ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Toppmötet i Davos

Anna Ekelund: "Jag hade Donald Trump på armlängds avstånd"

Årets toppmöte i Davos fick en dramatisk inramning. Inte bara på grund av president Donald Trumps besök. Men nu är det över.

Nu slamrar det i Davos. De stora tv-kanalernas tillfälliga studior, i form av tältbyn på kongresshallens tak, rivs. Vid entrén bredvid monteras provisoriska väggar ned och när golvet lyfts bort blottas en till hälften fylld pool. Ingen av oss har anat att vi stod på vatten när vi lämnade in kappor och kängor i garderoben.

Men Davosborna är nog nöjda att vi åkt, nu kan det äntligen besöka sin simhall igen.

Polis och militär rensar gatorna från betongsuggor, metallbågar och tonvis med kravallstaket som gjort Davos till en säkerhetszon, extra finmaskig i år förstås när en amerikansk president besökt toppmötet.

Oron från de andra 3.000 delegaterna att de skulle missa viktiga möten och mingelpartyn för att Secret Service stängde av trafiken, besannades inte.

  • Davos Foto: Anna Ekelund

Det som istället satte stopp för limousinerna var snön. När det förra helgen kom två meter på 48 timmar var det det kraftigaste snöfallet på 20 år och betydligt mer än även de mest nitiska schweiziska snöröjare klarar av.

Kön till registreringen – där delegaterna får årets Davosväska, den eftertraktade badgen och nästan lika eftertraktade paret broddar – stod stilla i timmar på måndagen. Vägen mellan grannbyn Kloster, där besökare av lägre rang (som vi journalister) bor, och Davos var avspärrad.

”Det är lite lustigt att vi talar om globalisering i en i stort sett isolerad by”, sa den fyndige franska presidenten Emmanuel Macron i sitt tal.

Han framstod i Davos som Europas moderna stjärnpolitiker. Han charmade näringslivet genom att arrangera en stor tillställning för utvalda toppchefer på väg till Davos. Lite extra charmade blev möjligen Investors ordförande Jacob Wallenberg och Manpowers vd Jonas Prising som fick sitta vid honnörsbordet, Jacob Wallenberg dessutom vid presidentens sida.

Och han charmade resten av Davosbesökarna, bland dem politiker, forskare och andra opinionsbildare, genom att efter sitt tal gå ned från scenen och gå runt och hälsa på mer eller mindre alla som ville, och tacka för att de lyssnat.

En liknande stjärnstatus har Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som i Davos snörde på sig rejäla skor, struntade i limousinerna och promenerade med raska steg mellan mötena.

Möjligen var inte livvakterna lika charmade, när vi som mötte entouraget på den smala trottoaren automatiskt drog upp våra mobiltelefonen i en, från en livvakts perspektiv, suspekt rörelse för att få en bild på den promenerande toppolitikern.

Det är ju det som är grejen i Davos. De många helt oväntade mötena. Att prata med Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg och Alibabas grundare Jack Ma inom loppet av en halvtimme.

Och att – i år – plötsligt ha världens mest omtalade person framför sig.

Vid två tillfällen hade jag Donald Trump på armlängds avstånd.

När han på torsdagens gjorde entré i kongresshallen, följd av nästan halva regeringen, blev det märkligt knäpptyst. Chock över att han plötsligt stod där, att hans rödlätta hår faktiskt även i verkligheten är sådär orörligt som i tv? Beundran av denna mäktiga man, hans självförtroende och pondus? Ogillande? Eller helt enkelt total fokus på få bästa möjliga video på kameror och telefoner? Oklart.

På fredagen stannade presidenten precis framför mig och den schweiziska tv:ns utsända kamerateam. Han sa vad han tyckte om Schweiz (”great country”) och toppmötets egen president, Klaus Schwab, som stod vid hans sida, (”great man”). Sen gick han vidare.

Utan att säga något om hur han tror att börsen går i år, nu när den har slagit rekord 84 gånger under hans första år som president. Men vi kan nog gissa svaret?

”It will be great.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer