Ängelinvesteraren ger Karlstad en egen deckarhjälte

Peter Mohlin och Peter Nyström är deckarduon som gjorde succé när de debuterade med boken ”Det sista livet” förra året. Nu är de aktuella med uppföljaren ”Den andra systern”.

Den första april släpper Peter Mohlin och Peter Nyström den andra boken om den hårdkokte FBI-agenten John Adderley, ”Den andra systern”. Planen är att skriva minst fyra böcker och duon sitter just nu och skriver på bok tre.
Den första april släpper Peter Mohlin och Peter Nyström den andra boken om den hårdkokte FBI-agenten John Adderley, ”Den andra systern”. Planen är att skriva minst fyra böcker och duon sitter just nu och skriver på bok tre.Foto:Magnus Liam Karlsson

Peter Mohlin och Peter Nyström växte upp tillsammans i Åmål och skrev sin första deckare som tioåringar. De hade en förstående svensklärare som lät dem få fortsätta på sitt manus medan den övriga klassen gick vidare till något annat.

”Hon var väldigt betydelsefull för oss. Hon stöttade allt kreativt vi kunde komma på, som spex, teatrar och revyer. Vi fick verkligen chansen att testa saker. Deckaren finns kvar i en röd liten skrivbok”, säger Peter Nyström.

Duon fortsatte att sätta upp pjäser och revyer under hela skoltiden, och de åkte runt på turnéer i Dalsland och Värmland. De särade på sig först efter gymnasiet, då Peter Mohlin flyttade till Sundsvall för att plugga journalistik och Peter Nyström flyttade till Göteborg för att plugga teater.

”Vi bröt aldrig kontakten, men vi tog lite olika vägar där ett tag. Efter 10-15 år kände vi att vi saknade att göra något ihop, så då började vi med vårt deckarprojekt”, säger Peter Mohlin.

Den första boken hamnade dock i papperskorgen efter att ha blivit refuserad hos alla stora förlag. Efter det skrev duon ”Det sista livet”, som gavs ut av Norstedts. Boken har sålt i närmare 100.000 exemplar och sålts till 30 länder. Boken vann priset Årets deckardebut på Bokmässans Crimetime Award förra året samt motsvarande pris i Holland. Den blev också nominerad till Årets debut av Svenska Deckarakademien och Årets deckare hos Storytel Awards. 

”Det sista livet” handlar om den hårdkokte före detta FBI-agenten John Adderley som är till hälften svensk, till hälften amerikan. När han infiltrerar ett nigerianskt drognätverk och vittnar mot dem behöver han ett program för vittnesskydd och hamnar i Karlstad i Sverige. I slutet av boken inser han att han har blivit avslöjad och i andra boken skickas torpeder till Karlstad samtidigt som han måste hantera ett mordfall på sitt vanliga jobb på länskriminalen.

”Vi ville ha en karaktär som kändes ny och fräsch i deckarvärlden. Den svenska klichépolisen är en nedsupen, illa klädd man med en nerdekad bil som känns lite allmänt efter. John Adderley är precis tvärtom. Han är en välklädd och fåfäng man, som är vältränad. Han har ärvt en hel del pengar av sin pappa och han ser på världen utifrån en amerikansk värdegrund”, säger Peter Mohlin.

Duon säger sig sträva efter att kombinera en stark intrig med karaktärer som är psykologiskt intressanta. 

”Det måste finnas något som kittlar i karaktärerna som stannar kvar efter läsningen. John Adderley är till exempel inte alltid helt sympatisk. I den andra boken ställs han inför flera moraliska dilemman och vi vill att läsaren inte alltid riktigt ska hålla med honom. Man får följa hans långa resa till att bli en bättre människa”, säger Peter Nyström. 

Varför utspelar sig böckerna i Karlstad?
”Vi gräver där vi står. Vi är ju uppvuxna i Åmål som ligger åtta mil söder om Karlstad och vi åkte ofta dit i vår ungdom. Sedan har ju många andra städer redan en deckarhjälte, som Wallander i Ystad, men Karlstad hade ingen så vi tyckte det var dags att Karlstad fick en”, säger Peter Mohlin.

Hur går själva skrivarprocessen till?
”Vi startar med att uppfinna historien och hitta de karaktärer och händelseförlopp vi tycker är intressanta. Det gör vi genom att vara ute och promenera. Det utmynnar i en synopsis där boken är nedbruten i kapitel med korta sammanfattningar. Sedan sätter själva skrivandet i gång, och då delar vi upp kapitlen mellan oss. Sedan redigerar vi varandras texter så att det blir en helhet”, säger Peter Nyström.

