trots allt respekterar beslutet.

”Det är ju ett demokratiskt beslut som har fattats, så det är bara att bita i det sura äpplet och kavla upp ärmarna. Det blir som, det blir, som vi säger här i Dalarna”, säger Sparring.

För Faluns oppositionsråd Jonas Lennerthson (S) var beslutet om omvalet samtidigt mycket välkommet. Han hoppas nu på en ny mandatfördelning som gör att han kan peta moderaten Mats Dahlberg från posten som kommunalråd.

”Det här är andra chansen för oss, så är det”, säger han.

Enligt Lennerthson hade det troligen räckt med ett mandat till de rödgröna i stället för till allianspartierna för att stoppa dagens minoritetsstyre i Falun.

”Då hade C troligen varit mer intresserade av att sy ihop en uppgörelse med oss, tror jag”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera