1515

Ann Linde om priskollapsen: ”Kan skapa spänningar”

Allt fler internationella möten ställs in. Det vittnar utrikesminister Ann Linde om. Och oljeprisfallet ser hon med stor oro på. ”Det har stor betydelse för geopolitiken”, säger utrikesministern. 

Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Sveriges utrikesminister Ann Linde.Foto:Jack Mikrut

Måndagens stora oljeprisfall, efter att Opec-länderna inte lyckats enas om produktionsminskningar, har stor betydelse för geopolitiken. Det slår utrikesminister Ann Linde fast. Men samtidigt vill hon i dagsläget inte specificera konsekvenserna. 

”Det här kan skapa spänningar mellan oljeproducerande länder. Sedan kan de enskilda länderna känna oro för om de klarar de inkomster som man har av oljepriset.  En mer färdig analys av detta får vi under dagen”, säger hon.  

Hur påverkar oljeprisfallet Ryssland och Iran och Sveriges relation till dessa länder?
”Jag vill inte gå in på en exakt analys eftersom jag inte följer det så detaljerat nu. Jag vill se vad våra tjänstepersoner skriver i hur det kommer påverka”, säger hon.  

Utrikesminister Ann Linde vittnar om en vardag där allt fler internationella möten ställs in på grund av coronaviruset. Världsbanken och den Internationella valutafonden genomför under våren virtuella möten istället för fysiska träffar. FN:s årliga kvinnokonferens ”Commission on the status of women” ställdes in i förra veckan. Det möte som skulle ha ägt rum i slutet av mars i Italien med den internationella koalitionen mot Daesh har också ställts in. Och nu ligger det i farans riktning att vårens nedrustningskonferens i New York ställs in.  

”Corona påverkar vårt internationella arbete i till exempel Världsbanken och FN. Allt fler möten ställs in”, säger Ann Linde.

Att det dröjde till 6 mars för UD att avråda från resor till norra Italien, där coronaviruset blivit allt mer spritt, vill samtidigt inte ministern kommentera. 

”Det är ett tjänstepersonsbeslut som ministrarna inte får lägga sig i. Det är en myndighetsutövning. Det är chefen för UD:s konsulära avdelning som fattar det beslutet”, säger Ann Linde. 

Hur pass orolig är du personligen för corona?
”Även om jag reser mycket är jag inte orolig för min personliga hälsa. Jag är en stor konsument av handsprit”, säger hon. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?