Ann Linde markerar tydligt mot kinesiskt utspel

Utrikesminister Ann Linde reagerar kraftigt mot den kinesiska ambassadörens utspel i Dagens industri i slutet av december. ”Det är helt oacceptabelt att uttala hot mot svenska politiker”, säger Ann Linde till Dagens industri. 

”Det är helt oacceptabelt att uttala hot mot svenska politiker, svenska journalister, svenska hotell och museer och det talar vi om hela tiden”, säger utrikesminister Ann Linde.
”Det är helt oacceptabelt att uttala hot mot svenska politiker, svenska journalister, svenska hotell och museer och det talar vi om hela tiden”, säger utrikesminister Ann Linde.Foto:Henrik Montgomery/TT

Sveriges relation med Kina är allt mer ansträngd. Kina har tagit illa vid sig att Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) för snart en månad sedan delat ut Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai. Priset går årligen till en författare eller publicist som är hotad eller förföljd. 

Som en följd av prisutdelningen är den svenska kulturministern inte längre välkommen till Kina. Det är inte heller andra kulturföreträdare för regeringen. Svenska filmer har också förbjudits i Kina. 

Kina utökade sedan vedergällningen till att även omfatta Sveriges affärsrelation till Kina.  Kina har ställt in ett officiellt möte om handel i Sverige.  Blandkommissionsmötet om handel och ekonomi, som svenska UD kallar det, skulle ha ägt rum den 10 december. Kinas vice handelsminister skulle ha lett den kinesiska delegationen.  

I en stor intervju med Dagens industri berättade den kinesiska ambassadören i slutet av december att två kinesiska näringslivsdelegationerna också ställts. Men han har inte förtydligat vilka företag det handlar om.

Hur ser du på den kinesiska ambassadörens utspel i Dagens industri?

”Det är helt oacceptabelt att uttala hot mot svenska politiker, svenska journalister, svenska hotell och museer och det talar vi om hela tiden”, säger Ann Linde. 

Är du orolig för att din markering sker på bekostnad av svensk handel med Kina?

”Ja, det kan de göra. Men där finns inget utrymme för massa mjukhet eller förändring. Det är helt grundläggande. Men det sagt vill jag ha en bra relation till Kina. Handeln är väldigt viktig. När jag träffade den kinesiska vice utrikesministern precis före jul sa jag att vi kräver att Gui Minhai släpps fri och i första hand konsulärt tillträde och rättegång. Var helst detta sker mot svenska medborgare kommer vi reagera likadant. Hade detta hänt i något annat land vi också agerat på detta sätt”, säger Ann Linde. 

Är du trygg i att EU backar upp Sverige?

”Ja, till 100 procent. Vi har ett enormt stöd från EU”, säger Ann Linde. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?