Annons

”Angreppen mot företagen har aldrig varit större”

Efter drygt tio år som säkerhetschef på Svenska Handel tar Per Geijer klivet över till ledningsgruppen säkerhetsbolaget i Nordic Level Group.  
”Angreppen mot företagen har aldrig varit större. Företag är mer utsatta än någonsin från flera fronter. Vi ser en annan typ av säkerhetsbehov i dag än tidigare”, säger han.

Per Geijer går från Svensk Handel till Nordic Level Group.
Per Geijer går från Svensk Handel till Nordic Level Group.Foto:Svensk Handel

När säkerhetsprofilen Per Geijer tittar i backspegeln på de gångna åren så kan han konstatera att han stundtals har känt stor frustration i det påverkansarbete som Svensk Handel bedrivit för sina medlemmar. Det har gått långsamt när ny lagstiftning ska komma till, kommenterar han och pekar på att det tog 26 år att få till en ny lagstiftning om tillträdesförbud i butiker. 

”Jag har upplevt en avsaknad av konkreta politiska förslag att hjälpa företagare i deras vardag. Politiker generellt har använt mycket tid att skylla på varandra”, säger Per Geijer.  

När Per Geijer började på Svensk Handel 2011 så var kontanthanteringen på allmän nedgång i samhället och i takt med det minskade också pengarånen i butikerna. Handeln fortsätter att emot och hantera kontanter men konsumenterna använder kort allt mer. Den stora förändringen i kunders beteende kom i samband med det stora sedel- och myntutbytet som pågick 2015-2017.  Färre kontanter i omlopp innebar att butiksrånen minskade medan stölder av varor ökade markant. Vidare har trakasserier och hot har ökat. Även räder då kriminella kliver in och tar vad de vill ha förekommer.  

”Vi har en allvarlig situation med den ökade brottsligheten. Staten ska stå för grundtryggheten i samhället och då primärt polisen. Vi behöver se fler poliser med uniform och fler konkreta åtgärder. Även små brott som inte klaras upp eroderar samhället”, säger han och fortsätter:  

”Nu ser vi dock en utveckling mot att det blir fler säkerhetsbolag som tar över polisens uppgifter. Säkerhetsbolag ska vara ett komplement och så tycker jag det fortsatt att det ska vara. Då behövs seriösa aktörer som förstår företagare och sin roll.” 

På frågan varför Per Geijer slutar svarar han:

”Jag har varit på Svensk Handel i elva år nu. I rollen som säkerhetschef har jag spelat ut mina bästa kort och jag behöver hitta ny energi i en ny roll. Det vi har byggt upp på Svensk Handel finns kvar. Det är dags för någon annan att ta över stafettpinnen och som kanske inte nödvändigtvis springer åt samma håll som jag.” 

Han anser att Sverige blir allt mer polariserat vad gäller trygghet. Det beror till stor del på var i landet som man bor. Butiksägare i utsatta områden kämpar varje dag och medlemmar ser 8-9-åringar som rekryteras av kriminella gäng där det börjar med småbrott. 

”När livsmedelskedjan Coop fick stänga 800 av sina butiker efter att ha utsatts för en internationell it-attack så fick vår bransch ett yrvaket uppvaknande och en förståelse för att vi ligger efter i näringslivet. Coop skötte sig utomordentligt bra i denna situation. De var transparanta och berättade vad de varit med om. Många som arbetar som säkerhetschefer, inklusive jag, har inte kompetensen att bekämpa digitala hot utan här krävs spetskompetens.” 

Per Geijer börjar som divisionschef på Nordic Level Group Advisory i oktober. 

”I min nya roll blir jag mer operativ och snabbfotad. Jag kan redan se vilka behov som finns hos våra medlemmar och det kan jag bidra med. Jag kan hjälpa till mer i vardagen än jag kunnat göra tidigare”, säger Per Geijer, som blir chef för rådgivarna på Nordic Level Group. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera