ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Anna Hagwall tvingas ut ur SD

  • Jimmie Åkesson och Anna Hagwall. Foto: TT

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall sparkas ut ur partiet på direkt order av partiledaren Jimmie Åkesson, uppger en källa för Aftonbladet.

Skälet är bland annat hennes hårt kritiserade uttalande rörande etniska grupper och ägande inom media.

 

Om Anna Hagwall, som tidigare vice ordförande i partiet, inte väljer att lämna självmant kommer hon inom kort att uteslutas ur SD, erfar tidningen.

”Det är på direkt order av Jimmie Åkesson”, säger källan.

I början av oktober uppmärksammades SD-ledamotens motion där hon föreslog att presstödet till lokaltidningar skulle dras in för att minska ägarkoncentrationen inom media.

”Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av media”, skrev hon då i ett mejl till Aftonbladet.

I själva verket finns inga Bonnierägda tidningar bland det 80-tal tidningar som delar på huvuddelen av presstödet.

Anna Hagwall fick hård kritik, även inifrån partiet. Såväl Jimmie Åkesson som gruppledaren Mattias Karlsson flaggade även för att det skulle innebära konsekvenser.

Även tidigare händelser ska dock ligga bakom beslutet.

”För några år sedan gjorde hon mycket märkliga uttalanden kring kvinnor, att de har sig själva att skylla om de blir slagna. Till det får man nu lägga motionen som hon skrev med mer eller mindre antisemitiska teorier, att judarna på något sätt skulle styra media. Det är en sjuk föreställning”, säger en SD-källa till Aftonbladet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies