1515
Annons

Ann Linde: Vi kommer att ställa krav på Iran

Utrikesministrar från flera länder, däribland Sverige, möts i London för att överlägga om hur man går vidare i hanteringen och utredningen om det nedskjutna planet i Iran. Enligt svenska UD är nu nästan samtliga av de 17 omkomna med hemvist i Sverige identifierade.

Möte inleddes sedan utrikesministrarna tänt ljus framför en minnesskylt med namnen på offren.
Möte inleddes sedan utrikesministrarna tänt ljus framför en minnesskylt med namnen på offren.Foto:Frank Augstein

Det är första gången sedan nedskjutningen av det ukrainska passagerarflygplanet i förra veckan som utrikesministrar från Sverige, Kanada, Ukraina, Afghanistan och Storbritannien – alltså länder vars medborgare dödades – möts ansikte mot ansikte.

Nederländernas utrikesminister finns också på plats under mötet i Storbritanniens huvudstad på torsdagen för att dela med sig av erfarenheterna från nedskjutningen av det malaysiska flygplanet MH17 i Ukraina, där 193 nederländska medborgare dödades.

Möte inleddes sedan utrikesministrarna tänt ljus framför en minnesskylt med namnen på offren.

Ministrarna ska redogöra för läget i sina länder, men en rad andra frågor kommer också att tas upp.

”Vi ska diskutera konsulärt tillträde, stöd till familjerna och arbetet med att identifiera offren. Vi behöver också en gemensam syn på frågan om att ta hem kvarlevor på ett korrekt sätt alternativt om man önskar begravning i Iran”, säger utrikesminister Ann Linde (S) inför mötet.

”Sedan handlar det om själva utredningen. Vi kommer att ställa krav på Iran på vilket sätt vi ska få insyn och inflytande över själva utredandet och sedan handlar det också om kompensation.”

TT: Vad kommer du att trycka särskilt på från svenskt håll?
”Att det är väldigt viktigt att vi koncentrerar oss på anhöriga till offren och hur vi kan stötta dem i de här väldigt svåra frågorna. Vi kommer också att titta på vad vi kan göra för att internationella myndigheter ska kunna se till att nedskjutningar av civila plan på det här sättet inte sker igen.”

Samtliga 176 personer ombord omkom när det ukrainska passagerarplanet sköts ner av iranskt luftvärn den 8 januari. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Utrikesdepartementet har varit i kontakt med anhöriga eller representanter för alla offer med hemvist i Sverige för att informera om processen och hur arbetet med identifiering och liknande fortlöper i Iran.

Enligt UD har de iranska myndigheterna hittills varit tillmötesgående gentemot det konsulära team från UD som är i Iran. Identifieringsarbetet har gått snabbare än förväntat.

En iransk åklagare har sagt till Expressen att alla offer är identifierade.

UD vill dock inte bekräfta det, bara att man fått uppgifter om att nästan alla är det.

Arbetet med att tillförsäkra de omkomnas anhöriga kompensation är en viktig uppgift, men den är också tidskrävande.

Det svenska arbetet har enligt Ann Linde tre tydliga prioriteringar.

”Det första är att identifiering av dödsoffren ska vara säker, det ska inte råda någon osäkerhet. Sedan gäller det att kvarlevorna hanteras på ett korrekt sätt”, säger Linde.

”Det tredje är att upprätthålla kontakten och informationen med de anhöriga.”

UD uppger sig vara helt inriktat på att bistå och hjälpa i samtliga 17 ärenden. Ett problem tidigare har varit att Iran inte accepterar dubbelt medborgarskap, det vill säga att personer som Sverige ser som medborgare inte ses som svenska medborgare om de också har iranska pass.

Men målet är att det inte ska vara ett hinder denna gång, UD avser att hjälpa i samtliga ärenden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?