Annons

Ann Linde: Vi gör allt för att få information

Skicka hem Kinas ambassadör, tycker Vänsterpartiet. Utrikesminister Ann Linde (S) håller dock inte med. Ambassadören behövs för att få information om fallet med Gui Minhai, och för att framföra kraven på frisläppande, enligt Linde.

Ann Linde (S).
Ann Linde (S).Foto:Henrik Montgomery/TT

UD hade ingen aning om att rättegången mot Gui Minhai skulle hållas, berättar utrikesminister Ann Linde (S) för TT. Nu arbetar UD intensivt med fallet, ambassaden i Peking jobbar för fullt med att reda ut vad som hänt.

”Nu försöker vi få en offentlig bekräftelse”, säger hon till TT.

Ann Linde säger att Sverige agerat tydligt i ärendet och gjort allt som går att göra i fallet.

”Vi kräver att Gui Minhai ska släppas fri.”

Men Kina har inte låtit Sverige ta tillvara sin medborgares rättigheter, förklarar Ann Linde. Det är hon starkt kritisk till.

”Vi har inte fått konsulärt tillträde till vår svenske medborgare. Det kräver vi att få nu.”

Domen, och hela hanteringen från Kinas sida fram till nu, påverkar förstås Sveriges relation med Kina, konstaterar hon.

”Vi har krävt ett frisläppande. Relationen har påverkats av det.”

Flera debattörer har krävt att Sverige ska utvisa Kinas ambassadör, men det är ingen bra idé just nu, tycker Ann Linde. Ambassadören behövs för att Sverige ska kunna få mer information om fallet.

TT: Kommer ni att kalla upp ambassadören?

”Det handlar både om kontakter med ambassadören och via andra vägar.”

TT: Hur ser du på Kina som rättsstat?

”En svensk medborgare har rätt till konsulärt biträde. Kina har inte velat ge Sverige möjlighet att ge detta här. Vi har inte fått ge konsulär hjälp, och inte fått närvara vid rättegången”, säger Ann Linde.

Moderatledaren Ulf Kristersson är kritisk till Sveriges agerande i fallet.

”Sverige borde tidigt ha samlat mycket kraftfullare internationellt stöd för vår linje och insett att det bara är i samverkan med Europa och USA som vi får den kraft bakom de svenska orden som en sådan här svår process kräver. Där är mitt intryck att Sverige inte har varit på tårna på det sätt som man skulle kunna förvänta sig”, säger han.

Domen mot Gui Minhai kommer att få långtgående konsekvenser för relationen mellan Sverige och Kina, anser han.

”Det här kommer påverka alla svenska kontakter med Kina under överskådlig framtid. Det är dåligt för Sverige och det är dåligt för Kina. Det placerar Kina ännu tydligare i kretsen av länder som man inte kan lita på över huvud taget respekterar internationell rätt.”

Ulf Kristersson kräver tydlighet kring vad regeringen har gjort i fallet med Gui Minhai.

”Vi vet för lite om vad regeringen har gjort. Det är därför vi har krävt, och fortsätter att kräva, en svensk Gui Minhai-kommission, så att man får alla korten på bordet och går igenom vad regeringen egentligen har gjort i det här fallet under fem års tid”, säger Ulf Kristersson till TT.

”Vi måste gå till botten med hur Sverige har agerat i det här fallet.”

Vänsterpartiet anser att regeringen nu bör utvisa den kinesiske ambassadören i Sverige.

”Ja, vi står fast vid vår ståndpunkt att ambassadören bör förklaras persona non grata”, säger partiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling (V) till TT.

”Sverige måste vara tydliga mot Kina nu och kräva frisläppande, tillgång till läkarvård och konsulärt stöd. Att utvisa ambassadören skulle vara en tydlig markering och lämpligt svar från Sverige utifrån den hårda domen”, säger Svenneling.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Bristol-Myers Squibb Annons

Uppköpet stärker BMS:s läkemedelsportfölj

I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.
I november blev Celgene en del av Bristol Myers Squibb.

Med uppköpet av läkemedelsbolaget Celgene stärker Bristol Myers Squibbs sitt erbjudande av läkemedel och vårdlösningar. Bolaget kommer även fortsätta att samarbeta med andra vårdaktörer för att utveckla behandlingar för svårt sjuka patienter.

I november förra året fullbordade BMS, Bristol Myers Squibb, sitt uppköp av Celgene och de båda bolagens produkter finns nu under BMS varumärke.

– Bägge bolagen var framgångsrika både globalt och här i Sverige. Tillsammans har vi nu möjligheten att hjälpa än fler patienter inom olika sjukdomsområden. Vi har redan ett flertal ledande produkter på marknaden och bara under de kommande två åren lanserar vi ytterligare åtta nya läkemedel, säger Michaël Lugez, vd på BMS Sverige och tidigare vd på Celgene Nordics. 

Ledande biofarmabolag

Celgene var innan sammanslagningen en världsledande aktör inom läkemedelsutveckling för behandling av bland annat blodcancersjukdomar, solida cancertumörer samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS var ett globalt biofarmabolag som utvecklade innovativa läkemedel inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, immunologi och fibros.

– Tillsammans har vi en av industrins bredaste pipelines och tack vare att vi nu kan slå samman kunskaperna och erfarenheterna från de båda bolagen kommer vi bli ännu starkare. Medarbetarna är vår främsta tillgång och de drivs av att hitta nya läkemedel och innovativa behandlingslösningar för vården. Både Celgene och BMS har tidigare också investerat stort i forskning globalt och det är något vi kommer att fortsätta med, säger Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer - så verkar Bristol Myers Squibb i Sverige.

Under kommande år avser BMS i Sverige att arbeta mot tre huvudmål.

– Vår första prioritet är nu att färdigställa sammanslagningen av bolagen för att patienterna ska kunna ta del av fördelarna. Vidare har vi som mål att våra nya produkter ska bli tillgängliga för patienter i Sverige så snart som möjligt. Det tredje målet är att ge vår personal fler möjligheter att växa och utveckla vår affär, säger Michaël Lugez.

Patienterna är allt fokus

Patienterna och deras vård står ständigt i fokus i allting som BMS gör och bolaget vill vara med genom hela patientresan. Därför utvecklar de nu bland annat en app där patienter kan följa sin behandling, få svar på frågor och prata med en läkare.

– Vi vill inte bara vara en läkemedelsleverantör, utan även en partner till alla som är involverade inom hälso- och sjukvård. BMS var till exempel med och grundade organisationen ”All.Can” vars mål är att frigöra resurser för sjukhus för att optimera behandlingen av patienter. För att uppnå detta måste vi arbeta tillsammans. Ett annat exempel är hur vi i den pågående pandemin arbetar tillsammans med andra företag och organisationer för att donera pengar, labbutrustning och produkter för att stötta kampen mot coronaviruset, säger Michaël Lugez.

Ny logotyp

I samband med uppköpet av Celgene uppdaterar BMS även sitt varumärke med en ny logotyp.

– Även om vi fortfarande heter BMS är vi ett nytt bolag och det vill vi visa med vår nya logotyp. Motivet är en hand som är en universell symbol för läkande. Den representerar att ge och ta emot vård och visar på vårt engagemang för att sätta människan i första rummet, det är personligt, avslutar Michaël Lugez.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Bristol Myers Squibb här 

Fakta Bristol Myers Squibb
Bristol Myers Squibb, BMS, är ett globalt biofarmaceutiskt bolag som utvecklar innovativa läkemedel för svåra sjukdomar. Bolaget kombinerar smidigheten hos ett bioteknikbolag med räckvidden och resurserna hos ett etablerat läkemedelsföretag. BMS är bland annat verksamma inom onkologi, kardiovaskulära sjukdomar, cancersjukdomar samt inflammatoriska och immunologiska sjukdomar. BMS deltar i flera globala samarbeten för att utveckla och optimera vårdlösningar med patienten i fokus.

Mer från Bristol-Myers Squibb

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Bristol-Myers Squibb och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?