Annons

Ann Linde: "Hårda förhandlingar om EU-budget efter Brexit"

EU-minister Ann Linde räknar med en tuff fight om budgeten när Storbritannien lämnar EU. Sveriges linje är att "inte betala någonting", utan att jordbruks- och regionalstödet istället ska minskas.

Bild:TT/AP

När Storbritannien har lämnat EU minskar EU:s budget med 13 procent och EU-länderna är oeniga om hur detta bortfall ska hanteras.

"Vi tycker man ska dra ned på det som inte är framtidsinriktat och handlar om innovationer och jobbskapande, som jordbruks- och regionalpolitiken", säger hon i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Hälften av EU-länderna delar Sveriges syn, medan den andra hälften anser att det brittiska bortfallet ska delas upp mellan de kvarvarande 27 EU-länderna.

"Här kommer det att bli en klassisk EU-fight. Säkert en klassisk EU-kompromiss också. Vår utgångspunkt är att vi ska dra ner", säger hon.

Linde noterar att när hon började syssla med EU-frågor stod jordbruksstödet för cirka 50 procent av EU:s budget, medan det nu ligger kring drygt 30 procent.

"Det är inte något som inte går att ändra, det handlar om politiskt arbete och diskussioner", säger hon.

Statsminister Stefan Löfven sade i ett EU-tal häromveckan att Sverige kan hjälpa till att axla britternas roll när de lämnar.

Enligt Linde gäller det för svensk del att vara ännu mer uttalad när det gäller frihandel, men även miljö, klimat och bistånd.

"Vi kanske får kliva fram ännu mer och driva vår syn på hur EU ska utvecklas. Men det innebär också mer arbete, det märker vi redan", säger hon.

Beträffande de pågående brexit-förhandlingarna blev EU-ministern något mer optimistisk förra veckan då den brittiske brexit-ministern David Davis sade att det kanske blir så att det kortsiktigt kommer att kosta mer för Storbritannien än de trott, men att det långsiktigt kommer att bli positivt.

"Det tror jag är en tydlig signal till EU om att vi (britterna) har förstått att det blir ingen förhandling om ett framtida avtal om vi inte når substantiella framgångar när det gäller finanserna. Det har man inte förstått tidigare. Jag ser uttalandet som en tydlig signal om att man är beredd att göra något", säger hon.

Hon konstaterar att om det inte blir ett positivt beslut i december (beträffande tillräckliga framsteg i "skilsmässoförhandlingarna") är det frågan om man överhuvudtaget klarar tidsmarginalen.

Förhandlingarna behöver vara klara i oktober 2018 för att ha sex månader till en ratifikationsomgång, "som kommer att vara svår".

"Det finns ingen anledning för EU att gå med på ett dåligt avtal därför att britterna har bestämt sig för att lämna", säger hon.

Linde konstaterar att när det gäller ekonomin har inte minst Tyskland och Frankrike varit tydliga med att det inte räcker med att gå med på de två åren som är kvar av budgetperioden, eftersom man som medlem i EU-28 har gjort en massa åtaganden som sträcker sig längre än dessa två år. Exempelvis säkerhetsinsatser i Ukraina, biståndsfrågor, pensioner och garantier som inte har fallit ut, men kan göra det.

Alternativen är att antingen dela upp detta mellan resten av EU-länderna eller att stryka delar i program som de kommit överens om.

"Inget av det är aptitlig för någon", konstaterar hon.

Linde upprepar vidare att svenska företag måste förbereda sig på att Storbritannien lämnar utan ett avtal, "det är inte på något sätt uteslutet att det inte blir en deal".


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?