Annons

Ann Linde markerar tydligt mot kinesiskt utspel

Utrikesminister Ann Linde reagerar kraftigt mot den kinesiska ambassadörens utspel i Dagens industri i slutet av december. ”Det är helt oacceptabelt att uttala hot mot svenska politiker”, säger Ann Linde till Dagens industri. 

”Det är helt oacceptabelt att uttala hot mot svenska politiker, svenska journalister, svenska hotell och museer och det talar vi om hela tiden”, säger utrikesminister Ann Linde.
”Det är helt oacceptabelt att uttala hot mot svenska politiker, svenska journalister, svenska hotell och museer och det talar vi om hela tiden”, säger utrikesminister Ann Linde.Foto:Henrik Montgomery/TT

Sveriges relation med Kina är allt mer ansträngd. Kina har tagit illa vid sig att Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) för snart en månad sedan delat ut Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai. Priset går årligen till en författare eller publicist som är hotad eller förföljd. 

Som en följd av prisutdelningen är den svenska kulturministern inte längre välkommen till Kina. Det är inte heller andra kulturföreträdare för regeringen. Svenska filmer har också förbjudits i Kina. 

Kina utökade sedan vedergällningen till att även omfatta Sveriges affärsrelation till Kina.  Kina har ställt in ett officiellt möte om handel i Sverige.  Blandkommissionsmötet om handel och ekonomi, som svenska UD kallar det, skulle ha ägt rum den 10 december. Kinas vice handelsminister skulle ha lett den kinesiska delegationen.  

I en stor intervju med Dagens industri berättade den kinesiska ambassadören i slutet av december att två kinesiska näringslivsdelegationerna också ställts. Men han har inte förtydligat vilka företag det handlar om.

Hur ser du på den kinesiska ambassadörens utspel i Dagens industri?

”Det är helt oacceptabelt att uttala hot mot svenska politiker, svenska journalister, svenska hotell och museer och det talar vi om hela tiden”, säger Ann Linde. 

Är du orolig för att din markering sker på bekostnad av svensk handel med Kina?

”Ja, det kan de göra. Men där finns inget utrymme för massa mjukhet eller förändring. Det är helt grundläggande. Men det sagt vill jag ha en bra relation till Kina. Handeln är väldigt viktig. När jag träffade den kinesiska vice utrikesministern precis före jul sa jag att vi kräver att Gui Minhai släpps fri och i första hand konsulärt tillträde och rättegång. Var helst detta sker mot svenska medborgare kommer vi reagera likadant. Hade detta hänt i något annat land vi också agerat på detta sätt”, säger Ann Linde. 

Är du trygg i att EU backar upp Sverige?

”Ja, till 100 procent. Vi har ett enormt stöd från EU”, säger Ann Linde. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera