1515

Ann Linde om priskollapsen: ”Kan skapa spänningar”

Allt fler internationella möten ställs in. Det vittnar utrikesminister Ann Linde om. Och oljeprisfallet ser hon med stor oro på. ”Det har stor betydelse för geopolitiken”, säger utrikesministern. 

Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Sveriges utrikesminister Ann Linde.Foto:Jack Mikrut

Måndagens stora oljeprisfall, efter att Opec-länderna inte lyckats enas om produktionsminskningar, har stor betydelse för geopolitiken. Det slår utrikesminister Ann Linde fast. Men samtidigt vill hon i dagsläget inte specificera konsekvenserna. 

”Det här kan skapa spänningar mellan oljeproducerande länder. Sedan kan de enskilda länderna känna oro för om de klarar de inkomster som man har av oljepriset.  En mer färdig analys av detta får vi under dagen”, säger hon.  

Hur påverkar oljeprisfallet Ryssland och Iran och Sveriges relation till dessa länder?
”Jag vill inte gå in på en exakt analys eftersom jag inte följer det så detaljerat nu. Jag vill se vad våra tjänstepersoner skriver i hur det kommer påverka”, säger hon.  

Utrikesminister Ann Linde vittnar om en vardag där allt fler internationella möten ställs in på grund av coronaviruset. Världsbanken och den Internationella valutafonden genomför under våren virtuella möten istället för fysiska träffar. FN:s årliga kvinnokonferens ”Commission on the status of women” ställdes in i förra veckan. Det möte som skulle ha ägt rum i slutet av mars i Italien med den internationella koalitionen mot Daesh har också ställts in. Och nu ligger det i farans riktning att vårens nedrustningskonferens i New York ställs in.  

”Corona påverkar vårt internationella arbete i till exempel Världsbanken och FN. Allt fler möten ställs in”, säger Ann Linde.

Att det dröjde till 6 mars för UD att avråda från resor till norra Italien, där coronaviruset blivit allt mer spritt, vill samtidigt inte ministern kommentera. 

”Det är ett tjänstepersonsbeslut som ministrarna inte får lägga sig i. Det är en myndighetsutövning. Det är chefen för UD:s konsulära avdelning som fattar det beslutet”, säger Ann Linde. 

Hur pass orolig är du personligen för corona?
”Även om jag reser mycket är jag inte orolig för min personliga hälsa. Jag är en stor konsument av handsprit”, säger hon. 

 


Innehåll från Newbury PharmaceuticalsAnnons

Newbury Pharmaceuticals – entreprenöriellt nytänk för receptbelagda läkemedel

Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.
Karl Karlsson, Founder & Executive Chairman, och Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing.

Receptbelagda läkemedel kan rädda liv. Men kostnaderna för dessa specialläkemedel som används för att behandla till exempel olika typer av cancer och sällsynta sjukdomar är ofta höga. Något som kan hindra patienter att få den vård de behöver. Det här vill det nystartade läkemedelsföretaget Newbury Pharmaceuticals ändra på genom att erbjuda kostnadseffektiva läkemedel inom dessa områden.

– Vi vill och kan bidra till att fler får tillgång till värdeskapande och innovativa läkemedel, säger Fredrik Hellqvist, Vice President Sales & Marketing, på Newbury Pharmaceuticals med huvudkontor i Lund. 

Företaget är ungt, grundades 2020 av entreprenören Karl Karlsson, som har lång erfarenhet av att implementera tillväxtstrategier bland annat som VD och styrelseledamot i läkemedelsföretaget Bluefish Pharmaceuticals. Det nya bolaget, Newbury Pharmaceuticals, fokuserar på den skandinaviska marknaden med en produktportfölj inom onkologi, sällsynta sjukdomar och ett antal egna varumärken. 

Forskning och utveckling ligger utanför bolaget vilket Fredrik Hellqvist menar är grunden för att de ska kunna erbjuda specialläkemedel med hög kvalitet till en rimlig kostnad. 

– Vi har ingen egen forskning och utveckling utan det gör våra partners. Men vi har rättigheter till att sälja dessa produkter och att ta hand om registreringen och kommersialiseringen för den skandinaviska marknaden. Det är där vår expertis ligger, säger han. 

Det här ger enligt Fredrik Hellqvist Newbury Pharmaceuticals möjlighet att vara en snabbväxande entreprenör med god lokalkännedom och kunskap med korta beslutsvägar. 

– Vi kan kombinera våra samarbetspartners styrkor med vår djupa kunskap om sådant som sjukvårdssystem och att nå rätt kunder. Det handlar om att vara ute och träffa, hjälpa och utbilda vården i hur dessa läkemedel bäst används. Vi blir det vi kallar en ”lokal champion”, säger han. 

Trots att Newbury Pharmaceuticals bara har varit igång i drygt ett år har de fått mycket på plats: alla nyckelfunktioner i företaget, samtliga nödvändiga tillstånd och kvalitetssystem samt utökat sin produktportfölj från 11 till närmare 20 produkter. Nästa steg är att bygga upp en marknads- och säljorganisation.

– Det ligger mig varmt om hjärtat att hitta medarbetare och tillsammans med dem skapa en kultur som bygger på öppenhet, eget ansvar och snabba beslutsvägar med en stark entreprenöriell anda. Om man, som jag, har jobbat en lång tid inom ett stort bolag och känner till för- och nackdelar med det så kan jag definitivt säga att vi erbjuder något annat, säger Fredrik Hellqvist som bland annat har arbetat på några av ett världens ledande läkemedelsbolag så som Abbvie och Astra Zeneca. 

Den första produktlansering är planerad till kvartal ett 2022 sedan följer fler produkter under året. Något som Fredrik Hellqvist ser fram emot. 

– Vi har ambitionen att bli den lokala experten och alternativa partnern till de multinationella företagen. Vi strävar efter att ha en positiv inverkan i samhället, med produkter och teknik som bidrar till det övergripande hälso- och sjukvårdssystemet och patientens välbefinnande samt ge våra partners den lokala uppmärksamhet de förtjänar, avslutar han. 

Om Newbury Pharmaceuticals
Newbury Pharmaceuticals är ett svenskt företag som tillhandahåller receptbelagda läkemedel till patienter och vårdgivare på den skandinaviska marknaden. Newbury Pharmaceuticals, som grundades 2020, fokuserar på specialläkemedel och egna varumärken med ett starkt fokus på onkologi, sällsynta sjukdomar och neurologi.

Läs mer om Newbury Pharmaceuticals här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Newbury Pharmaceuticals och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?