Ann Linde: Storbritannien kan inte välja bort EU-lagar

Storbritannien kan inte välja bort viss EU-lagstiftning under övergångsperioden om man fortfarande vill ha tillgång till EU:s inre marknad och tullunion.

Det sade EU- och handelsminister Ann Linde till journalister på väg in till ett EU-ministermöte på måndagen.

Enligt Financial Times på måndagen kommer den brittiska regeringen att försöka förhandla till sig rätten att granska ny EU-lagstiftning under övergångsperioden.

Denna period ska löpa från det brittiska utträdet den 29 mars 2019 till den 31 december 2020, enligt EU27:s förhandlingsdirektiv som EU-ministrarna antog på måndagen.

Ann Linde medgav att en period på strax under två år är kort. Normalt tar det längre tid att förhandla fram frihandelsavtal. Men fördelen är att EU och Storbritannien utgår från ett läge då lagstiftningen är densamma - EU:s - inom många områden.

"Det är inte bra med en mycket lång övergångsperiod. De flesta företag borde ha kunnat anpassa sig på två år.

Beträffande hotfulla uttalanden från USA:s president Donald Trump mot EU i söndags sade Ann Linde att hoppades hon att man undvek sanktioner och brösttoner.

Båda sidor bör sträva efter bästa möjliga handelsrelation. Även om det inte är aktuellt att just nu återuppliva förhandlingarna av frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA så hade hon kvar hoppet att återuppta dem.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?