”Vi har lite olika spetskompetenser. Jag har en bakgrund som journalist så jag har lite huvudansvar för den språkliga dräkten, medan Nyström är en duktig manusförfattare och regissör så han lägger alltid den sista touchen vid dialogen”, säger Peter Mohlin.

De senaste 15 åren har Peter Nyström arbetat på privatteatern Lerbäcks teater i Örebro, där han har skrivit och regisserat två föreställningar om året. 

Peter Mohlin har en bakgrund som vd och huvudägare av kommunikationsbyrån Tidningskompaniet, som såldes till Bonnier för några år sedan. 

”Bonnier fusionerade bolaget med Spoon under just det varumärket. När vi sålde omsatte vi hundra miljoner kronor på 65 anställda. Det är en annan del av min yrkesresa som jag är väldigt stolt över”, säger han.

”I dag är jag ängelinvesterare vid sidan av författarskapet. Jag har gjort en handfull investeringar i mindre, onoterade bolag inom bland annat e-handel och översättningstjänster med AI-koppling. Utöver det investerar jag även i noterade bolag, för jag har ett stort aktieintresse.”  

 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Så skyddar du företaget från informationsläckage

David Norell-Hussein, country manager på Admincontrol.
David Norell-Hussein, country manager på Admincontrol.

Informationsläckage kan vara förödande för ett börsnoterat bolag. För att inte hamna i en situation där känsliga uppgifter om företaget offentliggörs och sprids gäller det att ta ansvar för sin hantering av bolagsdokument. Lösningen stavas digital styrelseportal, menar Admincontrol. 

För börsnoterade bolag är det av yttersta vikt att information som delas mellan styrelse och företagsledning inte hamnar på villovägar. Trots detta är det fortfarande många bolag som förlitar sig på postgången när styrelseprotokollet och andra handlingar ska delas och signeras. Omodernt, osäkert och ineffektivt sammanfattar David Norell-Hussein som är country manager på Admincontrol. 

– Vid börsnotering åtar sig bolagen ett stort ansvar gentemot aktiemarknaden att hantera eventuellt kurspåverkande information enligt det reglemente som finns. Ska man vara rent krass kan man inte garantera full säkerhet när man sköter informationshanteringen via post eller e-post, säger han. 

ISO-certifierad styrelseportal gör dokumenthanteringen vattentät

Admincontrol är ett nordiskt SaaS-bolag som har utvecklat en styrelseportal som används för att säkra upp och effektivisera dokumentdelningen mellan styrelse, företagsledning och andra nyckelpersoner. Portalen kan också användas för digitala styrelsemöten. Bland kunderna finns allt från börsnoterade bolag till myndigheter och statliga bolag. Portalen är Sveriges enda ISO-certifierade styrelseportal med stöd för bank-id. 

– Att vi har ISO-certifieringen är mycket viktigt för våra kunder, eftersom den blir ett kvitto på att vi hanterar personuppgifter enligt GDPR och kan säkerställa stabil datalagring. Det finns många andra fildelningstjänster på marknaden, men de kan helt enkelt inte garantera samma säkerhet, säger David Norell-Hussein. 

Hans främsta tips till företag som i dag saknar en process för att motverka informationsläckage är att satsa på en digital styrelseportal som ett första steg, för att skapa en säkerhetskultur uppifrån och ner. 

Styrelsen bör föregå med gott exempel

– Här handlar det om att styrelsen som faktiskt är ytterst ansvarig för bolaget föregår med gott exempel. Det vi ser bland våra kunder är att implementering av en styrelseportal ofta leder till att viktiga frågeställningar väcks internt, där ledning och anställda börjar tänka mer på vikten av en säkerhetskultur, säger David Norell-Hussein. 

I mötet med kunder bryter Admincontrol ner frågan om säkerhetskultur och informationsläckage på detaljnivå för att göra den greppbar. Det kan handla om enkla åtgärder som att skapa starkare lösenord samt ordna en tvåfaktorsautentisering vid inloggning. Detta i kombination med användning av en styrelseportal innebär att man har man kommit en lång bit på vägen för att eliminera risken för informationsläckage, konstaterar David Norell-Hussein. 

Ladda ner Admincontrols e-bok med råd till styrelsemedlemmar, sekreterare och företagsledning om digitala investeringar.

Om Admincontrol

Admincontrol grundades i Norge 2005. Idag har företaget nästan 100 anställda med lokal närvaro i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannien och Nederländerna. Admincontrol är sedan 2017 en del av Visma-koncernen. 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?