Anna Ekelund: "Jag hade Donald Trump på armlängds avstånd"

Årets toppmöte i Davos fick en dramatisk inramning. Inte bara på grund av president Donald Trumps besök. Men nu är det över.

Davos
DavosBild:Anna Ekelund

Nu slamrar det i Davos. De stora tv-kanalernas tillfälliga studior, i form av tältbyn på kongresshallens tak, rivs. Vid entrén bredvid monteras provisoriska väggar ned och när golvet lyfts bort blottas en till hälften fylld pool. Ingen av oss har anat att vi stod på vatten när vi lämnade in kappor och kängor i garderoben.

Men Davosborna är nog nöjda att vi åkt, nu kan det äntligen besöka sin simhall igen.

Polis och militär rensar gatorna från betongsuggor, metallbågar och tonvis med kravallstaket som gjort Davos till en säkerhetszon, extra finmaskig i år förstås när en amerikansk president besökt toppmötet.

Oron från de andra 3.000 delegaterna att de skulle missa viktiga möten och mingelpartyn för att Secret Service stängde av trafiken, besannades inte.

Davos
DavosFoto:Anna Ekelund

Det som istället satte stopp för limousinerna var snön. När det förra helgen kom två meter på 48 timmar var det det kraftigaste snöfallet på 20 år och betydligt mer än även de mest nitiska schweiziska snöröjare klarar av.

Kön till registreringen – där delegaterna får årets Davosväska, den eftertraktade badgen och nästan lika eftertraktade paret broddar – stod stilla i timmar på måndagen. Vägen mellan grannbyn Kloster, där besökare av lägre rang (som vi journalister) bor, och Davos var avspärrad.

”Det är lite lustigt att vi talar om globalisering i en i stort sett isolerad by”, sa den fyndige franska presidenten Emmanuel Macron i sitt tal.

Han framstod i Davos som Europas moderna stjärnpolitiker. Han charmade näringslivet genom att arrangera en stor tillställning för utvalda toppchefer på väg till Davos. Lite extra charmade blev möjligen Investors ordförande Jacob Wallenberg och Manpowers vd Jonas Prising som fick sitta vid honnörsbordet, Jacob Wallenberg dessutom vid presidentens sida.

Och han charmade resten av Davosbesökarna, bland dem politiker, forskare och andra opinionsbildare, genom att efter sitt tal gå ned från scenen och gå runt och hälsa på mer eller mindre alla som ville, och tacka för att de lyssnat.

En liknande stjärnstatus har Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som i Davos snörde på sig rejäla skor, struntade i limousinerna och promenerade med raska steg mellan mötena.

Möjligen var inte livvakterna lika charmade, när vi som mötte entouraget på den smala trottoaren automatiskt drog upp våra mobiltelefonen i en, från en livvakts perspektiv, suspekt rörelse för att få en bild på den promenerande toppolitikern.

Det är ju det som är grejen i Davos. De många helt oväntade mötena. Att prata med Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg och Alibabas grundare Jack Ma inom loppet av en halvtimme.

Och att – i år – plötsligt ha världens mest omtalade person framför sig.

Vid två tillfällen hade jag Donald Trump på armlängds avstånd.

När han på torsdagens gjorde entré i kongresshallen, följd av nästan halva regeringen, blev det märkligt knäpptyst. Chock över att han plötsligt stod där, att hans rödlätta hår faktiskt även i verkligheten är sådär orörligt som i tv? Beundran av denna mäktiga man, hans självförtroende och pondus? Ogillande? Eller helt enkelt total fokus på få bästa möjliga video på kameror och telefoner? Oklart.

På fredagen stannade presidenten precis framför mig och den schweiziska tv:ns utsända kamerateam. Han sa vad han tyckte om Schweiz (”great country”) och toppmötets egen president, Klaus Schwab, som stod vid hans sida, (”great man”). Sen gick han vidare.

Utan att säga något om hur han tror att börsen går i år, nu när den har slagit rekord 84 gånger under hans första år som president. Men vi kan nog gissa svaret?

”It will be great.”


Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?