1515
Annons

Ann Linde hoppfull om fredsförhandlingar

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är hoppfull om rysk-ukrainska fredsförhandlingar, trots att de samtal som hållits hittills inte lett till några framsteg.

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S).Foto:Claudio Bresciani/TT

”Våra ukrainska kollegor säger att man märker att Ryssland är beredda att tala mer än vad de var från början”, säger Ann Linde till SVT:s Agenda.

Samtidigt som förhandlingar pågår har Ryssland fortsatt att bomba civila. Det behöver enligt Linde inte utesluta att förhandlingarna leder till resultat framöver.

”Tyvärr har det ju genom historien varit fruktansvärda krig, där man fortsatt med bombningar mot civila, men sedan kommit till fredsavtal. Det man allra först måste få till är humanitära korridorer och eldupphör, innan man kan komma till ett riktigt fredsavtal”, säger hon.

Hon tror inte på något snabbt genombrott, men anser att ryssarna pressas till att vara mer seriösa i förhandlingarna eftersom de är ansatta av sanktioner.

”Det är uppenbart att de ekonomiska sanktionerna biter.”

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian har tidigare sagt att samtalen är ett spel för galleriet. Det håller inte Linde med om.


Utredning av kompensation för vissa barkborreangrepp

Två myndigheter får i uppdrag att utreda eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborren även i skyddade områden. De ska även se över om en statlig kompensation ska införas för skador som tydligt kan kopplas till spridning av granbarkborre från skyddade områden.

Foto:Jessica Gow/TT

Regeringens uppdrag till Naturvårdsverket är bland annat att se över när statens ansvar i dagens regelverk kan uppfattas som otydligt, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Verket ska också se över en möjlig modell för statlig ersättning när det ”tydligt kan beläggas att en skada beror på granbarkborreangrepp som har spridit sig från ett formellt skyddat område till en intilliggande fastighet”.

I uppdraget ingår även att ta fram ett förslag på hur en sådan modell för statlig kompensation skulle kunna se ut.

Samtidigt klargör regeringen att: ”Alla skador som granbarkborren orsakar i anslutning till formellt skyddade områden beror inte på spridning från områden som staten ansvarar för.”

Naturvårdsverket ska också, i samarbete med Skogsstyrelsen, se över eventuella ytterligare åtgärder för att bekämpa granbarkborre i de skyddade områdena.

När det gäller sådan bekämpning måste dock syftet med de skyddade områdena beaktas så att de inte påverkas negativt.

”Det är viktigt att se över vilka ytterligare åtgärder som kan minska angreppen utan att skada naturvärden i formellt skyddade områden”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i texten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?