1515
Annons

Ann Linde bland de första utländska kontakterna för USA:s nya utrikesminister

Utrikesminister Ann Linde (S) har i ett samtal med USA:s nya utrikesminister Antony Blinken diskuterat frågor som säkerhet och demokrati.

Och uppmanat USA att återinträda i Open skies-avtalet.

”Det är ett väldigt viktigt militärt förtroendeskapande instrument”, säger hon.

USA:s nya utrikesminister Antony Blinken och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
USA:s nya utrikesminister Antony Blinken och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).Foto:Jose Luis Magana/Claudio Bresciani/TT

Ann Linde blev en av de första utländska kontakter Antony Blinken valde att ringa sedan han utsetts till utrikesminister i president Joe Bidens regering. Samtalet handlade mycket om Lindes roll som ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

”Jag är väldigt glad över att det nu finns ett alldeles nytt engagemang från amerikansk sida för att delta i sådana här multilaterala samarbeten”, säger Linde till TT.

Hon tillägger:
”Man har gett signalen, och det gjorde Antony Blinken nu också, om att engagera sig väldigt mycket mer i det internationella samarbetet. ”

Under samtalet avhandlades konflikter som kriget i Ukraina samt situationen i konfliktladdade länder och regioner som Georgien, Transnistrien i Moldavien och den delade azeriska regionen Nagorno-Karabach i Kaukasien.

”Det är väldigt viktigt att vi får ett engagemang från USA i det här.”

USA:s förra president Donald Trump valde att lämna flera internationella överenskommelser, däribland Open skies-avtalet. Det ger de cirka 30 anslutna länderna möjlighet att genomföra militära observationsflygningar över varandras territorium. Tanken är att det ska bidra till avspänning, fred och säkerhet genom att länderna ska kunna se vad andra gör militärt. Att USA lämnade detta vid årsskiftet har setts som ses som ett stort problem, och Ryssland har därefter inlett en process med att lämna det.

”Jag uppmanade USA att återinträda i Open skies, säger Linde och tillägger att hon hoppas att Ryssland i så fall väljer att stanna kvar. ”

Hon understryker också vikten av att USA och Ryssland, sedan Biden blev president, enats om att förlänga kärnvapenavtalet Nya Start.

TT: Har du fått några reaktioner från USA om Sveriges roll i att driva de frågorna?
”De är väldigt angelägna och positivt inställda till att Sverige tar en väldigt aktiv ordföranderoll i OSSE”, säger Linde och tillägger att säkerhet inte bara handlar om militära frågor, utan att Sverige strävar efter ett bredare säkerhetsbegrepp.

”Vi talade också om hur man inom OSSE ska kunna driva frågor om demokrati och mänskliga rättigheter på olika sätt”, säger Linde. 

Hon säger att Sveriges fokus på demokratiarbete passar väl in med att Joe Biden uttryckt att demokrati är ett ledord ska genomsyra hans presidentperiod.

TT: Känner du dig lättad över att USA har fått en ny regering?
”Lättad är fel ord. Men jag tycker att det är väldigt positivt att det finns så många fler områden där vi kan samarbeta på ett bra sätt. Som miljö, som demokrati, som sexuell och reproduktiv hälsa, som mänskliga rättigheter.”

Trumps advokater vill stoppa FBI från att läsa beslagtagna dokument

Donald Trumps advokater har under måndagen motsatt sig att USA:s justitiedepartement fortsätter granska dokument som beslagtogs hemma hos ex-presidenten.

Det var i förra veckan som en federal domare beordrade en extern tredje part att granska de dokument som beslagstogs i en FBI-räd mot Donald Trumps bostad.

Domaren, Aileen Cannon, är tillsatt av Donald Trump under hans tid som president och beslutet att tillsätta en så kallad ”special master” att granska dokumenten innan utredningen går vidare har kritiserats brett av en juridisk expertkår i USA.

Anledningen är att det bland dokumenten kan finnas material som Trump hävdar skyddas av olika sekretesslagar, bland annat den mellan advokat och klient.

Justitiedepartementet har överklagat beslutet att tillsätta en extern utredare och hävdat att de i väntan på att överklagandet omprövas vill fortsätta med sin granskning. Något som Trumps advokater nu vill stoppa.

Justitiedepartementet har å sin sida hävdat att vänta på en tredjepartsutredning kommer att skada rättsprocessen och dessutom är onödig, eftersom de redan rensat ut handlingar som skulle omfattas av klientsekretess.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera