Annons

Angela Merkel vill en gång till

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ställer upp för en fjärde mandatperiod i valet nästa höst.

”Jag har funderat oerhört länge men bestämt mig”, sa hon på söndagen efter flera månaders funderingar och spekulationer.

Angela Merkel har varit partiledare sedan april 2000 och förbundskansler sedan november 2005. Nu vill hon fortsätta nästan fem år till.

”Jag har idag meddelat partistyrelsen att jag ställer upp som ordförande vid partistämman den 6 december och vilket hänger ihop med det, ännu en gång som kanslerkandidat i förbundsdagsvalet nästa höst”, sa Angela Merkel i en tv-sänd presskonferens på söndagskvällen.

Hon varnade för att valet blir det hårdaste efter den tyska återföreningen.

”Vi möter angrepp både från höger och vänster och en ökad polarisering.”
Hon nämner bland annat britternas brexitbeslut, presidentvalet i USA och flyktingfrågan som skäl till att fortsätta. Hon vill kämpa för demokrati, rättvisa och människors lika värde oavsett bakgrund.

”Men ingen människa kan göra det ensam. Det kräver samarbete och kompromisser.”

Angela Merkel medgav på presskonferensen att det det har varit en lång beslutsprocess.

”Jag har funderat oerhört länge. Jag behöver tänka länge, beslutet kommer sent – men då står jag också fast vid det. Jag känner nyfikenhet och glädje inför de kommande åren.”

Vid presskonferensen sa Angela Merkel också att hon ställer upp för hela den fyraåriga mandatperioden fram till 2021, och inte bara för valkampen. 

Efter hennes besked kan Kristdemokraterna, CDU, åter välja henne som partiledare. Hon blir också partiets kanslerkandidat i parlamentsvalet, som troligen hålls i september 2017.

CDU:s bayerska systerparti, CSU, ställde direkt upp bakom henne trots oenighet i många frågor, särskilt flyktingpolitiken.

”Idag står klart vem som kandiderar för partiet. Det är bra att det råder klarhet och att hon har bestämt sig”, sa CSU-ledaren Horst Seehofer, som också är regeringschef i Bayern, redan före söndagskvällens officiella besked från kanslern.

Angela Merkel fick också stöd av Barack Obama precis före beskedet. 

”Jag kan inte tänka mig en stabilare partner på den internationella arenan”, sa den avgående presidenten vid sitt Berlinbesök i torsdags.

Liberalernas partiledare Christian Lindner anser att hon är bäst på utrikespolitik och därför borde bli exempelvis generalsekreterare för FN.

Bedömare i Tyskland anser att hennes omval främst beror på brist på alternativ – och att ingen i partiet vill ta över i partiets svåra opinionsläge. Bland möjliga efterträdare har tidigare nämnts bland annat försvarsministern Ursula von der Leyen. 

Angela Merkel, som är född i Hamburg men uppvuxen i Östtyskland, gjorde en raketkarriär efter den tyska återföreningen. Hon gick från att vara oansenlig till oumbärlig.

Helmut Kohl plockade 1991 in henne som kvinno- och ungdomsminister i sin regering, men anade knappast att den oansenliga prästdottern från öst skulle efterträda honom som partiledare och kansler.

Sitter Angela Merkel hela mandatperioden har hon möjlighet att bli mer långvarig på posten än både Helmut Kohl och Konrad Adenauer, som var kansler 16 respektive 14 år.

Hennes popularitet stod på toppen i valrörelsen 2013. Då var hon ”Mutti”, morsan, med det tyska folket och en hårsmån från att få egen majoritet i parlamentet bakom sig. I stället blev det en ”stor koalition” tillsammans med Socialdemokraterna.

De senaste åren har hon fått hård kritik för en generös flyktingpolitik och mantrat ”Vi klarar det”, inte minst från CSU i Bayern.

Samtidigt har högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, haft framgångar efter att ha bytt linje från EU-kritik till flyktingkritik.

Stödet för CDU/CSU har minskat från 41,5 procent i valet 2013 till 33 procent, enligt opinionsinstitutet Emnid. AfD, som grundades i februari 2013, fick 4,7 procent i valet samma år och ligger nu på 13 procent.

I september ansåg bara 45 procent av tyskarna att Angela Merkel gör ett bra arbete, enligt undersökningen Deutschlandtrend som tv-bolaget ARD tar fram en gång i månaden. Sedan dess har hennes stöd ökat långsamt till 52 procent i novembermätningen.

Men det är länge sedan hon var Tysklands populäraste politiker. Den titeln innehar med 72 procent den social-demokratiska utrikesministern Frank-Walter Steinmeier, som sannolikt blir ny president till våren.

Även Kristdemokraternas buttre finansminister Wolfgang Schäuble har med 64 procent ett större stöd av tyskarna efter att ha hållit emot generös Greklandshjälp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?