1515

Ann Linde: Vi gör allt för att få information

Skicka hem Kinas ambassadör, tycker Vänsterpartiet. Utrikesminister Ann Linde (S) håller dock inte med. Ambassadören behövs för att få information om fallet med Gui Minhai, och för att framföra kraven på frisläppande, enligt Linde.

Ann Linde (S).
Ann Linde (S).Foto:Henrik Montgomery/TT

UD hade ingen aning om att rättegången mot Gui Minhai skulle hållas, berättar utrikesminister Ann Linde (S) för TT. Nu arbetar UD intensivt med fallet, ambassaden i Peking jobbar för fullt med att reda ut vad som hänt.

”Nu försöker vi få en offentlig bekräftelse”, säger hon till TT.

Ann Linde säger att Sverige agerat tydligt i ärendet och gjort allt som går att göra i fallet.

”Vi kräver att Gui Minhai ska släppas fri.”

Men Kina har inte låtit Sverige ta tillvara sin medborgares rättigheter, förklarar Ann Linde. Det är hon starkt kritisk till.

”Vi har inte fått konsulärt tillträde till vår svenske medborgare. Det kräver vi att få nu.”

Domen, och hela hanteringen från Kinas sida fram till nu, påverkar förstås Sveriges relation med Kina, konstaterar hon.

”Vi har krävt ett frisläppande. Relationen har påverkats av det.”

Flera debattörer har krävt att Sverige ska utvisa Kinas ambassadör, men det är ingen bra idé just nu, tycker Ann Linde. Ambassadören behövs för att Sverige ska kunna få mer information om fallet.

TT: Kommer ni att kalla upp ambassadören?

”Det handlar både om kontakter med ambassadören och via andra vägar.”

TT: Hur ser du på Kina som rättsstat?

”En svensk medborgare har rätt till konsulärt biträde. Kina har inte velat ge Sverige möjlighet att ge detta här. Vi har inte fått ge konsulär hjälp, och inte fått närvara vid rättegången”, säger Ann Linde.

Moderatledaren Ulf Kristersson är kritisk till Sveriges agerande i fallet.

”Sverige borde tidigt ha samlat mycket kraftfullare internationellt stöd för vår linje och insett att det bara är i samverkan med Europa och USA som vi får den kraft bakom de svenska orden som en sådan här svår process kräver. Där är mitt intryck att Sverige inte har varit på tårna på det sätt som man skulle kunna förvänta sig”, säger han.

Domen mot Gui Minhai kommer att få långtgående konsekvenser för relationen mellan Sverige och Kina, anser han.

”Det här kommer påverka alla svenska kontakter med Kina under överskådlig framtid. Det är dåligt för Sverige och det är dåligt för Kina. Det placerar Kina ännu tydligare i kretsen av länder som man inte kan lita på över huvud taget respekterar internationell rätt.”

Ulf Kristersson kräver tydlighet kring vad regeringen har gjort i fallet med Gui Minhai.

”Vi vet för lite om vad regeringen har gjort. Det är därför vi har krävt, och fortsätter att kräva, en svensk Gui Minhai-kommission, så att man får alla korten på bordet och går igenom vad regeringen egentligen har gjort i det här fallet under fem års tid”, säger Ulf Kristersson till TT.

”Vi måste gå till botten med hur Sverige har agerat i det här fallet.”

Vänsterpartiet anser att regeringen nu bör utvisa den kinesiske ambassadören i Sverige.

”Ja, vi står fast vid vår ståndpunkt att ambassadören bör förklaras persona non grata”, säger partiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling (V) till TT.

”Sverige måste vara tydliga mot Kina nu och kräva frisläppande, tillgång till läkarvård och konsulärt stöd. Att utvisa ambassadören skulle vara en tydlig markering och lämpligt svar från Sverige utifrån den hårda domen”, säger Svenneling.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?