1515
Annons

Anmälan mot Ebba Busch går vidare till Justitiekanslern

Anmälan om förtal mot KD-ledaren Ebba Busch går vidare till Justitiekanslern, säger chefen för Särskilda åklagarkammaren Anders Jakobsson.

KD-ledaren Ebba Busch.
KD-ledaren Ebba Busch.Foto:Claudio Bresciani/TT

Anledningen är att uppgifterna som hon spridit gällande ombudet i den hustvist hon är inblandad i, har återgetts i tidningar. Det kan därför handla om tryckfrihetsbrott, enligt åklagaren.

”Jag vill ha ryggen fri”, säger Anders Jakobsson till TT.

Han bedömer det dock som sannolikt att ärendet kommer att komma tillbaka till honom. Då ska han ta ställning till om en förundersökning ska inledas eller om ärendet ska läggas ned.

Jakobsson säger att han inte får vidta några åtgärder förrän han har försäkrat sig om att ärendet inte ska hanteras av JK.

”Det har varit ett antal gånger som andra åklagare fått kritik för att de vidtagit utredningsåtgärder när JK är den som skulle ha gjort det”, säger Jakobsson.

Anmälan handlar om att Ebba Busch skrivit på sociala medier om hustvisten hon har med en 81-årig man. I inläggen tar hon upp mannens ombud och beskriver ombudet på ett nedsättande sätt som gjort att texten anmälts för grovt förtal.

Fredric Wikman, ombudets företrädare, säger att han är övertygad om att JK kommer att skicka tillbaka ärendet till Särskilda åklagarkammaren.

”De här uppgifterna som hon har skrivit på Facebook är inget som var ägnat för publicering i massmedier. Sedan att det finns massmedier som snappat upp inlägget och skrivit om det gör inte att ärendet faller under JK”, säger Wikman.

 

Experterna om kraschade favoriterna: Då ska du ta smällen och sälja

Inte mindre än 17 bolag som har lockat tiotusentals ägare har rasat mer än 70 procent i år vilket svidit rejält i många småspararportföljer. Di bad två experter peka ut vilka bolag som kan ta revansch – och vilka det är lika bra att ta smällen och sälja.

”Jag tycker att det lyser rött om de bolag som uppfyller de tre kriterierna”, säger Joakim Bornold om hur man identifierar surdegarna att göra sig av med.

Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.
Anders Rudolfsson och Joakim Bornold.Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera