Annons

Ann Linde tveksam till Greklandsresor

UD kommer nu med nya signaler om svenskars resor till Grekland.

Utrikesministern tycker att Greklandsresenärer behöver överväga lämpligheten av resor till landet under sommaren eftersom Grekland stoppar direktflyg från Sverige.

Foto:Anders Wiklund/TT

UD har hävt avrådan från resor till bland annat Grekland. Enligt UD:s presstjänst har de länder som det nu är okej att åka till börjat öppna igen efter coronapandemin, och förklarat sig villiga att ta emot resenärer, även från Sverige.

Men Grekland tvekar när det gäller svenskar. De vill inte ta emot några svenska direktflyg på sina flygplatser fram till den 15 juli.

Beslutet, som den grekiska regeringen fattade på måndagskvällen, skapade en hel del förvirring.

Det är beklagligt, tycker utrikesminister Ann Linde (S), som nu kommenterar Greklands agerande mot svenska resenärer i ett uttalande.

”Detta skapar både osäkerhet och oro för resenärer som planerat att resa från Sverige till Grekland i sommar. UD kommer att hålla löpande kontakt med grekiska ministerier och myndigheter” skriver hon i uttalandet.

UD:s avrådan är ju hävd sedan i tisdags, ändå tycker utrikesministern att man ska tänka sig för innan man far till Grekland.

”Svenska turister kan behöva överväga lämpligheten av resor till Grekland under sommaren”, skriver hon.

Rent formellt är detta inte någon avrådan, enligt Erik Karlsson, presskommunikatör på UD. Bara en uppmaning att tänka sig för och hålla koll. Men i dagligt tal ligger ”behöva överväga lämpligheten” rätt nära ”avrådan”. Frågan är hur folk ska bete sig som har en Greklandsresa inbokad.

”Att överväga lämpligheten gäller alla länder. Det vilar ett stort ansvar på resenären vid varje resa att vara uppdaterad”, säger Erik Karlsson.

TT: Kommer UD att återinföra avrådan från resor till Grekland igen på grund av det här förbudet mot direktflyg?
”Vi utvärderar kontinuerligt situationen, och en ny avrådan kan komma snabbt. Vi ger aldrig förhandsbesked om det”, säger Erik Karlsson.

Helt stopp för flyg till Grekland är det dock inte. Researrangören TUI har fått tillstånd att landa två direktflyg till Grekland fram tills den 15 juli. Kommunikationschefen Adam Györki konstaterar dock att Greklands agerande har orsakat stor osäkerhet för flygbolag, researrangörer och resenärer.

”De vill öppna för svenska turister, och vi är kontinuerligt i kontakt med grekiska myndigheter. Nu har vi tillstånd för två plan, som ett slags pilotprojekt för att öppna Grekland även för svenska turister”, säger Adam Györki.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?