1515

Ann Linde bland de första utländska kontakterna för USA:s nya utrikesminister

Utrikesminister Ann Linde (S) har i ett samtal med USA:s nya utrikesminister Antony Blinken diskuterat frågor som säkerhet och demokrati.

Och uppmanat USA att återinträda i Open skies-avtalet.

”Det är ett väldigt viktigt militärt förtroendeskapande instrument”, säger hon.

USA:s nya utrikesminister Antony Blinken och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
USA:s nya utrikesminister Antony Blinken och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).Foto:Jose Luis Magana/Claudio Bresciani/TT

Ann Linde blev en av de första utländska kontakter Antony Blinken valde att ringa sedan han utsetts till utrikesminister i president Joe Bidens regering. Samtalet handlade mycket om Lindes roll som ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

”Jag är väldigt glad över att det nu finns ett alldeles nytt engagemang från amerikansk sida för att delta i sådana här multilaterala samarbeten”, säger Linde till TT.

Hon tillägger:
”Man har gett signalen, och det gjorde Antony Blinken nu också, om att engagera sig väldigt mycket mer i det internationella samarbetet. ”

Under samtalet avhandlades konflikter som kriget i Ukraina samt situationen i konfliktladdade länder och regioner som Georgien, Transnistrien i Moldavien och den delade azeriska regionen Nagorno-Karabach i Kaukasien.

”Det är väldigt viktigt att vi får ett engagemang från USA i det här.”

USA:s förra president Donald Trump valde att lämna flera internationella överenskommelser, däribland Open skies-avtalet. Det ger de cirka 30 anslutna länderna möjlighet att genomföra militära observationsflygningar över varandras territorium. Tanken är att det ska bidra till avspänning, fred och säkerhet genom att länderna ska kunna se vad andra gör militärt. Att USA lämnade detta vid årsskiftet har setts som ses som ett stort problem, och Ryssland har därefter inlett en process med att lämna det.

”Jag uppmanade USA att återinträda i Open skies, säger Linde och tillägger att hon hoppas att Ryssland i så fall väljer att stanna kvar. ”

Hon understryker också vikten av att USA och Ryssland, sedan Biden blev president, enats om att förlänga kärnvapenavtalet Nya Start.

TT: Har du fått några reaktioner från USA om Sveriges roll i att driva de frågorna?
”De är väldigt angelägna och positivt inställda till att Sverige tar en väldigt aktiv ordföranderoll i OSSE”, säger Linde och tillägger att säkerhet inte bara handlar om militära frågor, utan att Sverige strävar efter ett bredare säkerhetsbegrepp.

”Vi talade också om hur man inom OSSE ska kunna driva frågor om demokrati och mänskliga rättigheter på olika sätt”, säger Linde. 

Hon säger att Sveriges fokus på demokratiarbete passar väl in med att Joe Biden uttryckt att demokrati är ett ledord ska genomsyra hans presidentperiod.

TT: Känner du dig lättad över att USA har fått en ny regering?
”Lättad är fel ord. Men jag tycker att det är väldigt positivt att det finns så många fler områden där vi kan samarbeta på ett bra sätt. Som miljö, som demokrati, som sexuell och reproduktiv hälsa, som mänskliga rättigheter.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?